Ook dit jaar heeft stichting IDFX zich weer ingezet voor het terugkerende BUT (B-movies, Underground en Trash) film festival. Zoals altijd is er een groot assortiment aan onorthodoxe films te zien die vaak de mainstream bioscopen niet halen, omdat de films altijd een rauw randje hebben. Deze ongepolijste diamanten worden in Breda gepresenteerd in de periode van 30 augustus tot en met 3 september 2017. Naast films heeft het festival vier muziekavonden, elke avond heeft een aparte muziekstijl. Inmiddels is Black Friday een traditie: een avond waarbij er keihard met de zeis door het publiek geslagen wordt, een avond waarbij een duistere sfeer heerst, muziek die gorgelt en door de binnenstad van Breda raast. De line-up wordt dit jaar weer door het label Zwaertgevegt verzorgd, we spraken met de man achter dit black metal label.

Alex Zwaert runt als hobby zijn label genaamd Zwaertgevegt en richt zich daarmee op het uitgeven en promoten van Nederlandse black metal. Hij releaset voornamelijk op audiocassette. Hij kwam in 2012 in contact met de extreme muziekavond Black Friday. Hij sprak met George Mensink die op dat moment de programmering verzorgde. De twee hadden elkaar al snel gevonden en een collaboratie was een feit. Sindsdien verzorgt Alex de programmering voor deze avond waarbij bezoekers kunnen rekenen op harde en donkere muziek. Zo nu en dan wordt een optreden versterkt door lugubere beelden op de achtergrond. Ondanks de relatief lage entreeprijs is de opkomst nog niet zo hoog, al hadden zowel Alex als George erop gehoopt dat het publiek toe zou nemen. Echter blijft het een underground festival waarbij aandacht wordt geschonken aan enkel bands uit de scene en niet aan commerciële optredens. Minder publiek kan een risico zijn, maar tot op heden hangt er altijd een grimmige doch passende sfeer waarbij fans zich vermaken tijdens de optredens.

“Eén hoogtepunt? Alle bands hebben een goede kwaliteit”, aldus Alex.
Dit jaar heeft hij Adversarius op de bühne staan: een band die nog niet zo lang bestaat, maar tijdens hun gigs leggen ze nu al het vuur aan je schenen. Daarnaast gaat de Haagse, bloederige graftombe open en heeft Bloodtomb hun eerste gig in Breda. De band beschikt over leden uit diverse, ervaren bands, het bruutgehalte is dus prima op niveau. De Vikingen van Fenris bestaan al een aantal jaar. Een combinatie tussen verschroeiende black metal en viking metal. Het belooft een strakke, sterke show te worden. Leven, dood en wedergeboorte en dat alles op één avond. Een band die niet vaak optreedt, maar tijdens Black Friday laat Ibex Angel Order zijn licht schijnen in Breda, verwacht een mooie, spirituele show.

Adversarius

Bloodtomb

Fenris

Ibex Angel Order

Alex is enthousiast: “Ik vind het een zeer apart festival, als geen ander. Daarom vind ik deze Black Friday ook goed. Naast het feit dat het alternatief en underground aanvoelt, past de duistere kant van de films ook aardig bij de extreme kant van metal.” Het belooft weer een bijzondere avond te worden waarbij Alex hoopt dat er meer mensen het aandurven om Black Friday te bezoeken. 

Black Friday wordt gehouden op 1 september 2017 en start om 20:00 uur, Nieuwe Veste, ingang Sint Janstraat. Entree € 10,-  Een comb ticket voor Black Friday en de film ‘Dead Hands Dig Deep’ uit 2016 kost €12,-.