De perfecte band voor zondagavond: Loney Dear

Yesterday’s Men is een prima voorprogramma voor de Zweedse folkformatie.

Tekst: Lisa Ruskus, foto’s: Frank Maat ,

Het Zweedse Loney Dear is bezig aan een goede concerttour door Nederland. Afgelopen zondag was het ook raak in de Bredase Mezz. Yesterday’s Men uit Nijmegen bleek een waardig voorprogramma voordat de folk van Loney Dear het publiek optilde en meenam.

Yesterday’s Men is een prima voorprogramma voor de Zweedse folkformatie.

YESTERDAY’S MEN
Geïnspireerd door allerlei schrijvers creëert Yesterday’s Men een eigenzinnige theatrale sound. De aparte zangstijl van de frontman is indringend, maar ook zeer aangenaam. Terecht dat deze band dan ook ‘Kaf en Koren 2009’ won, een bandcompetitie voor studenten in Nijmegen. Theatraal als Yesterday’s Men is, nemen ze zichzelf wel serieus. Het pianospel is prachtig de opbouw van de nummers is al even mooi. De band oogt Brits, terwijl ze toch echt uit Nederland komen , en hebben een Britse sound maar zijn wél origineel. Daarnaast zijn de vier heren uiterst sympathiek en wordt het publiek meerdere malen bedankt voor hun aandachtige aanwezigheid. De band sluit qua genre prima aan bij Loney Dear en is dan ook een zeer geslaagde opwarmer.

LONEY DEAR
De sympathieke Emil Svanangen is afkomstig uit Zweden, evenals zijn vierkoppige band die hem vanavond begeleidt. Svanangen bracht vijf albums onder de naam Loney Dear uit, waarvan het laatste album recent is verschenen. De band moet vanavond duidelijk even opwarmen, de eerste twee nummers klinken rommelig en als een kakofonie van geluid waar voor het publiek geen wijs uit is te halen. Echter vindt de band bij nummer drie zijn draai en is het optreden vanaf dat moment alleen nog maar subliem. Loney Dear brengt dynamische folk. Niet alleen de nummers kennen pieken en dalen, ook het optreden zelf wordt naar het einde toe steeds dynamischer; het publiek wordt steeds stiller. Emil Svanangen is gezegend met een prachtig, indringend stem geluid. Wanneer hij a capella een nummer zingt, zwijgt de hele zaal. De combinatie van traditioneel gitaarspel in combinatie met electro is verassend: de genres versterken elkaar zonder dat er ook maar ergens sprake is van frictie. De positieve uitstraling van de band en de sympathieke bedankjes van Svanangen, zijn van grote invloed op de relaxte sfeer. Hoewel er grofweg honderd man zich heeft verzameld in Mezz, is de sfeer zeer gemoedelijk en luistert iedere bezoeker aandachtig. Het vijfde nummer is een meezinger en versterkt de positieve sfeer nog meer.

Loney Dear is een leuke band met een geweldige, originele sound, de perfecte band voor de zondagavond. De sfeer is erg goed, waar Yesterday’s Men ook zeker een aandeel in heeft gehad.

Gezien: Loney Dear en Yesterday’s Men, Mezz, zondag 6 september 2009.