Grey haalde met Scraper en Boytoy weer tofs uit de VS

Zomaar op een woensdagavond in Electron

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Max Fransen ,

Het lukt Marthy Coumans van Grey steeds om interessante, vaak buitenlandse acts op het podium van Electron te laten spelen. Op een doodnormale woensdag waren dat er zelfs twee uit Amerika: Boytoy en Scraper. Het letterlijk fraaie affiche had wederom een mooie avond als resultaat en dat nog maar een goeie maand na The Glücks en The Cool Ghouls.

Boytoy komt uit Brooklyn en bestaat uit zangeres en gitariste Glenn van Dyke en zangeres en gitariste Saara Utracht-Oakner, voor deze tour aangevuld met drumster Chase Noelle (Thelma And The Sleaze). Ze spelen voor het eerst in Europa. Hun invloeden  gaan van The Spice Girls tot The Eagles en Rolling Stones, maar zonder misverstanden: de melodische, vaak meerstemmige garage met surfinvloeden en twee gitaren staat mijlenver van Top 40 pop. Al zijn de nummers wel super catchy met een grunge en rock ‘n’ roll gevoel. Songs als ‘Building An Empire’, ‘Your Girl’ en uitsmijter ‘Postal’, met een hilarisch vieze videoclip, blijven gemakkelijk plakken tussen je oren. Heel gaaf!

Zanger en gitarist Billy ‘T-Shirt’ Schmidt van Scraper is pissig op de geluidsman, bassist Noah Charnow doet daar een schepje bij: “less of my shitty voice, more of his beautiful voice.” De band is niet zo zeer zeikerig, maar heeft moeite met het geluid uit de monitors, al lijkt drumster Chelsea Woodard er stoïcijns onder. De band uit San Francisco nadert het eind van hun maand touren door Europa, na Electron staat alleen nog het Funtastic Dracula Carnival in Benidorm te wachten. Schmidt is niet geïrriteerd, hij wil goed geluid terug horen én dat we vooral een Boytoy plaat kopen. “Go buy a Boytoy record, the holiday’s are coming up.” Scraper brengt simplistisch aandoende, pakkende punk die klaar is met de verrijking van de zogenaamde Bay Area in en rond hun stad en Silicon Valley. Tweede plaat ‘Misery’ geproduceerd door Chris Woodhouse (Thee Oh Sees, Ty Segall, die weer hun eerste EP uitbracht), is gewild en alleen nog digitaal beschikbaar. Dat album staat vol ronkende, agressieve punk- en garagetracks als ‘Rats In The House’ en titeltrack ‘Misery’, een dijk van een song. Zoals ‘Blue Velvet’ een prachtig en kort punk tribute is voor acteur Dennis Hopper. Scraper trekt stevig door, met ondersteunende drums, een stuwende bas en Schmidts repetitieve gitaar met de nodige fuzz, zijn zang en soms gebrul. ‘Kill From The Heart’, een cover van jaren tachtig punk band The Dicks, is het slot van een nette toegift, waarbij Glenn van Boytoy op het laatst met de tamboerijn meedoet.

Gezien: Boytoy, Scraper. Electron, woensdag 26 oktober 2016.