Raving George: “Als dj is het niet zo gemakkelijk om binnen te raken in Nederland”

In gesprek met jonge Belgische dj

Interview: Michael Janiec ,

Vaak zijn er vooroordelen over vrouwelijke dj’s. Een omhooggevallen Paris Hilton draagt daar natuurlijk niet veel aan bij. Ondanks dat zijn er genoeg vrouwen die het serieus willen maken als dj. In Nederland zijn wij er al aardig bekend mee en in België is hier ook steeds meer tolerantie voor. Dit komt mogelijk mede door deze uit Gent afkomstige 21-jarige jongedame. We zagen en spraken Raving George tijdens Kill The DJ in Mezz op 2 november. Ze draait dit weekend op ‘We Are Electric’ in Eindhoven.

Waarom heb je Raving George als naam gekozen?
“Toen ik een artiestennaam zocht, wou ik een naam waaruit mensen niet konden afleiden dat ik een vrouw ben. Ik wil dat ze naar de show komen voor de muziek en niet voor de vrouwelijkheid. Toen ik Raving George als artiestennaam koos, dacht ik nooit dat het zou uitgroeien tot wat het nu is. De naam zelf kwam er door een toevallige combinatie van woorden waarbij ‘Raving’ staat voor het “feesten zonder zorgen” en ‘George’ een naam is die er gewoon bij past. Het geheel klinkt vrij absurd, wat het ook gewoon leuk maakt.”

Hoe ben je precies met draaien begonnen?
“Toen ik 16 of 17 jaar was, begon ik het Gentse nachtleven te ontdekken. Daar werd toen nog veel underground electro gespeeld. De liefde die ik voor die muziek had ontwikkeld, heeft ervoor gezorgd dat ik mixtapes begon te maken, een Myspace account aanmaakte en dat ik heb deelgenomen aan enkele dj-contests. Begin 2011 werd ik gecontacteerd door de persoon die tot op de dag van vandaag mijn manager is. Hij heeft mij onder andere geïntroduceerd bij Studio Brussel, wat de bal verder aan het rollen bracht.”

Wie waren de artiesten die je inspireerden toen je begon?
“Goh, heel veel. Initieel waren het voornamelijk electro artiesten zoals Crookers, The Bloody Beetroots en Erol Alkan. Nu vind ik het fantastisch dat muzikale grenzen vaak overschreden worden. Als je kijkt naar enkele elektronische albums die net uitgebracht zijn, merk je dat er vaak een brug wordt gemaakt tussen verschillende genres. Dit laat ruimte vrij voor de creatie van iets nieuws. Ik vind dat persoonlijk heel inspirerend.”

Wat is je passie naast muziek?
“Vroeger was ik erg gepassioneerd voor sporten. Paardrijden, skiën en turnen. Muziek domineert nu eigenlijk alles en ik wil daar volledig voor gaan. Mijn eerste EP is begin juli  uitgekomen op Crux Records en een tweede zit eraan te komen op Bad Life. Een nummer hiervan, 'Monodon', is online te horen op mijn Soundcloud. Het tweede nummer ‘Monoceros’ komt binnenkort online. De EP zal ergens volgende maand uitgebracht worden.”

Hoe zou je de nieuwe EP omschrijven?
“Een mix tussen electro en techno, ‘future techno music’ zoals dat heet. Het fundamentele, repetitieve en niet chaotische van techno, gecombineerd met het actieve, de build ups en break downs, van de electro.”

Wat is voor jou de drijfveer geweest om door te zetten en op dit niveau te komen?
“Ik hou van muziek. Ik ben begonnen als dj, maar sinds ik zelf ook nummers heb uitgebracht en de reacties zie van het publiek, weet ik pas echt wat ik wil. Mijn grootste drijfveer is de passie die ik heb voor de muziek. Ik hou mij er elke dag mee bezig en haal er veel voldoening uit. Ik heb plezier in wat ik doe en ben heel gemotiveerd om te groeien. Het gaat snel en hard, maar als het van mij af zou hangen, is dit nog maar het begin van mijn carrière en staat er nog heel veel te gebeuren.”

