De zaterdagavond van het BUT Film Festival staat in het teken van underground hip hop. Denk aan regionale artiesten, rauwe beats en oldskool hip hop. Het underground geluid gecombineerd met harde lyrics, een kickass line-up, een avond die veel belovend is. Als je denkt dat de ouderwetse ‘boom bap’ verloren is, kom dan zaterdag 2 september aanstaande naar Shaolin Barz, dan zullen bass- en snaredrum je oren strelen en woordkunstenaars je brein laten kraken met hun woordspelingen. Tijd om de underground scene wat meer naar boven te halen. 3voor12/Breda sprak met de dame die de line-up van Shaolin Barz verzorgd, maak kennis met Anaï Mensink.

Momenteel studeert Anaï Mensink rechten, maar in haar vrije tijd houdt ze zich graag bezig met het organiseren van evenementen. Misschien ken je Anaï al via het evenement BRICKS hip hop (2016), waarbij ze, samen met een huisgenoot, Breda kennis liet maken met het talent binnen de hip hop scene. Een evenement met mooie leermomenten, dit jaar verzorgt ze de line-up voor de zaterdagavond van het BUT Film Festival Shaolin Barz, een naam de past bij het thema (Wrong Fu) van het festival en bij hip hop.

“Shaolin Barz is een avond gevuld met underground hip hop, Een dj die vanaf original vinyl draait en zorgt VJ Eigengeis voor super dope visuals in het teken van Wrong Fu”, aldus Anaï.

Anaï geeft aan dat het een avond is waarbij geen specifieke hoogtepunten zijn, omdat de gehele line-up met precisie en zorg is uitgekozen. Elke artiest heeft zijn bijzondere kenmerken.

Shaolin Barz wordt gehost door niemand minder dan Jesse Joey James. Eerder hoste hij op edities van Boeisco, Hol' Up en is mede-organisator van het evenement BRICKS hip hop. Hij zorgt voor een positieve, relaxte sfeer en zal ervoor zorgen dat de avond lekker smooth verloopt. 
Josh Alvaro draait tijdens Shaolin Barz. Een ervaren DJ, een enorme passie die hij komt showen, kom kijken, luisteren en chillen. Lyrics vliegen als een roundhousekick wanneer GyverStyle aan het werk is. Eerder stonden ze als voorprogramma bij grote namen zoals KRS-ONE, Public Enemy en MOP. Hou je van dikke lyrics, vette beats en keiharde freestyle rap, tik ‘em dan zaterdag aan voor Gyverstyle.

Het was een tijdje stil rondom Red Ribbon Army nadat ze in 2012 verkozen werden als helden van de Parkstedelijke hiphop-scene met hun video ‘Save De Dag’. Toch bleven ze achter de schermen bezig, dropte ze vorig jaar hun album ‘Interracial’ en ze nu live terug met hun heerlijke jaren ’90 style. Diggy Dex noemde hem al 'Rookie of the Year' en stond hij eerder op het festival WOO HAH! Dan hebben we het over de getalenteerde Vin Arge. Zijn relaxte flow gecombineerd met vet zieke beats brengt hij naar Breda. Het rapduo Jobbo en BobbyDeBeatBakker brengt een mix van jazz en soul gemixt met een jaren ’90 sound. Ze zijn klaar om een groter publiek aan te spreken, kom je ook viben? Classic jaren ’80 of ’90 hip hop tracks, maar dan op vinyl? Reazy’s deadly needle draait bekende en minder bekende plaatjes. Funky intro’s met soms een ‘vies’ RnB plaatje tussendoor.

Anaï is te spreken over het festival: “Ik vind het een supertof festival, omdat het zo divers is. Jong en oud is welkom en is er naast films ruimte voor muziek, dichters, performances en een hele hoop andere dingen. Vorig jaar heb ik geholpen als assistent stage manager en dit jaar heb ik mijn eigen programmering. Ik hoop ook dat dit niet mijn laatste programmering zal zijn, en dat ik nog lang werkzaam mag zijn bij BUTFF als programmeur.”

Naast Shaolin Barz is Anaï bezig met een nieuw concept, wat dat precies is blijft nog even geheim, maar dat ze hard aan het werk is om de urban scene in Breda te laten groeien is een feit.  

Shaolin Barz tijdens BUT Film Festival, zaterdag 2 september 2017 vanaf 20:30 uur. Nieuwe Veste, ingang Sint Janstraat. Entree €7,50