Surf & Turf is terug na de zomerstop en pakte zaterdag 18 november meteen flink uit met drie acts in Pier 15. De Japanse psych rockers van Sundays & Cybele, de Amsterdammers van BARTEK en de Rotterdammers van SONNDR kwamen langs om de boel weer gezellig op stelten te zetten. Een gevarieerde line-up die bijzonder goed uitpakte.

De avond in Pier 15 begint met de psych rock van Sundays & Cybele uit Japan. De sound check duurt wat langer, maar het geluid van deze ‘Japanese romantic music’ moet dan ook kloppen. Ze vernoemden zich naar een tragische Franse film uit 1962 en zijn net begonnen aan een Europese tour. Dit is het derde concert in Nederland na Eindhoven en Amsterdam, waar het label Gurugurubrain zit, dat weer een samenwerking heeft met Beyond is Beyond Records in Tokyo. Frontman en multi-instrumentalist Kazuo Tsubouchi speelt met zeer subtiele slagen op zijn gitaar, waarvan het geluid wegzweeft naar de psychedelische klanken uit het verleden. De Japanners zijn niet erg spraakzaam en reageren verlegen op de paar enthousiastelingen in het publiek die al tijdens het optreden bandshirts kopen. De teksten van het laatste album ‘Chaos & Systems’, vaak poëtisch over vlinders, landschappen en bloemen, verstaan we totaal niet, het is het totaalplaatje van Sundays & Cybele wat behoorlijk de moeite waard is. Lekker wegdrijven op minutenlange psychedelische muziek, herhalende patronen en vluchtige klanken.

Sundays & Cybele

Van psych uit Japan naar Nederlandse gitaarrock zonder pretenties. Het is BARTEK, een trio uit Amsterdam dat garage rock ‘n roll met plukjes nineties grunge en indie maakt. Bij aanvang vrees je voor de voor het podium uitgestalde merchandise en de knipperende ‘BARTEK’-lichtbak. Want een melodieuze, beukende garage rockband en Surf & Turf, het is bijna vragen om ongelukken. De live reputatie is de band vooruitgesneld en het is al meteen dansen en beuken en voetjes van de vloeren. Op het laatst glijdt een jongen als Pierre van Hooijdonk in zijn beste voetbaldagen, zo’n spits die NAC iets verderop wel had kunnen gebruiken na de blamage vanavond tegen Ajax Amsterdam. Maar los daarvan geen voetbalgrappen, gewoon goeie garage en pakkende, korte liedjes met als beste voorbeeld slotnummer ‘22’, dat ook in de stemlijst zit voor VPRO’s 3voor12 Song van het Jaar.

BARTEK

Na de ombouw gaat de rookmachine nog even wat harder aan voor de nieuwe Rotterdamse band SONNDR, een band die Surf & Turf met trots op het affiche heeft gezet. Zelfbewuste, indringende no wave en shoegaze met een paar bekende gezichten uit de Rotterdamse scene: Florian Veenhuis (ex-Rats on Rafts), Aswin van As (ex-The Afterveins), Glenn Kessler en Joris Telgen. De diepe baslijntjes brengen heupen in beweging en in het begin zijn het vooral de meisjes die dansen. Als de post-punk aanzet, wordt het weer wilder in de Pier en verandert de tent in een disco noir, schimmen dansen in de rook op donkere muziek. Indringend en om op te dansen en weer totaal anders dan de vorige twee acts. Tof om het ‘nieuwste geheim uit Rotterdam’ nu al in Breda te zien.

SONNDR