Vrijdagavond 17 november betraden de bands Soviet Grass en Mooon het podium van de kleine zaal in Mezz. Met het recent uitgebrachte album 'Mooon's Brew', had Mooon zeker het een en ander om te laten zien en horen. Voorprogramma Soviet Grass had als taak het publiek op te warmen, met heerlijk rauwe bluesrock.

De mannen van Soviet Grass uit Brugge laten er geen gras over groeien. Gewapend met alleen een tamboerijn, slaakt de frontman een rauwe kreet en laat de band weten dat het begonnen is. Het wordt al gauw duidelijk dat de muzikanten goed op elkaar ingespeeld zijn. De juiste chemie is aanwezig, wat een fijne energie uitstraalt naar het publiek. Er wordt voorzichtig gedanst. Soviet Grass speelt een lekkere, losse set: de afwisseling van tempo en hoe de instrumenten ingezet worden, zorgt voor een dynamisch geheel. De muziek bevat iconische bluesriffs en beloofde vooraf al uitgebreide gitaarsolo's. Het podium wordt goed benut, onder andere door zanger Nicolas Heinkens, die ondanks dat zijn hand helemaal vuurrood geworden is van het slaan tegen zijn tamboerijn, vrolijk in het rond danst. Ook de rest van de band deinst relaxt mee met de muziek. Meerdere malen weten de jongens het publiek te foppen: einde van het nummer, dacht het niet! Zodra het nummer 'Shangrila' klinkt, is het publiek al lekker losgekomen. Iedereen is klaar voor Mooon.

Soviet Grass

“Wij zijn Mooon en we gaan nu beginnen”, roept gitarist en tevens zanger Timo. Hier is niets aan gelogen, het is volle kracht vooruit als het aan de band ligt. Het nieuwe album, genaamd 'Mooon's Brew', wordt op verschillende manieren vertolkt. Uiteraard door middel van muziek, maar ook het decor draagt hieraan bij: er staan namelijk twee grote – helaas neppe – vaten bier op het podium, waar de albumcover op afgedrukt staat. Daar moet op gedronken worden natuurlijk. Zanger Timo speelt veelal op een hollow body Gibson gitaar, wat het perfecte instrument is voor de sixties surfrock die de jongens voortbrengen. Ook tweelingbroers Tom en Gijs stralen dit genre helemaal uit: van kapsels die doen denken aan The Beatles tot kleding die dit beeld versterkt.

De sfeer in de zaal wordt steeds energieker. Er wordt flink gedanst en gedronken. De jongens van Mooon hebben goede interactie met elkaar en met de mensen in het publiek. Zodra het nummer 'Mary You Wanna' begint, reageert het publiek nog enthousiaster. In dit nummer heeft Tom de meeste zang, waarbij de andere jongens ondersteuning bieden met een paar iconische 'ooh's', die thuishoren binnen het genre surfrock. Hierna volgen nog een paar nummers  en de band sluit af met een opzwepende knaller, wat het publiek nog even de kans geeft om alles eruit te gooien.

Eén ding is zeker, Soviet Grass en Mooon zijn twee bands die aan elkaar gewaagd zijn. Deze combinatie heeft voor gezorgd voor bezweet, ietwat aangeschoten publiek, maar dat zijn juist de dingen die verwacht worden van zo'n avond. Zeker geslaagd!

MOOON