Grey-eigenaar Marthy Coumans heeft met zijn dochters Guusje en Dieke en een stel muzikale vrienden het tweede album van The VanCooths uitgebracht: ‘The VanCooths Are Back!’. Het is de opvolger van ‘Off To The USA’ uit 2012. Het album is sinds 22 september verkrijgbaar op vinyl, in slechts 200 gekleurde en genummerde exemplaren in de winkel van Grey aan het Van Coothplein. Een gesprek met twee derde VanCooths: Guusje (22) en Dieke (20), over hoe het is om met je zus en je pa een (tweede) plaat te maken.

Hoe is het om met je pa en z’n gekke muzikale vrienden een album te maken? Blijkbaar leuk, want dit is al het tweede na ‘Off To The USA’.
Guusje: “Ontzettend speciaal. Ik vind het persoonlijk best een beetje spannend, maar papa is er zo enthousiast over, daar kunnen we niet tegen vechten. Super aanstekelijk.”
Dieke: “Het was een grote uitdaging. We hadden nog niets met de band kunnen instuderen, dus er was veel ruimte voor spontaniteit. Maar iedereen vond het leuk om eraan mee te werken en het was heel bijzonder om langzaam ons idee vorm te zien krijgen. De dagen waren lang, maar in een studio, met veel koffie en bier, gaat de tijd ontzettend snel.”
Guusje: “Er zit iets van ons allemaal in. Het is echt een family effort.”

Hoe kwamen jullie op het idee voor het eerste album? Ik geloof omdat Guusje in Amerika ging studeren…
Guusje: “Ja dat klopt, de eerste plaat was echt papa's kindje. Hij schreef de teksten, bedacht de melodieën, vertelde ons hoe we het moesten doen.”
Dieke: “En daarna werden we te koppig, haha! Het tweede album is ook een soort aanduiding van een nieuwe periode, als in dat we nu ouder zijn. We hebben nieuwe dingen om te vertellen via de muziek.”
Guusje: “Papa schreef sommige van de teksten van de eerste plaat 'vanuit ons’. Ze gaan allemaal over jongens en ruzie met vriendinnen en zo. Ik denk altijd graag dat we meer te vertellen hebben.”
Dieke: “Ik en Guusje zijn los ook met muziek bezig, soms zingen we samen en bedenken we spontaan liedjes. Hij had al heel lang het idee om nog een plaat te maken en het is supercool om nu weer het eindresultaat vinyl te hebben. Op de nieuwe plaat is echt meer ruimte voor diverse standpunten en invloeden.”

Jullie maakten al samen liedjes? Hoe is het om met je zus albums te maken?
Dieke: “Superleuk! Het is heel fijn om samen zo´n ervaring te kunnen delen.”
Guusje: “Onze oudere liedjes zijn bijna allemaal onafgemaakt, maar het was altijd heel chill. Dieke kan heel erg goed liedjes schrijven. Ik speelde dan gewoon een riffje, en dan begon ze daarop te zingen, en ik probeerde dat dan aan te voelen en een tweede stem te zingen. De meeste gingen over complete onzin, maar het was altijd leuk.”

The VanCooths

Het geluid van The VanCooths is een mix van surf, garage, punk, indie en “van alles”. Waar luisteren jullie veel naar? Kwam daar ook je inspiratie vandaan?
Dieke: “Ik denk dat vanuit mij wel sterk de garage invloeden kwamen, haha! En papa ook, ik heb zijn halve collectie ´geleend´.”
Guusje: “Ik luister zelf vooral naar oude folkmuziek.”
Dieke: “En indie is iets wat erg goed samengaat met onze stemmen.”
Guusje: “We hebben als familie de oude vakantietapes gemeen die papa maakte voor tijdens lange autoritten. Op iedere VanCooths plaat staat wel een cover van zo'n oud vakantietape nummer. Voor de nostalgie.”

