Voor een avond energieke garagerock was Mezz vrijdag 10 maart de place to be. Hier stond namelijk de Vlaamse garagepunkband The Glücks, met als voorprogramma het trippende gezelschap Jellephant & The Phantoms.

De Kleine Zaal van Mezz is mager gevuld wanneer het voorprogramma begint met spelen. De multi-instrumentalist Jellephant en zijn band The Phantoms trekken zich hier gelukkig niks van aan. Met drums en vier gitaren, waaronder uiteraard ook een basgitaar, zet het vijftal een gelaagde sound weg. Surfrock die af en toe haast doet klinken als filmmuziek, mede door de vele instrumentale stukken in de nummers. De band zet een set neer die in eerste instantie niet helemaal logisch klinkt als het gaat om opbouw, maar het feit dat de muzikanten zo goed op elkaar ingespeeld zijn, maakt dit goed. Jelle sluit de set rustig af met een hele reeks aan merchandise die hij verkoopt, waaronder zelfs ”groot vinyl voor een tientje, super cheap.”. De zaal stroomt leeg voor een korte rookpauze.

Zodra The Glücks op het podium verschijnen, is de zaal al wat beter gevuld. Het publiek is erg gevarieerd: jonge en oude mensen, zowel mannelijk als vrouwelijk, zijn naar Mezz gekomen om deze band te checken. Nog geen minuut later waait er een stevige wervelwind van pittige garagepunk door de zaal. Het tweetal zet een ijzersterke set weg. Singles zoals ‘Cu Cu Cool’ van het nieuwe album ‘Youth On Stuff’ en de wat oudere track ‘Blood On My Mind’ ontbreken hierbij uiteraard niet. Erg complex zijn de nummer niet, maar ze geven wel allemaal een enorme lading energie af. Overstuurde vocalen galmen over de strakke, aanwezige drumpartijen van Tina en de snoeiende riffs van Alek. Beide doen afwisselend en soms gezamenlijk de zang.

Het feit dat de band bestaat uit maar twee bandleden is nauwelijks te horen. Door middel van meerdere versterkers weet Alek een gelaagde sound neer te zetten. Ook wordt het podium van Mezz optimaal benut: de gitarist is niet bang om korte metten te maken met de vloer. De gezichten van het duo zien we niet veel door de lange manen van de twee. In dat opzicht past het wel perfect bij de muziek, want de haren gaan overal. De set wordt afgesloten met ‘Brand New Gun’, waarmee de twee nog even een flinke dosis energie afgeven. Het publiek voelt deze energie ook en danst nog even lekker mee tot het laatste akkoord de zaal uitgalmt.

Gezien: The Glücks, Jellephant & The Phantoms. Mezz Kleine Zaal, vrijdag 10 maart 2017.