De avond begint exact op de aangekondigde tijd 20:30 uur. Lisette Ntukabumwe, dichteres, schreef in het begin liedjes en heeft zo het dichten ontdekt. Zij is woonachtig in Breda en slechts vijftien lentes jong. Na een korte vragenronde begint zij met het voordragen van haar gedichten, ze leest snel, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat ze duidelijk en verstaanbaar is. Ze schrijft gedichten met zinnen zoals ‘Meisje twintigste eeuw’ en ‘Personen voor je winnen en verliezen’. Soms brengt ze een gedicht met een melodieuze klank, die zouden we de volgende keer graag meer terug willen horen. Ondanks de lage opkomst houdt zij zich goed staande op het podium. De gedichtenbundel ‘Gevoel, Gedachten, Gebeurtenis’ is in februari verschenen.
“Niet elke schrijver is een dichter, maar elke dichter is wel een schrijver,” aldus Lisette.
Iris Penning, singer-/songwriter, betreedt het podium. Zij heeft vorig jaar meegedaan aan de ‘Grote Prijs van Nederland’ en ze haalde met haar, toen nog Engelse liedjes, de halve finale. “Ik had toen ook niet moeten winnen, ik schrijf nu enkel Nederlandstalige liedjes.” Haar nummers worden normaal versterkt door een band, maar vanavond is Iris alleen, met haar gitaar. Iris kondigt haar nummers zelf aan en ze geeft een korte uitleg waar ze over gaan of hoe ze op het idee is gekomen. Een heldere zoete stem vertelt ons over de gebeurtenissen in haar leven en hoe zij dit inkleurt. “De kwasten van mijn wereld zijn van mij.” Na de pauze komt Iris, ditmaal op kousenvoeten, terug en speelt haar laatste nummers. In maart 2014 komt haar cd ‘Droomverf’, die je alvast via haar Facebookpagina kunt bestellen.
“Je kan niet oud en wijs worden, als je niet jong en dwaas bent geweest,” aldus Iris.
Waar denk je aan bij de term hiphop? Vivien Waszink betreedt het podium, gehuld in een rood ‘polka dot’ jurkje en rode laarzen. Niet iets wat je direct zou associëren met hiphop, maar vergis je niet, deze dame heeft al jarenlang een voorliefde voor hiphop en is dieper in deze scene gedoken. Het boek ‘Woord’ is het resultaat van haar onderzoek. Vivien is werkzaam bij het Instituut voor Nederlandse (INL) Lexicologie en schrijft een column voor Hiphop In Je Smoel (HIJS).
Ze begint haar presentatie met de geschiedenis van hiphop, wanneer en hoe het begon. Hiphop heeft Nederland ook bereikt en de ‘Nederhop’ is het onderwerp waar ze dieper op ingaat. Vivian legt uit wat straattaal inhoudt en waar het vandaan komt. Zo gebruiken rappers de Nederlandse taal om nieuwe woorden te creëren, gecombineerd met de Engelse. Veel bekende namen komen aan bod, maar Vivien grijpt ook terug naar de pioniers Def P, frontman van Osdorp Posse en Extince.
Voor de fanatieke hiphop/Nederhop fan wordt er niet veel nieuws verteld, maar voor iedereen die stoeit met de metaforen en creatieve uitspattingen van rappers kan het boek een toevoeging zijn. Dan weet iedereen wat ‘gruwelijk’ is en ‘blijft deze shit aan’!
“Gruwelijk werd volledig verkeerd geïnterpreteerd, terwijl het juist als een compliment werd bedoeld,” aldus Vivien
Gezien: Lisette Ntukabumwe, Iris Penning en Vivien Waszink (VONK). Mezz Café, dinsdag 10 december 2013.
VONK presenteert ‘Girlpower’ in Mezz Café
De dames ‘spitten’ op deze literaire avond, elk in hun eigen vorm
Dinsdag 10 december heeft Mezz Café de tweede VONK avond beleefd. Regionaal (literair) talent mag op deze avond de bühne betreden en eigen werk onder de aandacht brengen. Deze editie staat in het teken van poëzie, singer-songwriter en hiphop.