Dirty Bastards stopt met knallende afscheidstour

Het einde van de band, maar niet voor Bastard Fest

Interview: Tessa Gorissen ,

Dirty Bastards kondigde enige tijd geleden aan ermee te gaan stoppen. Ook zeiden zij daarbij dat zij met een nieuwe gitarist doorgaan onder een andere naam, De Dirty Bastards. De laatste show van de mannen vindt plaats tijdens de vijfde editie van Bastard Fest in Mezz samen met Peter Pan Speedrock, ook een grote naam die bezig is met een afscheidstour. Hoog tijd om eens met de mannen te praten over de toekomstplannen.

Hoe gaan de voorbereidingen voor de laatste shows?
Joey: “Het is een beetje schipperen tussen het enthousiasme wat we hebben voor onze nieuwe formule en de wens om de Bastards een knallend einde te geven. We beloven natuurlijk, zeker bij Bastard Fest 5, een Dirty Bastards-waardige vette show neer te zetten. Met natuurlijk wat leuke verrassingen, omdat het de laatste show is. Daar zijn we op het moment dus ook, tussen de nieuwe dingen door, met z’n drieën op aan het repeteren…”

Wanneer en waarom hebben jullie besloten om ermee op te houden als Dirty Bastards?
Joey: “In het afgelopen jaar hebben we als Dirty Bastards besloten om even de focus niet meer op optredens te leggen, maar om aan de volgende plaat te gaan werken. In het proces van nieuwe nummers schrijven, kwamen we er achter dat we behoefte hadden om het een en ander muzikaal over een andere boeg te gooien. Daar hoorde voor ons ook het idee bij om een extra gitarist aan te trekken. Alles bij elkaar betekende dit dat we toch wel wat ver van wat we nu doen met de Bastards af kwamen te staan. De conclusie voor ons was simpel: tijd om te breken met het oude en te knallen met iets nieuws.”

Waarom hebben jullie besloten om onder een andere naam door te gaan?
Joey: “Zoals gezegd past onze nieuwe richting niet bij het concept en in het verleden geschapen verwachtingen die bij de Dirty Bastards hoorde. We gaan dus niet echt ‘verder met een andere naam’, maar zijn een hele nieuwe band begonnen. Zo zien we het zelf in ieder geval, maar we begrijpen ook wel dat een groot deel van het publiek ons in het begin als ‘die gasten van Dirty Bastards’ blijven zien. We hopen dat dit ons een springplank geeft om goed op weg te komen met onze nieuwe band. Maar we denken wel dat het publiek zal erkennen dat het toch wel heel anders is.”

Jullie hebben een nieuwe lead gitarist, Bram Schouw. Een hele verandering of ging het allemaal vanzelf?
Johan: “Beide eigenlijk. Omdat we al twaalf jaar met zijn drieën spelen was er natuurlijk een manier van muziek maken ontstaan, een soort routine. Met Bram erbij was dat allemaal ineens weer nieuw en anders, maar op een goede manier. Eigenlijk was het na een paar jamsessies al wel duidelijk dat het goed klikte, persoonlijk en muzikaal.”

Welke richting gaan jullie op met de nieuwe band?
Johan: “Ik vind het lastig om er op dit moment al een stempel op te drukken omdat we het nog lekker open willen houden. Maar als ik iets zou moeten zeggen, dan punk met rock invloeden.”

Hoe komen jullie erbij om deze richting op te gaan?
Johan: “We wilden na Dirty Bastards wel echt iets anders gaan doen, maar punk blijft toch wel een belangrijke gezamenlijke liefde. Bram speelde vroeger natuurlijk ook al in Delychees. Maar als je dat als vertrekpunt pakt, kun je nog steeds een hoop verschillende kanten op. Jullie zullen het wel horen als de eerste plaat uit is.”

Hoe kijken jullie terug op jullie tijd als band en wat was daarbij echt hét hoogtepunt?
Jelle: “Madness Festival en de drie keer Breda Barst Spaanse Kraag (2008, 2011, 2014).”
Johan: “En onze videoclip voor 'Rip Your Heart Out', het maken daarvan en het resultaat.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Peter Pan Speedrock op Bastard Fest te krijgen?
Jelle: “Het is sowieso een grote inspiratiebron voor de band en stond al langer op ons lijstje. Bastard Fest is natuurlijk flink geïnspireerd op Speed Fest. En dus mooi om PPSR als headliner van onze allerlaatste show te hebben.”

Ook de andere namen zijn veelbelovend. Betekent dit een knallend einde voor Bastard Fest of gaan jullie er de komende jaren nog mee door?
Jelle: “Als het 25 maart gewoon weer zo vet is als alle vorige vier edities, en daar ga ik wel even vanuit, dan blijft het gewoon bestaan. Dus jullie hebben het zelf in de hand!”

Je kunt Dirty Bastards nog zien op 12 maart in Baroeg Rotterdam, met Demented Are Go en Ghostrider en op hun eigen Bastard Fest in Mezz op 25 maart, met Peter Pan Speedrock, Sunpower, Your Highness, Antillectual en The Broken Anchors.