Wat is voor jou het moment geweest, dat je dacht dat je echt goed op weg was?
“De eerste keer dat ik op Tomorrowland speelde in 2011, na het winnen van de dj-contest op Studio Brussel is het echt menens geworden. Openen op de mainstage, dat opent veel kansen voor je. Spelen op I Love Techno datzelfde jaar was ook een echte oogopener. Er stond 4000 man voor mijn neus op mijn muziek te feesten. Daar ben je toch wel even niet goed van.”

Je bent sinds een tijdje ook bezig met produceren. Wat vond je de grootste uitdaging om hiermee te beginnen?
“Op dj-gebied had ik in België al vrij veel bereikt, mede door de optredens op I Love Techno, Pukkelpop en Tomorrowland. Als je dan begint met producties, dan merk je dat het echt van een hoog niveau moet zijn. De eerste EP moet er staan en moet kwalitatief zo sterk mogelijk zijn. Dat was de grootste uitdaging.”

Wat zijn de komende optredens waar je naar uit kijkt?
“Ik heb een residentie in Parijs waar ik naar uitkijk. Ik sta ook op 'We Are Electric' in Eindhoven. Er zit ook een tour aan te komen buiten Europa, maar daar mag ik voorlopig nog niet veel over zeggen.”

Kom je nog vooroordelen tegen als vrouwelijke dj?
“Vroeger wel en vooral in België. Als vrouw deel uitmaken van een mannenwereld brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. De weinige vrouwelijke dj’s springen sneller in het oog dan mannelijke collega’s waarvan je er tien per straat hebt. Aan de andere kant moet je er wel harder voor vechten om deel te uit te kunnen maken van de familie. Nu mensen mij wat beginnen te kennen en weten wat ik doe, komt het besef dat ik draai omdat ik van de muziek hou en niet omdat ik aandacht te kort heb als vrouw. De negativiteit is veel verminderd en mensen respecteren mij nu. In het buitenland zijn die vooroordelen minder, aangezien ik daar vaak de internationale headliner ben. Ze weten ze dat ik serieus bezig ben.”

Je hebt al een aantal keer in Nederland opgetreden. Wat is je impressie van het land als dj?
“In grote mate is Nederland vergelijkbaar met België. Nederlanders laten zich graag gaan en er heerst altijd een vriendelijke en gezellige sfeer. Als dj is het niet zo gemakkelijk om binnen te raken in Nederland, aangezien jullie zelf al heel veel straffe dj’s en producers hebben.”

Welke invloed heeft jouw opleiding Evenement- en Projectmanagement op jouw werk als dj? Is het achteraf gezien een passende keuze geweest?
“Het één heeft eigenlijk niets met het ander te maken. Ik heb voor deze richting gekozen omdat ik oorspronkelijk rechten studeerde aan de universiteit van Gent, maar tijdens dat eerste jaar te lang twijfelde over wat ik echt wou doen. Eigenlijk wou ik Muziekmanagement gaan studeren in Hasselt, maar omdat dat toen niet mogelijk was, heb ik voor de richting Event- en Projectmanagement gekozen. Ik ging ervan uit dat dit wel zou kunnen bijdragen aan mijn professionele ontwikkeling. Uiteindelijk zit ik nu in mijn laatste jaar en sta ik blok. Die combinatie is niet meer mogelijk.”

Wat was jouw hoogtepunt tijdens het afgelopen festival seizoen?
“Het is moeilijk te kiezen tussen I Love Techno, Pukkelpop en Tomorrowland van dit jaar. I Love Techno, omdat dit het eerste grote optreden was. Ik was nog maar een beginnende artiest die opeens voor een zaal van 4000 man mocht spelen. Tomorrowland dit jaar voor 30.000 man, dat is immens veel volk om voor te spelen, echt een kippenvelervaring. Pukkelpop staat op mijn lijstje, omdat dat een supercool festival is om op te spelen en omdat ik daar voor de eerste keer een stagedive heb gedaan, wat misschien niet zo vanzelfsprekend is als vrouwelijke dj. Ik ben er trouwens zonder kleerscheuren uitgekomen.”