Op zaterdag 9 december 2017 was de derde editie van December Tapes. Dit keer in het Grand Theatre, op een prachtig en huiselijk podium, tussen de boeken. Daarna was het aan de tien acts en drie speciaal samengebrachte tribute bands (uit diezelfde tien) om te stralen voor het goede doel. Dit keer geen album, maar wel een toegangskaartje waarvan de opbrengst gaat naar Het landelijk Instrumentendepot Leerorkest, voor muziekinstrumenten op bijvoorbeeld basisscholen.

Buiten zet de sneeuw al aardig in als om 20:00 uur de deuren naar het Grand open gaan. Elk van de tien acts speelt drie nummers: twee van zichzelf en eentje als ode aan muziek uit wat je de Top 2000 kunt noemen. Het thema is dan ook ‘Tribute’. De avond start met één van de drie verzamelde tribute bands die samen odes brengen aan de groten: Amy Whinehouse 'Cheated Myself', zet een ontspannen toon waarna The Martial het podium overneemt voor drie mooie songs met een staande bas en twee akoestische gitaren. Daarna is het de beurt aan rapper STEEV, met drummer en ambient geluidsamples, niet met de door hem gehoopte band of gitarist. Spannend omdat de set daardoor heel erg ‘in het nu’ is, er kunnen dingen misgaan en soms is het gewoon “ok, die was klaar.” Aan zijn blinkende ogen te zien, vindt STEEV het spannend en tof tegelijkertijd. En de ombouw naar Little Symphonies kan ook snel gaan. Maxim Ventulé en Tom Gudde hebben voor het eerst het nieuwe bandlid Tim van den Hoven mee. De band pakt, hoe kort ook, daadkrachtig door met wat op Breda Barst al indrukwekkend begon. Geen single ‘Early Train Home’, maar wel liedjes uit het persoonlijk leven van Ventulé. Anne Nederhoed heeft het wat minder getroffen en vertelt meteen maar ze gisteren geen stem had en vandaag al iets meer. Anne is aandoenlijk, ondertussen haar best doend met keelontsteking drie liedjes te brengen en het valt niet eens tegen. We weten ook wel dat ze niet voor niets in de voorrondes van Breda Barst stond dit jaar.

- de tekst gaat onder de foto verder -

December Tapes Amy Winehouse Tribute

There There

De jonge band Frantic maakt ook indruk met fris spel van hoog niveau. Presentator Selçuk Akinci geeft niet voor niets in zijn presentatie aan dat leeftijd niet uitmaakt als je een goede muzikant bent. Na Frantic komt de tweede tribute band: The Commodores met ‘Easy’ worden in het zonnetje gezet. Daarna komt zelfs burgemeester Paul Depla een paar nummers meeluisteren en nog even vertellen dat hij: “trots is dat December Tapes muzikanten samenbrengt.” Vervolgens speelt Kiki Mettler, de enige act echt van buiten Breda, drie liedjes op countrypop lijst geschoeid met gitarist Mitchell aan haar zijde en is het daarna de beurt aan organiserende band There There, met nieuwe bassist Jorie Slagmolen en een vernieuwd geluid. Vorig jaar nog met violen, nu is het vooral Tom Gudde die de show steelt met het spel op zijn versterkte akoestische gitaar. Zanger en gitarist Joep Gudde geeft aan dat met Jorie als nieuw bloed de muziek andere wendingen kan gaan krijgen.

Aline Hilderink heeft vervolgens, en zoals altijd, haar loop station mee om van nummers stukje voor stukje op te bouwen met loops. Ze stapt bij haar tweede nummer brutaal van de microfoon vandaag en maakt in haar eentje onversterkt veel indruk en krijgt de theaterzaal stil. De loop station medley van drie songs door elkaar is dan weer net wat te veel. Delusionals is er dit jaar voor het eerst bij. De eigenzinnige dreampop van zussen Madelon en Danielle Bruinhof en Eva de Brouwer wordt steeds beter, met vanavond een mooi en persoonlijk lied ‘Nightmares’ van zangeres Madelon. Afsluiter Tom Neven heeft zijn band mee en dit korte optreden is ook weer erg sterk. Met name als ook zij de versterkte microfoons verlaten en ‘Release Me Now’ met ukelele en versterkte bas verder akoestisch brengen. Heel fraai.

December Tapes Commodores Tribute

De acts brachten odes aan Top 2000 artiesten die hen inspireerden zoals The Beatles, Bruce Springsteen, Chris Isaac en veel meer. De laatste tribute is de uitsmijter van de avond: ‘Fix You’ van Coldplay met Mart van den Bighelaar van The Martial in de huid van Chris Martin. Zo bewijst December Tapes dat een album uitbrengen niet dé reden is om naar een December Tapes avond te komen, de goede performances wegen zeker net zo zwaar. Helemaal in zo’n prachtige locatie als het Grand Theatre. Kanttekening: de goed georganiseerde avond door There There en Memory Serves is wel wat aan de lange kant, hoe snel het ombouwen ook gaat. Daar tegenover staat dan weer wel dat er veel tot stand is gekomen door de organisaties, de bands, de sponsors en de locatie.

December Tapes Coldplay Tribute