Breda vindt de weg terug naar de Boulevard

Nieuwe eigenaresse en programmeur over de stand van zaken

Interview: Michael Janiec, foto's: Linsey Kuijpers ,

Het verdwijnen van de Wasserette en de Boulevard luidde vorig jaar een redelijke droogte in voor de wat meer doordachte dance in Breda. Velen zullen het ermee eens zijn dat er weinig locaties in Breda zijn zoals de Boulevard. Deze plek ademt immers een iconische sfeer. Het is dan ook hartverwarmend om te zien dat er alsnog een wedergeboorte plaatsvindt van dit cultuurrijke podium. We spraken met Linda Verhagen en Tim van het Hof. Linda (27 jaar) is de nieuwe eigenaresse, zij heeft hiervoor twee jaar mede de Graanbeurs uitgebaat en sinds 1 januari de Boulevard. Tim (25 jaar) is de programmeur en tevens ook kandidaatraadslid bij D66 Breda. Hier volgt in het kort hun motivatie en visie op de nieuwe Boulevard.

Bedankt voor het maken van de tijd. Hoe gaat het nu met de Boulevard?
Linda Verhagen: “Ik zeg goed. Voor de weekenden en alles wat we nu doen gaat het heel goed. Helaas nog niet iedere dag open, maar dat komt eraan.”

Wat is er allemaal veranderd sinds jullie heropend zijn?
Tim van het Hof: “We hebben het eigenlijk zoveel mogelijk hetzelfde proberen te houden. Wel een kleine opfrisbeurt en opknappen. Elektra moest grondig aangepakt worden, met name ook het licht en geluid. Er hing gewoon baggerzooi in en wat er nog hing was echt kapot of deed het maar half.”

Jullie hebben de Boulevard heropend. Ik denk dat jullie door velen als helden gezien worden. Hoe zijn de reacties van de bezoekers?
LV: “Positief! Helden worden wij inderdaad genoemd.”
TH: “Helden wil ik onszelf niet noemen, maar je moet wel heldhaftig zijn om hieraan te beginnen. Het was echt een puinhoop. Met heel veel steun en hulp van mensen die zomaar aan zijn komen wandelen. Ook studenten die feestjes komen organiseren en van alles komen doen, die mensen vind ik ook net zo goed helden. Dat zijn niet alleen wij, dat is iedereen die eraan meewerkt en die er zich voor inspant.”

Welk imago streven jullie na met het heropende Boulevard? Wat willen jullie anders doen nu, dan dat er voorheen gedaan werd?
LV: “Gewoon duidelijkere afspraken. Wat rechtlijniger en niet meer dat vrijblijvende wat ze eerst hadden. Dat kan gewoon niet, dat overleef je niet.”

Hoe bedoel je dat precies?

LV: “Bij de vorige eigenaar was alles maar vrijblijvend. Als mensen hun eigen drank meenamen, dan was het allemaal prima. Hij heeft het niet gehaald daarmee.”
TH: "Qua doelgroep en thema willen wij het niet anders doen. Het is eigenlijk nog steeds een cultureel café en theater. Die doelgroep willen we nog aanspreken. We gaan het echt niet helemaal anders doen, het is alleen dat het wel heldere en duidelijke afspraken moeten zijn. St. Joost of bijvoorbeeld de CMD opleiding komen hier veel en laten zien van wat zij kunnen en leveren een grote bijdrage. Wij vinden dat allemaal tof. Op andere plekken is de stad is daar heel weinig ruimte voor. Wat wij proberen is gewoon om cultuur en horeca bij elkaar te brengen. Ik denk dat we daar wel een goeie mix in vinden."

Zal er ook ruimte zijn voor alternatieve bandjes? Is daar nog iets voor nodig…?
LV: “In principe is het in de weekenden draaien zoals het nu is, met deep house, techno en vooral het niet commerciële. Waar we ook naar toe gaan is dat je twee keer in de maand op een zondag of op een vrijdagmiddag, een bandje neer kan zetten. We staan open voor win/win situaties. Wij kunnen geen investering maken van € 700,-, dan moet er in een korte tijd wel heel veel bier gedronken worden.”

Waar zullen die mensen rekening mee moeten houden als ze met zoiets aankomen? Eigen apparatuur bijvoorbeeld?
LV: “Deels. Er is een geluidsman nodig tijdens zo’n avond, die moet eventueel gehuurd worden bijvoorbeeld. Het hangt er een beetje van af wat de benodigdheden zijn.”
TH: “Qua bandjes ben ik nu bezig met een avondvullend programma in elkaar te zetten. Het is met 3 rockbandjes, het gaat van gewone rock, naar hardrock en op het einde heavy metal/punk. Er komen ook dingen met blues bandjes. We gaan ons ook voor het jazzfestival inzetten dit jaar.”

Wat is je motivatie geweest om nou juist de Boulevard te kiezen?
LV: “Het pand, puur het pand. Ik hou van oude panden en van iets wat geschiedenis heeft.”

De eetzaal wordt op dit moment nog niet gebruikt. Zijn daar al plannen voor?
LV: “Dat ga ik nog niet vertellen. Dat is nog een geheimpje. Als ik dat nu ga ventileren, dan weet ik dat er vervolgens meerderen met mijn idee ervandoor gaan wandelen. Het bestaat nog niet in Breda en dat wil ik heel graag voor mezelf houden.”

Er heerst nog wat onduidelijkheid over waar de donaties naar toe gegaan zijn. Wat weten jullie hiervan?
TH: "Het is ons vaker gevraagd en we willen het duidelijk maken: Het gedoneerde geld stond op de rekening van de oude Boulevard en is na het faillisement nooit meer door Inbev terug gevonden. Zij hadden de intentie om het terug te laten boeken aan de donateurs. Het geld bleek echter inmiddels weg te zijn. Alleen de vorige eigenaar weet waar het geld gebleven is."

Wat is de visie op het moment? Waar gaat het allemaal naar toe?
TH: “We willen heel veel mensen met elkaar verbinden. Ik vind dat dit het belangrijkste zal zijn. No nonsense en relaxt. Mensen aan elkaar koppelen en binden. Om een voorbeeld te geven: techno en deephouse zullen hier in de weekenden de hoofdmodus zijn. Die theaterzaal is daar uitermate geschikt voor, je kan daar 250 man kwijt. Het zijn geen hele grote feestjes, maar juist bij techno en deephouse is het leuk, dat je een intieme sfeer creëert. We willen ook heel veel ruimte geven aan lokaal talent, daar is Breda echt rijk mee. Dat is iets waar de Boulevard echt voor geschikt is.”

Check de Facebook pagina van De Boulevard voor de agenda de komende tijd.