Drift en ZeeZout brengen Hollandsch Glorie, stamppot en haring tijdens Koningsdag

"Vaak rockten de residents, meestal Nederlanders, de tent in Trouw het hardste"

Jouko Peters ,

Met op het affiche onder anderen Sandrien, I-F, Tom Trago, Legowelt, Tripeo, Young Marco, Dollkraut, Interstellar Funk en Elias Mazian laten de organisaties Drift en ZeeZout maar weer eens zien dat ook feesten waar alleen maar Nederlanders draaien meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Tijdens Hollandsch Glorie op Koningsdag bij de Undercurrent kan er uitsluitend Hollandse pot worden gegeten, geluisterd worden naar muziek van eigen bodem, en dat allemaal voor een redelijk schappelijk, oud Hollandsch prijsje. Wij spraken met verantwoordelijken Brent Roozendaal (Drift) en Stijn Ceelen (ZeeZout) over het hoe en waarom, en over de vraag: beseffen we in Nederland eigenlijk wel wat we allemaal zelf in huis hebben?

Een volledig Nederlandse line-up is best opvallend dezer dagen. Hoe kwamen jullie op het idee om zoiets te doen?
Stijn: Het grappige is eigenlijk, iedereen die wat in deze muziek doet in Nederland weet dat het zo is: Nederlandse dj's zijn supergoed en populair hier, en ook wel in het buitenland, maar zodra de feesten groter en serieuzer worden vermindert het aantal spots voor Nederlanders. Die trend zie je op bijna alle grote festivals terug. We zijn bijvoorbeeld allemaal ontzettend fan van Sandrien, die af en toe gewoon prime time in de Berlijnse Berghain staat, maar hier opent ze soms alleen maar. Dat is zonde.
Brent: Ja, vaak zie je dat op festivals alleen de eerste twee slots nog door Nederlanders worden ingevuld. Vaker nog wordt alleen nog maar de openingsset ingevuld door iemand van eigen bodem. Dat is best een vreemde ontwikkeling. We wilden met Koningsdag graag iets doen dat onderscheidend is, en kwamen op dit idee. Weer zagen we, met alle respect, veel van hetzelfde: grote en doodsimpele festivals, met grote buitenlandse namen. Dat heeft voor mij totaal niks te maken met het oranje gevoel dat bij zo'n dag hoort. Ik ben dan misschien wat ouder, maar vroeger liep ik over de Rozengracht en dan had je voor de Mazzo gewoon een tof feest waar bijvoorbeeld Steve Rachmad draaide. Daar was de hele straat voor afgezet. Dat was vet, overal gratis feesten. Het saamhorigheidsgevoel is in mijn ogen een beetje verdwenen en er zit bijna geen verschil meer tussen of je nu naar een festival als Amsterdam Open Air gaat, of naar een groot festival tijdens Koningsdag. We zijn een eigenzinnig volk met bijzondere artiesten en een oer Nederlands Volksfeest als Koningsdag dient zich waanzinnig voor een thematische onderbouwing als de onze. Het is erg leuk om hier los op te gaan en om binnen het concept op allerlei manieren het Ons gevoel te integreren. Inhoudelijk maar ook met een knipoog en een gezonde dosis zelfspot.

