Flip Noorman is bij de meesten waarschijnlijk bekend als voorman van Stuart O’Malley and the Whiskey Gullivers. Solo pakt hij het echter op een hele andere manier aan: de combinatie van zijn poëtische teksten met verstilde, spaarzame composities grijpt je als je even niet oplet met beide handen naar de keel. Aanstaande zondag is Flip op verschillende locaties in Breda te zien tijdens de Minstrelen- en Troubadourentocht. We vroegen hem naar zijn beste nummers, artiesten en ervaringen.
Wat is de beste band/artiest aller tijden?
“Ik heb ooit een anekdote gehoord over Miles Davis die nog in tijden van de rassensegregatie uitgenodigd was in het, op hem na dan, volledig ‘witte huis’. Een van de aanwezige mevrouwen, met een toen niet uitzonderlijke rode nek en een man met veel geld, kon zich niet beheersen en vroeg hem wat hij in godsnaam hier deed tussen de Amerikaanse elite; waarop meneer Davis antwoordde: “Oh just because I changed music history… three times. What’s your excuse?”. Tijdens de première van Stravinsky’s ‘Sacre du printemps’ is de halve zaal met elkaar op de vuist gegaan; omdat de muziek en de choreografie zo controversieel waren. Best aardig voor een ballet."
"Leonard Cohen heeft met zijn ‘I’m your man’ misschien wel de geilste songtekst ooit geschreven. Verder gaat het alleen al binnen de vorige eeuw van Schönberg tot de Seasick Steve, van Louis Armstrong tot Tom Waits, Jacques Brel tot The Doors, van Billy Holiday tot… Ik kan ook buiten zitten in de storm, en de schurende arpeggio’s van de wind me laten overmeesteren. Ja, dat komt misschien nog wel het meest in de buurt van beste artiest aller tijden. ‘De elementen’. Ja. Dus als iemand nog eens durft om zijn band ‘the elements’ te noemen, zouden ze die megalomane klootzak direct in een Tibetaans klooster moeten stoppen.“
Wat is de beste Bredase of Brabantse artiest op dit moment?
“Ik ben een kind van het kosmopolitische wereldbeeld (mijn moeder, mijn vader was een faun) en je vindt in mij dus geen groot voorstander van dit soort lichtpatriottische vragen. Mensen die dit type vragen op waarde schatten, zoals ik doe, krijgen daarom door het licht van de discretie het zwijgen opgelegd. Of antwoorden, als de situatie bedreigend is, Guus Meeuwis. Dit omdat elke rechtschapen Brabander in zijn hart sympathie voelt voor timide jongetjes die in het klooster van Mariahout zijn geboren. Zondag 11 december is de troubadourstocht, en zou je ook naar mijn goede vriendin Merel Simons kunnen kijken. Zij is erg goed en, (voor de patriotten,) zowel Brabants als Bredaas.”
Wat was je eerste muzikale liefde?
“De harp. Mijn moeder was harpiste, en nog steeds als ik het instrument hoor word ik er helemaal rustig van. Meewarig zelfs. Melancholiek. Misschien precies zoals het hoort wanneer je je eerste echte liefde wederziet. Kalverenliefde heeft toch iets dat andere liefdes niet hebben: de ijdele hoop dat dit het enige, ware is. Dat is een gevoel dat je met alleen je eerste liefde deelt, en daarna nooit meer terugkomt. Behalve die spaarzame keren dat je haar weer tegenkomt. Daar zit precies die fijne maar ook wrange spanning die het voor mij altijd bijzonder maakt om harpmuziek te horen.“
Wat is het beste nummer aller tijden?
“Ik ben geen fanatiek aanhanger van de copy-paste generatie. Ik vind dat je altijd jezelf moet blijven vernieuwen, hoe kort de tijdsafstand tussen twee ogenschijnlijk gelijke momenten ook is. Hoewel de consistentie lijkt te suggereren dat ik mijn antwoord op vraag 1 (misschien licht aangepast) zou moeten copy-pasten, wil ik juist een lans breken voor de inconsistentie (niet te verwarren met mensen die in hun broek zeiken). Zoals logica je van A naar B brengt zo brengt de inconsistentie je werkelijk overal. En zo zie je maar weer eens dat de weg van de rede een erg beperkte is. Dus ik zeg gewoon zonder verdere omweg over musicerende stormen. Het beste nummer allertijden is ‘Vexation’ van Erik Satie. Niet onder de indruk? Het is de bedoeling dat dat stukje muziek 840 keer achter elkaar klinkt. Dat duurt zo’n 21 uur, en het verandert je leven.”
Wat is het meest memorabele moment uit je muzikale carrière tot nu toe?
“Als jongetje van 5 ofzo was ik een keer mee naar mijn vaders werk (naast faun is hij ook troubadour) en ik kreeg, (of nam,) de taak om de mensen uit te nodigen voor het buffet. Met een lied begeleidde ik hen door de gangen heen, en dat viel zo in de smaak dat ik zowaar allemaal geld van die mensen kreeg. In totaal heb ik toen ruim 60 gulden opgehaald. Maar het mooiste was dat ik een chup-a-chup-lolly kreeg van één van die mensen. Ik wou altijd al een chup-a-chup lollie, maar dat mocht nooit van mijn ouders; en nu had ik er lekker toch één. Ja, dat ga ik niet licht meer vergeten. “
De pareltjes van… Flip Noorman
"...als iemand nog eens durft om zijn band ‘the elements’ te noemen, zouden ze die megalomane klootzak direct in een Tibetaans klooster moeten stoppen."
Ook aanstaande zondag tijdens de Minstrelen- en Troubadourentocht te zien op meerdere plekken in Breda is Flip Noorman. 3VOOR12/Breda voelde hem aan de tand over zijn muzikale voorkeuren en inspiratiebronnen.