Zoals 'Rock 'N' Roll Girl' van Paul Collins’ Beat?
Dieke: “Ja precies!”

De invloed van pa Marthy is best groot of valt dat mee? Hij zat in de internationale band de Four One And Only’s uit Breda die veel albums uitbracht in de jaren tachtig. Kriebelde het bij hem om de regie te pakken?
Guusje: “Papa is echt wel iemand die precies weet hoe hij alles wil hebben.”
Dieke: “Hij heeft natuurlijk ook veel ervaring, dus het was erg fijn dat hij bijvoorbeeld zo´n grote visie had tijdens het mixen van de nummers. Zonder pap was de plaat niet ontstaan.”
Guusje: “Hij stond ook altijd open voor suggesties en eigen ideeën. Niet alleen van ons, maar ook van de muzikanten. Het zijn oude vrienden van papa. Allemaal ontzettend aardig en relaxed!”
Dieke: “Ja, de muzikanten hebben echt veel betekend voor de plaat. Alle kennis en spontane ideeën kwam goed samen. We hebben opgenomen in Studio 195 van Patrick Delabie, die mee speelt en de mix mee heeft gemaakt.”

Guusje & Dieke van The VanCooths

Jullie zijn allebei prominent in beeld in de videoclips ‘I Will Never Lie To You’ (Guusje) en ‘I’m Tearing Me Apart’ (Dieke). Hoe vind je dat? En wat voor reacties krijg je?
Guusje: “Verschrikkelijk. Echt een nachtmerrie, haha. Ik ben veel te ongemakkelijk. Overwegend positief..? Maar ik heb de clip nog grotendeels geheim kunnen houden voor mijn kennissenkring.”
Dieke: “Ah Guusje, dat overdrijf je compleet volgens mij. De clip van ‘I´m Tearing You Apart´ was compleet mijn idee. Ik had er geen moeite mee, ik vind het gewoon een mooie manier om de muziek net dat extra visuele laagje te geven. Iedereen die ik erover hoorde was erg positief! Ik wilde echt iets wegzetten, ook al heb ik nog nooit zoveel kip op een dag.”

Wat is je favoriete nummer van het album?
Dieke: “‘Shut Up’, daar hoef ik niet lang over na te denken.”
Guusje: “Het nummer dat papa zingt, ‘Forgiving Hurts’ en ‘I’m Tearing You Apart’! ‘Forgiving Hurts’ heeft hele mooie harmonieën en de tekst is heel rauw. Heel mooi. En ik vind ‘I’m Tearing You Apart’ heel catchy.”

Het album is ook online te koop via het Amerikaanse Slovenly Records. Stel jullie worden daar groot… En dan? Nog een keer naar de USA?
Dieke: “Je weet nooit wat de toekomst brengt natuurlijk. Ik weet dat papa erg veel vertrouwen heeft in de potentie van de plaat.”
Guusje: “Ja, ik vraag me altijd af hoe hij zich dat voorstelt… Nemen we alle muzikanten mee? Of gaan we playbacken? Maar ieder excuus om naar Amerika te gaan en muziek te maken natuurlijk.”
Dieke: “Ik krijg dan gewoon spoedlessen gitaar, denk ik. Dat zou eerst sowieso onwijs veel oefenen worden, omdat de muzikanten in totaal de nummers elke dag in een keer hebben gespeeld en we zijn niet echt een bestaande band.”

Wanneer is de release? Dieke, jij zit vijf maanden voor je studie in Porto? 
Dieke: “Ik zit inderdaad tot en met februari in Portugal. De plaat is al te koop, zowel online als bij de Grey store!”
Guusje: “Ik heb ook geen idee of er een officiële release komt. Het idee was eerst om wel nog een optreden te doen.”

En dan elke vijf jaar een album van The VanCooths maken?
Dieke: “Als het tegen die tijd iets is dat dan goed voelt, wie weet.”