De kracht van improvisatie: een dialoog met pianist Rogier Telderman

Over diverse samenwerkingen binnen en buiten cultureel Breda

Tekst: Kyki Vermaire, foto's: Willem Jongeneelen en Eric van Nieuwland ,

De verschillende podia die Nederland te bieden heeft, zijn reeds bekend voor pianist en componist Rogier Telderman. De Tilburger met Bredase roots staat bruisend in het (muzikanten)leven. Zijn hart klopt voor de grote, zwarte vleugel, Rogiers vingers zijn verbonden met het klavier, de wit en zwarte toetsen, en weten de gespannen snaren tot in de perfectie te bespelen. Met TRIPTYCH creëert hij samen met Europese artiesten een sfeerimpressie die niet langer onder de noemer kamermuziek valt. Vrijdag 24 november aanstaande staat TRIPTYCH in het Chassé Theater samen met de Noorse drummer Thomas Strønen.

Rogier is geen onbekende in de muziekwereld, met composities voor twee albums, één EP en een debuutalbum rijker werd hij door de Vereniging van de Nederlandse Jazzprogrammeurs uitgekozen tot ‘Beste Jazz Artiest 2016’ en stond hij afgelopen zomer op onder andere het North Sea Jazz met zijn Rogier Telderman trio. De diversiteit – lees improvisatie – van Rogier verspreidt zich, met Noord-Brabant als thuishaven vaart hij langzaam uit richting internationale contreien. Improvisatie is waar hij van houdt. Het is net zoals een dialoog aangaan, alleen dan op muzikaal niveau. “Het is een muzikale ontmoeting waarin je anticipeert en reageert: het vertrouwen hebben waardoor je durft te doen.” Het is echter niet alleen een kwestie van vertrouwen, anticiperen en reageren: improvisatie vraagt juist om ervaring. Door deze ervaring kun je als artiest met een minimalistische voorbereiding een optreden verzorgen wat een goed en vooral hoog niveau geniet.

In 2016 kreeg Rogier ook een compositie-opdracht via November Music. Zo werd TRIPTYCH geboren, vernoemd naar het drieluik van Jheronimus Bosch. TRIPTYCH bestaat uit Alex Simu (RO), klarinet, Efe Erdem (TU) op trombone, Mark Alban Lotz (DE), fluit en Telderman (NL) op vleugel. Samen schilderen ze een muzikaal landschap waarin geen rolverdeling heerst. De groep speelde al eerder op ClassicalNEXT en op festivals zoals JazzInternational, inJazz en Wonderfeel. En dit palet van muzikaal talent wordt vrijdag 24 november aanstaande aangevuld met de Noorse drummer Thomas Strønen. Een artiest waar ze nog niet eerder mee samenwerkten.

“De eigen taal en cultuur van de drummer is nog onbekend. Juist daardoor wordt de kunst van improviseren nog meer geaccentueerd.” Drummer Thomas komt donderdagmiddag aan in Nederland en zal direct met TRIPTYCH de repetitie-studio induiken en worden de basisstukken verkend/bepaald. Daarna is het vrijdag nog een keer de basis doornemen, zo dat de fundering is gelegd, zodat de artiesten diezelfde avond hun weg kunnen vinden, samen het gesprek aan kunnen gaan, een verhaallijn kunnen vinden en de artiesten elkaar op het podium aanvullen. Dit concert valt onder de naam ‘Beyond Borders’ en is een onderdeel van de 'Sound of Europe' tour. Voor deze concerten brengt Rogier internationale muziekvrienden bij elkaar om samen te werken en nieuwe muziek te ontwikkelen.

TRIPTYCH

Rogier: “Ik kreeg via November Music de kans, tijd en ruimte om mijzelf als componist en artiest te ontwikkelen. Dergelijke kansen zijn in Nederland minimaal. Ik wil mijn ervaring en expertise gebruiken om meer kansen te creëren, een voedingsbodem voor muzikale makers.” En Breda biedt een uitermate geschikte locatie, namelijk het Klavers Jansen terrein in de wijk Belcrum, het terrein dat vroeger een conservenfabriek was. Het afgelopen decennium is deze plek in een cultuur hotspot veranderd. Breda is begonnen om de culturele makers van de stad daar te faciliteren. Op muzikaal gebied ontbreekt zo’n plek vooralsnog. “In Breda heeft nieuwe muziek nog geen podium; nieuw als in niet genre bepalend”, aldus Rogier. Dat maakt Breda zo geschikt voor de muzikale maakplaats, een plek die een podium biedt aan talent met internationale competenties. Het wordt een omgeving waarin muzikanten hun vaardigheden kunnen tonen, kunnen trainen en verbinding kunnen leggen met andere artiesten. Men kan samen inspireren, creëren en ondernemen. Met contacten in zowel binnen als buitenland kunnen er zomaar eens hele mooie en bijzondere samenwerkingen ontstaan.

Rogier Telderman speelt met TRIPTYCH en Thomas Strønen in het Chassé Theater op vrijdag 24 november, onderdeel van de serie 'Sound of Europe'.