Proud Of The South is nieuw Brabants talentenprogramma

Tien bands uit zes regio's zetten jaar lang volgende stap in carrière

Robin van Essel ,

Bredase acts krijgen de kans om deel te nemen aan een nieuw talentenprogramma. Proud Of The South is een samenwerking tussen de zes Brabantse poppodia, waaronder ook Mezz, en het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC). Een jaar lang krijgen tien geselecteerde acts professionele begeleiding op maat, om zo een volgende stap in hun carrière te zetten.

inhoud niet beschikbaar

We kunnen de inhoud van deze embed niet tonen, omdat deze strijdig is met de door jou gekozen cookiesettings.

cookiesettings aanpassen

Begeleiding
De begeleiding komt in verschillende vormen. Verbeteren van management, podiumperformance, marketing, songwriting, iets anders, of een combinatie. Proud Of The South is nadrukkelijk geen wedstrijd of festival, zoals bijvoorbeeld Popsport, en ook geen gezamenlijk traject. Elke band werkt samen met de organisatie en krijgt de voor die band best geschikte begeleiding.

De bands worden genomineerd door de programmeurs van de deelnemende podia. Behalve Mezz zijn dat 013 (Tilburg), Effenaar (Eindhoven), Gebouw T (Bergen Op Zoom), Groene Engel (Oss) en W2 (Den Bosch). De uiteindelijke selectie gebeurt via een gezamenlijke stemronde.

Talenten
Coördinator Jasper van den Dobbelsteen (ITGWO, oud-013) vertelt: “We hadden een lijst van zo'n zestig acts. Die hebben we terug gebracht naar tien. We zijn nu bezig met het voeren van gesprekken met de acts. We bespreken elkaars ambitie. Of de act zelf ook kan en wil, en of ze een idee hebben waar ze aan willen werken. Als het plaatje al af is, maar we geen punten voor verbetering zien, heeft het geen nut.”

De podia willen dat regionale bands door middel van Proud Of The South lokaal een betere basis voor hun verdere carrière krijgen. Bovendien is talentontwikkeling één van de subsidiabele kerntaken van een poppodium. Mezz-directeur Frank van Iersel gaf onlangs nog aan dat het wegvallen van de oefenruimtes in het Bredase podium bijvoorbeeld door zo'n programma kan worden opgevangen.

De regio Breda
Programmeur Marco Petersen nomineerde tien acts uit de regio Breda: “Ik heb veel rond gevraagd. Er zitten allerlei genres tussen, niet alleen bands. Breda heeft natuurlijk een levendige dance-scene, dus er zaten producers bij. En ook een paar rappers. Wie? Dat kan ik niet zeggen, haha. Maar ik kan wel zeggen dat de Bredase acts het goed deden in de stemronde.”

Het stemmen is volgens Petersen geen touwtje-trek tussen de podia voor de door hen genomineerde acts: “Nee, dat was opvallend. We zijn allemaal programmeurs en het publiek gaat boven je ego. Het draait om de kwaliteit en potentie van de artiesten, of die nu uit Lutjebroek of Honolulu komen.”

De definitieve lijst deelnemende acts wordt naar verwachting begin februari bekend. In de praktijk zullen alle geselecteerde acts, naast de begeleiding, ieder minimaal twee keer bij ieder deelnemend podium spelen. De eerste optredens worden vanaf april op het affiche verwacht.