Onze tocht begint in Brandpunt. Naast het podium zit een stel een kopje koffie te drinken, kinderen zijn gezellig aanwezig. De koffiemachine ratelt en laat de koffie pruttelen als de eerste gasten binnenkomen. Leon en Frans vormen het akoestische duo Dead Duck Alley. Beide staan ze op de verhoging van pallets, Leon net iets hoger dan Frans. Een microfoon staat voor hen, maar is eigenlijk niet nodig. De krachtige stem van Leon is zonder microfoon sterk genoeg. De solo’s van Frans nemen je mee in het avontuur van Dead Duck Alley. Liedjes die gaan over twee verloren cowboys in Breda (‘New Orleans’) en roestige zeemannen, onder het genot van een latte macchiato. Een fijne setting op de vroege zondagmiddag.
De tweede act in Brandpunt is singer-songwriter Barbele. Een artiest die met volle teugen geniet van het feit dat zij haar liedjes mag laten horen. Inmiddels anderhalf jaar bezig en dik tevreden met haar resultaat. Ze schrijft liedjes die gaan over haar dagelijks leven en haar kinderen. Tijdens haar optreden komen nieuwsgierige ogen van buiten naar binnen en kijken aandachtig. Barbele zingt bijvoorbeeld over de gesprekken die ze met haar kinderen voert, situaties die zich voordoen tijdens een vakantie met het gezin of over haar eigen vakantie ervaring in Italië. 3voor12/Breda moet iets eerder weg, want de volgende artiest en locatie wachten op ons.
In Coffee & Lunch 4 you speelt Nieke van der Hoff. Ze zit aan een tafeltje naast de trap samen met haar gitaar. Mensen genieten van hun high tea en op de achtergrond begint Nieke twee covers te spelen. Er wordt gevraagd of ze ook eigen liedjes schrijft waarop Nieke antwoordt met een eigen nummer, geheel in het Spaans gezongen. Ze legt uit dat ze het geschreven heeft naar aanleiding van een vraag van haar zusje, wat er precies gebeurt als je doodgaat. Ze zingt rustig door en zoete, ietwat dromerige klanken vullen de zaak. Nieke wisselt makkelijk tussen Engels- en Nederlandstalige liedjes, net zoals ze makkelijk schakelt tussen covers en eigen werk. Een aangename en zoete muzikale versnapering bij je koffie.
De planning stuurt ons naar café De Bruine Pij. Het is gezellig druk in de bruine kroeg en de mannen van whYne staan voor het podium te wachten. Eenmaal op het podium klinken de rockachtige klanken door de kroeg. Gezien de tijd en locatie is het logisch dat er iets meer publiek is dan vroeg in de middag in een koffiezaak. whYne stopt eerder dan verwacht, of het aan de tijd ligt of niet is niet duidelijk, maar we vinden het jammer, het klonk lekker en had sfeer.
Daarna lopen we naar De Corenmaet waar we nog een klein stukje van Myllie Tunes meepakken. Stijn Charpentier beklimt vervolgens het podium, gewapend met zijn gitaar en een biertje. Hij heeft maar kort de tijd waardoor het een beetje gehaast voelt. Sommige mensen luisteren, sommige kletsen en Stijn bedankt de mensen die luisteren, “want het gaat toch om de tekst.”
Het café De Kleine Wereld is qua ruimte te klein voor Merel & Zoli. Eerder zagen we Merel solo in Bagels & Beans, nu speelt ze samen met Zoli als duo. Een duo dat elkaar goed aanvoelt en aanvult. Ze spelen een paar nummers van Zoli en een paar van Merel. Wanneer Zoli zijn gitaarsolo inzet, kun je deze haast van het gezicht van Merel aflezen, ze heeft namelijk een mooie expressie op haar gezicht. ‘Buildings of Fire’ is een nummer van Merel en kan ze nu eindelijk weer eens spelen. Ze legt uit dat ze geen loopsysteem heeft. Ze fungeert zelf als loopsysteem terwijl Zoli haar begeleidt. Een duo waar veel mensen met bewondering naar keken.
Terug naar de Bruine Pij waar Myllie Tunes mag spelen. Als een ware troubadour zingt ze over de liefde. Myllie lacht en voelt zich een beetje cheesy door die liefdesliedjes, maar weet dat ruimschoots goed te maken met haar jazzy invloeden. Ze sleept je mee en even denk je dat je je in New Orleans bevindt. Myllie sluit af met de vraag of men een blues nummer wil of de cover van Amy Winehouse ‘Back to Black’, het bluesnummer wordt gekozen en dus gespeeld. Gelukkig trakteert Myllie ons toch nog op ‘Back to Black’. In deze New Orleans-achtige sfeer komen daar de twee verloren cowboys aan uit Breda, Dead Duck Alley treedt de Pij binnen. Dat betekent dat we rond zijn en alle artiesten hebben gezien de meededen aan deze tiende editie van de Minstrelen- en Troubadourentocht.
Gezien: Dead Duck Alley, Barbele, Nieke van der Hoff, whYne, Stijn Charpentier, Merel & Zoli en Myllie Tunes. Brandpunt, Coffe & Lunch 4 you, De Bruine Pij, De Corenmaet en De Kleine Wereld, zondag 13 december 2015.