Breda Barst borrelt na met… Dirty Bastards

“Als elk optreden zo is, dan teken ik daarvoor!”

Interview: Lisa Ruskus & Daniël Hereijgers, foto’s: Robbert Nijs ,

Breda Barst is weer voorbij… Maar wij borrelen nog even na! Via interessante interviews met opvallende acts kun je lezen wat de act zelf van het concert vond, wat de toekomstplannen zijn en natuurlijk spannende anekdotes! Het Bredase punkrocktrio Dirty Bastards schuift aan na een spetterend optreden in de Spaanse Kraag. Jelly, Joey en Johan, de drie J’s, of eh… Dirty Bastards!

“Als elk optreden zo is, dan teken ik daarvoor!”

Hoe was het om in de Spaanse Kraag op te treden?
Joey: “Als elk optreden zo is, dan teken ik daarvoor!”
Jelle: “Mijn zoontje van tweeënhalf was er ook bij. De respons was echt heel goed.”

Hoe zien jullie Dirty Bastards in de Bredase scene?
Jelle: “Breda Suck City bestaat al met bijvoorbeeld Speedcocks en The Gecko Brothers, daar willen we een iets positiefs van ons zelf aan toevoegen. Het is een goed initiatief, een soort geuzenaam. We denken aan iets soortgelijks, misschien ‘Outlaw City’. Zoals Eindhoven vroeger Rock City was en dat een soort certificaat aan bands uit die stad gaf. “Als het uit Eindhoven komt, dan moet het wel rocken.” Het zou mooi zijn als dat voor Breda ook ontstaat. Er gebeurt genoeg in de scene, er moet weer iets opgezet worden. En liefst doen we dat niet alleen, je hebt daar andere bands voor nodig. Met een brede lach voegt Joey daar aan toe: “Want we zijn niet alleen vieze klootzakken, maar ook luie klootzakken.” Een knipoog naar de bandnaam zoals Dirty Bastards vaker maakt. Jelle: “De kids moeten geïnspireerd worden. Als ze zelf in een band zitten, gaan ze ook meer naar optredens kijken.” 

Jullie gaan op 7 oktober naar Middelburg met twee andere Bredase bands, optreden onder de vlag Punk Invaders from Breda, van wie komt dat idee?
Jelle: “Het optreden met New Pokerface en The Patsys komt van ons. We werden gevraagd om weer in Middelburg te spelen. En wij spelen zelf geen uren aan een stuk, om een avondvullend programma te maken, heb je meer bands nodig. Joey: “Het is fijn als je zelf de hand in dat programma kan hebben. Daarom is het goed om te zien dat er in de Spaanse Kraag publiek van alle leeftijden, dus ook heel jong, komt kijken.”

Jullie brachten een paar maanden een clip uit voor ‘Rip Your Heart Out’, welk resultaat heeft die gehad?

Joey: “De combinatie van de site, de cd en de clip zijn in totaal goede promotie.”
Jelle: “Het is voor een programmeur ook makkelijker, je hebt meteen een totaalplaatje van de band.”
Joey: “We hebben altijd zoveel mogelijk zelf gepromoot. Zelf flyers uitgedeeld.”
Johan: “En gratis proefluisteren. Je kunt onze EP’s nog steeds gratis downloaden. Het plan is dat zoveel mogelijk mensen onze muziek luisteren.”

Horen die zwarte overhemden met witte stropdassen en bretels ook bij die nieuwe PR?

Johan: “Met die videoclip willen we professioneler overkomen. Toen hebben we ook besloten een lijn te trekken betreft kleding.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

Jelle: “We zouden wel meer van dit soort festivals willen doen.”
Joey: “Speedsfest zou vet zijn. We hopen dat dat haalbaar is. Eerst was onze grootste droom Mezz, dat is gelukt. Daarna Breda Barst, dat is ook gelukt. Je moet je ambitie een beetje bijstellen, kwestie van hard werken.”
Johan: “Doe dan ook Lowlands maar.”

Een nummer over Steven Seagal, Steven Seagal op de hoes; wat hebben jullie met deze acteur?

Johan: “Er was een periode dat er op tv marathons van Steven Seagalfilms waren. Toen dacht ik, daar moeten we iets mee doen. We gebruiken ook zijn filmtitels voor de song. Hij maakt ook geniale energy drinks.”
Joey: “Hij maakt ook goede muziek, als het zou kunnen zou ik ooit nog met Steven Seagal willen trouwen.”
 
De laatste vraag: als je een dag een andere band zou mogen zijn, welke is dat dan?
Joey: “Sowieso iets Scandinavisch”. Dirty Bastards schreef zelfs een nummer getiteld ’ I Wish I Could Play in a Scandinavian Hard Rock Band’. Johan: “Hellakopters bijvoorbeeld.”