Hoog redneckgehalte bij Suck City Rock ‘n Roll Bash in Mezz

Vermakelijke muziekquiz en vintagekraampjes vormen extra entertainment

Tekst en foto's: Tessa Gorissen ,

Mensen in jaren ‘50 vintagekleren, rockabilly muziek en bier: dat is Suck City Rock ‘n Roll Bash. Naast een muziekquiz en de tijdschriftenstand van fotograaf Robbert Nijs, wisselden Bredase en Belgische bands elkaar op 5 juni af in Mezz om de bewoners van ‘Suck City’ te vermaken. Onder andere Batmobile, Tio Gringo en Johnny Trash stonden op het podium.

Shorty Jetson and his Racketeers mag in de kleine zaal openen. Hoewel de band nog tamelijk jong is, hadden deze mannen zo uit de jaren ‘50 kunnen komen. Daarnaast spelen ze ook een show waar je u tegen zegt. Strakke gitaarriffs, een dreunende contrabas, bedeesde drums en een zeer zuivere stem vullen de zaal. Het is niet echt druk, maar de Belgen verdienen veel meer. Ze zouden daarom ook niet misstaan tussen de bands die in de avond op gaan treden. De energieke country trash dendert als een grote geluidsgolf over je heen in een zaal waar het geluid altijd al tamelijk hard staat. De combinatie tussen het mooie weer buiten en de muziek voert je mee naar het Amerikaanse platteland van een halve eeuw geleden. 

Tijdens de ombouw is er ook vermaak voor de bezoekers. Quiz’m zorgt voor een muziekquiz met vragen over Rock ‘n Roll artiesten en de Spice Girls, Robbert Nijs staat met zijn Suck City tijdschriften in de hal en buiten staan verschillende kraampjes en oldtimers uit de jaren ‘50 en ‘60. Veel mensen staan echter buiten vanwege het mooie weer, waardoor maar zes mensen meedoen met de quiz. De sfeer en competitie zit er wel goed in en iedereen drukt enthousiast op het juiste antwoord. Wat de meeste vragen met rock ‘n roll te maken heeft, weet niemand.

Liedjes over poesjes, bier, burgers en kangoeroes in Australië. Johnny Trash & Tom Beardslee vergeten werkelijk waar geen enkel onderwerp in de setlist. De twee mannen staan met een grote grijns op het podium en laten de zaal lachen. De beeldende verhalen tussendoor leiden het nummer in, gevolgd door een lied wat zo door een cabaretier bedacht had kunnen zijn. “Maar onderweg naar Alice Springs riep ze plots ‘kijk daar ginds’ daar springen twee geen kangoeroes” en “Burgers en bier, het is liefde op een andere manier” zijn enkele voorbeelden van de teksten. Dat het zo vals is dat de ramen er van barsten lijkt niemand iets uit te maken. Het merendeel van de bezoekers ligt in een deuk om de teksten. Tom Beardslee zingt daarentegen loep zuiver tijdens de cover van Johnny Cash’ Ring of Fire.

Na nog een korte Quiz’m ronde gaat de grote zaal open voor het avondprogramma. De band die de avond mag aftrappen is Tio Gringo. De band speelt vrijwel dezelfde set als altijd, maar de bezoekers bouwen een feestje. Een moshpit begint vanaf het eerste nummer en stopt daarna ook niet meer. Toch zijn de Bredanaren tammer dan normaal. Dit neemt niet weg dat de show zelf super strak is. De liefde voor muziek straalt nog altijd van Tio af en de muziek verveelt niet. Het is dat we weten dat de formatie uit Breda komt, anders zou je haar niet van Amerikaanse rednecks onderscheiden. Zanger Mo, de enorme kerel met het trucker-uiterlijk, weet hoe hij moet entertainen als een echte hillibilly en ook zangeres Bonny Hubers van Assenraad betovert het publiek met haar stem. Het enige wat we missen: de tuinbroek van Viktor Noatschk. Misschien komt het door de warmte dat hij hem niet aan heeft, maar het Suck City T-shirt misstaat deze dag ook niet.

Na een korte ombouw betreedt Walter Broes & The Mercenaries het podium. Het valt gelijk op dat deze band anders is dan de rest van de dag. Een rustig countrybandje, wat de vaart uit de avond haalt. Muzikaal is er niets op aan te merken, maar deze band had beter in de middag kunnen staan. Het is meer een luisterband, waar je met een biertje in je hand in de volle zon naar luistert. Voor deze avond zijn ze echter te tam. De band omschrijft zichzelf als Roots Rock. Daarnaast hoor je blues, soul en rockabilly invloeden. Qua jaren ‘50/’60 passen de Belgen perfect in het plaatje. Een net overhemd, stropdasje en nette schoenen vormen de aankleding.

Net voordat Batmobile begint, stroomt de zaal vol. Het lijkt erop dat velen alleen een kaartje hebben gekocht voor deze band. Niet voor niets, want Batmobile doet vanavond iets unieks. Naast de vele Batmobile classics zoals we gewend zijn, komen ook de mannen van big band Bosco enkele nummers mee spelen onder de noemer ‘Big Bat’. Zanger Jeroen Haamers rent met een hoog ADHD-gehalte over het podium, gekke bekken trekkend naar het publiek. Eric Haamers speelt energiek de contrabas. Het samenspel tussen de twee is al een show an sich. Het is vermakelijk en steekt het publiek aan. Bier vliegt door de lucht, een harde moshpit verschijnt voor het podium en enkele crowdsurfers laten zich door de zaal dragen. Zodra Bosco plaats neemt, komt er een andere dimensie aan de show. De blazers passen perfect bij de psychobilly sound van Batmobile en een aantal keren klinkt er een luid applaus in de zaal. Na iets meer dan een uur verlaat de band het podium om daarna nog één keer terug te keren voor een toegift. Een avond vol rockabilly en country trash is tot een einde gekomen.

Gezien: Shorty Jetson & his Racketeers, Johnny Trash & Tom Beardslee, Tio Gringo, Walter Broes & The Mercenaries en Batmobile, Suck City Rock ‘n Roll Bash. Mezz, zondag 5 juni 2016.