EP review ‘Reminisce’, debuut van AbSoulute

Lekkere funk, soul en vleugje Latin uit 076

Tekst: Kyki Vermaire, foto's AbSoulute ,

De funky band AbSoulute begon in 2002 met het verspreiden van hun aanstekelijke sound. Wouter Verwaal (toetsen) wilde met lounge muziek een breder publiek bereiken en koos om samen met een DJ, drummer en bassist het podium op te stappen. Al snel was de keuze gemaakt, AbSoulute wilde hun eigen muziek maken: een mix van soul, funk, jazz en Latin. Toch lag het een decennium stil, maar in 2016 besloten Wouter en Bas Deenik (gitarist van het eerste uur) de band nieuw leven te schenken. Met toevoeging van Jutta Deenik (zang), Robert Bakker (basgitaar), en Hans Mulder (drums) is AbSoulute klaar voor hun eerste EP ‘Reminisce’.

De EP draagt de naam ‘Reminisce’, vrij vertaald herinneringen ophalen. De hoes heeft een eenvoudige, doch strakke uitstraling waar de kleur paars opvalt. Naar zeggen is paars de kleur die zich niet laat vangen en je de ruimte geeft om te fantaseren, de dope onder de kleuren. Geestverruimend op een, in AbSoulutes geval, muzikale manier. De band heeft zelf een andere associatie met de kleur paars. Eerder spraken wij met de band in de vorm van een interview. Hierin geven zij antwoord op de vraag wat ze met de kleur paars hebben: Prince! Het album werd opgenomen door Bram Schouw (Studio Solo) en Jonne Visser, de mixing en mastering lag in handen van Jannick Tolenaars van Studio A-Broad Sessions & Recordings.

Als je de EP beluistert, kom je direct in een zomerse sfeer. Je weet wel, zo’n gevoel van welbehagen, een positieve vibe en lekkere flow. De EP telt zeven nummers en opent met ‘AbSoulute’. Een opzwepend ritme dat je voeten laat bewegen. Catchy riffjes en de heldere stem van Jutta laten je al snel wegdromen. De gitaarsolo zorgt voor een prettige afwisseling. Alsof je even wakker wordt geschud uit je ‘ik-droom-lekker-weg-moment’ om vervolgens weer terug te gaan in de funky flow. ‘Easy’ is het tweede nummer en start een stukje rustiger. Een liefdesliedje dat zoet klinkt en “it feels so nice”, ondanks de “yin yang situation”. Soepel en zomers geluid van Wouter op toetsen. ‘Sometimes it Snows in May’ is weer een funky nummer met zomerse vibes, klinkt en voelt levendig: als een frisse zomerregen na je lange dag, zodat je weet dat alles weer goed komt, zolang je maar het beste eruit haalt. Titeltrack ‘Reminisce’ klinkt, ten opzichte van de overige nummers, wat harder of misschien zelfs bombastischer. Het zet je even met beide benen op de grond, met zinnen zoals: “I want to believe in the value of a human life.” ‘Closer’ heeft echt die typische Latin sfeer. Doe je ogen dicht, laat je heupen swingen. Luister, voel en ervaar. Ken jij een meisje met bruine ogen, dat altijd lacht? Dan denk je vast aan haar als je ‘Girl’ hoort. ‘Far Away’ is nummer zeven en sluit de EP. Over het geheel heeft dit nummer ook weer een groovy sound, maar sluit aan het einde wat steviger af.

Met deze EP zet AbSoulute zich neer als een complete band met een eigen sound, waarbij je lekker weg kan dromen in je herinneringen, je aan het denken zet of lekker kan luisteren terwijl je geniet van het mooie weer.

Wil je AbSoulute live zien? Dat kan, ze presenteren ‘Reminisce’ namelijk op zaterdag 3 juni aanstaande in Het Hijgend Hert vanaf 15:30 uur.

AbSoulute