Op zaterdag 9 december is het zo ver: de derde editie van December Tapes! Het Grand Theatre, voorheen een bioscoop en nu een boekhandel, is de nieuwe locatie voor December Tapes. We spraken Joep Gudde en Tom Prevoo, die in de organisatie van het evenement zitten, op de nieuwe locatie. Dit jaar zullen er weer tien bands optreden waaronder voor December Tapes nieuwe namen als: Kiki Mettler, Little Symphonies en Frantic.

 

Waarom hebben jullie de keuze gemaakt om van locatie te veranderen? 
Joep: “We wilden het graag op een zaterdag doen. We hebben het al twee keer op een zondag gehouden en merken dat zondag voor veel mensen niet de ideale avond is voor een evenement. Zeker niet in december: het is donker, koud en al een drukke maand. De dag erna moeten mensen weer werken of naar school. We hebben het altijd super naar ons zin gehad in Mezz. We hebben twee goede avonden gehad, maar als we nu kijken naar deze locatie past dit beter binnen het concept. Op een zaterdagavond blijven mensen makkelijk wat langer hangen. Die mogelijkheid hebben we in het Grand Theatre ook.”

Er is gekozen voor een nieuwe vorm dus meer focus op de samenwerking tussen verschillende bands, Waarom hebben jullie hiervoor gekozen? 
Tom: “We hebben de eerste edities een albumvorm gehad met tien bands en uitgebracht op cd. Na de editie van vorig jaar kwamen we tot de conclusie dat een gezamenlijk album niet de essentie van December Tapes vat. Dit jaar richten wij ons op samenwerkingen tussen bands, en het uitwisselen van ervaringen en contacten. Het individueel opnemen van de nummers droeg niet bij aan het elkaar beter leren kennen van de bands.”
Joep: “De bands gingen eerst drie uur de studio in en dan zie je wel de band voor en na jou. Nu hebben we ervoor gekozen bij elkaar te komen om wat te jammen en te repeteren. Dat werkt wel veel beter.”

Waarom hebben jullie gekozen voor het Instrumentendepot van het leerorkest, een landelijk fonds, in plaats van het Jeugdcultuurfonds Breda?
Joep: “We veranderen elk jaar het concept omdat we het leuk vinden om nieuwe dingen te proberen. Voor het Jeugdcultuurfonds hebben we een heel mooi bedrag opgehaald waar ze veel kinderen mee kunnen helpen. Maar ook daar hebben we gekeken naar wat vinden wij belangrijk en wie zouden we nog meer kunnen helpen.”
Tom: “Het is een landelijk fonds, maar zij zetten eigenlijk lokale projecten op. Wij zijn ook aan het kijken of we iets in Breda kunnen doen. We willen het bedrag dat we ophalen omzetten in muziekinstrumenten, echt iets concreets. Daar helpt het instrumentendepot heel erg bij. We zijn bezig om te kijken of we lokale projecten kunnen opstarten waar die instrumenten naartoe kunnen. Bijvoorbeeld naar een basisschool zodat zij bijvoorbeeld muziekles gaan geven met de instrumenten van het leerorkest.”

- de tekst gaat onder de foto verder -

December Tapes 2017

Waarom is ervoor gekozen dit jaar geen album meer te maken? 
Tom: “We merken dat op de avond alles samenkomt. Het album heeft daar een aparte positie in. Het ‘samen gevoel’ komt tot zijn recht op de avond en niet zozeer op het album zelf.”
Joep: “Het is een mooie verzameling en we zijn blij met de twee resultaten. Maar het voegt niet veel toe aan het hele concept. Ook is het medium wat minder, populair: er komen 250 à 300 man binnen en niet iedereen koopt een cd. Daarom hebben we nu voor een entree gekozen van € 5,-. Dan is het voor iedereen toegankelijk en geeft iedereen iets voor het goede doel dat een op een gaat naar het instrumentendepot.“

Hoe hebben jullie de bands gekozen die mogen optreden?
Tom: “We vinden het heel belangrijk om te blijven vernieuwen. Wij willen een grote variatie in genre, leeftijd en ervaring. Daarnaast moeten ze een binding met Breda hebben, passen binnen het concept en natuurlijk goed zijn. We hebben vorig jaar een aantal bands zelf gekozen door middel van een voorronde, maar nu hadden we eigenlijk zoveel nieuwe bands die allemaal gelijk ja zeiden, dat onze line-up snel rond was.”

Wat kunnen we verwachten van de bands die gaan optreden?
Tom: “Alle tien bands treden op en om het geen concert van 24 uur te laten worden, doen ze elk 3 nummers. Er zullen nu meer covers voorbij komen omdat elke band een bekende cover gaat spelen. Dit is een mooie setting om odes te brengen.”

Waar kijken jullie persoonlijk naar uit?
Tom: “We kijken het meeste uit naar het begin van het concert en de dag daarna. Dat dan alles goed is gegaan en je een verslag leest of de foto’s ziet en dan denkt: dit was wel echt gaaf.”
Joep: “Ik kijk vooral uit naar het moment dat de eerste band er staat en begint. Vanwege de nieuwe locatie moeten we deze editie meer zaken regelen, zoals licht en geluid. Gelukkig hebben we het in goede handen gelegd dus we vertrouwen erop dat het op 9 december fantastisch klinkt en eruitziet. Als er te veel zekerheden inzitten wordt het saai. We zijn altijd op zoek naar verbeteringen. En nieuwe uitdagingen zodat we de bezoekers blijven verrassen, zolang onze eigen identiteit behouden blijft.”

Vorige jaar hadden jullie het thema cinema. Hebben jullie dit jaar een thema?
Joep: “Ja, dit jaar hebben we ‘tribute’ als thema. Alle bands zullen een ode brengen aan een artiest die bijvoorbeeld van grote invloed is geweest. Misschien paste het thema van vorig jaar beter bij deze locatie, maar dat vonden we niet leuk om te doen.  We wilden graag herkenbaarheid toevoegen voor de bezoekers van de avond.”

December Tapes wordt gehouden op zaterdag 9 december 2017 in het Grand Theatre vanaf 20:00 uur. Kaartjes zijn € 5,- en kunnen online of op de avond zelf aan de deur worden gekocht. De bands en acts die meedoen: Tom Neven, Kiki Mettler, There There, Aline Hilderink, Steev, Anne Nederhoed, Delusionals, The Martial, Frantic en Little Symphonies.

Anne Nederhoed - December Tapes 2017