Geen Boogiedown in 2013

Festivalorganisatie vindt financiële risico te groot

Robin van Essel ,

Hiphopfestival Boogiedown slaat in 2013 een jaar over. De bezuinigingen in de culturele sector en sombere economische vooruitzichten maken de forse investeringen die nodig zijn om het festival 'in zijn huidige vorm' door te laten gaan volgens de organisatie een te groot financieel risico.

Afgelopen jaar was 3voor12/Breda voor de eerste keer aanwezig voor een live-verslag van het ieder jaar uitdijende Boogiedown. Dit was tevens de eerste keer dat het festival op het Chasséveld niet gratis toegankelijk was. De kaartverkoop kwam pas laat op gang, waardoor de organisatie nipt quitte speelde. Ondanks de steun van de gemeente en de sponsoren is die onzekerheid dit jaar blijkbaar een onoverkomelijk probleem.

Boogiedown had vorig jaar op zijn zachtst gezegd een indrukwekkende line-up. Wellicht was het festival gewoon te duur voor het kleine potentiële publiek, maar een stap terug doen naar een kleiner festival was volgens mede-organisator Loek Jurres geen optie. “We hebben het overwogen, maar we doen dit ook voor onze eigen kick. We willen onszelf blijven overtreffen. Dat is onze drijfveer. Maar het begon dit jaar op 'moeten' te lijken in plaats van 'willen'. Als we nu waren doorgegaan, was het op een financieel fiasco uitgelopen.”

De organisatie van Boogiedown ligt in handen van een stichting, in de praktijk wordt het festival georganiseerd door zeven man. Afgelopen jaar werd het voor de organisatie duidelijk dat inzet wellicht niet genoeg was. Jurres: “We werken het hele jaar door. We hebben wel sponsoren en hulp van de gemeente, maar er moet nog steeds privégeld bij. Al het risico ligt bij ons. Tenminste, de stichting kan inderdaad failliet, maar dan slepen we onze toeleveranciers daarin mee. En dat willen we niet.”

Jurres ontkent dat dit het einde betekent voor Boogiedown. De organisatie richt zijn pijlen op 2014, maar gaat wel kijken naar een nieuwe vorm. “Afgelopen jaren hadden we steeds problemen door de slechte weersvoorspellingen. Wellicht doen we daar wat mee, bijvoorbeeld met tenten of een indoor-editie. Dat zijn we nu aan het verkennen.” Zowel de gemeente als hoofdsponsor Canna steunen het festival nog, maar daarmee is de organisatie er niet. “We hadden nu het probleem dat er veel kleinere bedragen één voor één wegvielen. We kijken nu naar hoe we interessanter kunnen worden voor een bredere groep sponsoren.”