Onderschatten we hier in Nederland misschien een beetje wat we zelf in huis hebben?
Stijn: Ik denk het wel. Of jij nu ene Elias Mazian bent en je komt uit Nederland, of dat je Elias Mazian heet en je hebt Detroit achter je naam staan.. In het tweede geval had je in Nederland veel sneller op hele andere plekken gedraaid. Misschien niet helemaal het goede voorbeeld, maar je begrijpt wat ik bedoel. Alles wat van ver komt is voor een hoop mensen altijd interessanter.
Brent: Heel vreemd eigenlijk. Terwijl, ga maar na.. Vaak rockten de residents, meestal Nederlanders, de tent in Trouw het hardste. Ik denk ook dat bijvoorbeeld een Young Marco en een Delta Funktionen enigszins onderschat worden hier. Zij hebben in het buitenland een veel grote bereik en profiel dan in Nederland. Hetzelfde geldt voor een artiest als I-F, hij is binnen de electro/italo hoek gewoon een soort Jeff Mills, een grootheid. Beseffen we ons hier eigenlijk wel wat we allemaal zelf in huis hebben?
Stijn: Nu Trouw is verdwenen, zijn de toffe plekken voor grote Nederlandse talenten om te draaien nog een beetje schaarser geworden. Dat is jammer. In Trouw deed men all-nighters met Nederlandse dj's, daar werden jonge en talentvolle gasten voor de leeuwen gegooid en kregen ze een goede spot. Als we nu niet oppassen met z'n allen openen dat soort jongens hier alleen nog maar feesten, en dan worden ze minder goed. Als je namelijk niet meer de kans krijgt om als jong gastje voor een groot publiek op prime time te draaien, dan kun je ook niet beter worden. Daar leer je het meeste van.

Waar komt het Hollandse nog meer in voor tijdens Hollandsch Glorie, behalve dan in de line-up en de naam?
Stijn: Absoluut in het eten. Denk bijvoorbeeld aan stamppot, haring, broodjes bal, frikadellen en kroketten.
Brent: Vergeet de pannenkoeken niet, alle Hollandse klappers staan op het menu.
Stijn: Qua aankleding wordt het natuurlijk ook wel een Nederlands feestje, maar we maken er geen circus van.
Brent: Nee, kijk maar naar de line-up. Dat zijn geen grappen, dat is gewoon bloedserieus. We proberen het alleen wel in een gezellig Hollands jasje te gieten, en het moet vooral een samen-gevoel losmaken bij de bezoekers, met hele dikke muziek erbij. Hollandsch Glorie is geen eenmalig ding, het is iets dat we de komende jaren gaan uitbouwen en zeker werkt op een dag als Koningsdag. Dat blijkt ook wel uit de kaartverkoop die super lekker gaat. Ook op Facebook en op onze promotie krijgen we een hoop toffe respons. Mensen kunnen zich er mee vereenzelvigen denk ik.

Wie van de jonge Hollandsche garde voorspellen jullie een grote toekomst?
Stijn: Dan kies ik toch voor Interstellar Funk, iemand die zowel op productioneel vlak als met z'n dj-sets enorm veel potentie heeft. We zijn met ZeeZouts residents gaan werven en zo hebben we bijvoorbeeld Dollkraut, Elias Mazian en Interstellar Funk aan ons gebonden. Olf (Van Elden, red.) is qua producties nu al top notch, maar daarnaast ook een steengoede dj. Hij kan zowel rustige sets draaien als Detroit acidachtige sets, bijzonder om te zien. Hij gaat ver komen.
Brent: Vul voor mij maar Dollkraut in. Zijn producties zijn zo eigengereid, niet te geloven. Ik kan eigenlijk niks opnoemen dat lijkt op wat hij maakt. Ik vind hem echt een megatalent.
Stijn: Ja, dat album van vorig jaar ook..
Brent: Steengoed.
Stijn: Hij speelde bij ons tijdens Sounds Like Trouble en draaide gewoon een beetje I-F achtig. Heel gaaf. Super eclectisch, maar zonder daarbij abrupt te zijn. Natuurlijk gaat het soms van de hak op de tak, maar nooit zonder energie te verliezen. Hij voelt precies aan wat kan en misschien nog wel belangrijker, wat niet. Dat is een talent.

Moet je tegenwoordig buitenlanders boeken om een groot feest uit te verkopen?
Brent: Nee, dat denk ik niet. Wij doen dit nu voor het eerst, maar ik heb er vertrouwen in dat dit uit gaat groeien tot iets moois.
Stijn: Ik denk wel dat je voor de moeilijkere weg kiest als je alleen maar Nederlanders boekt. Vorig jaar hadden we met Koningsdag bijvoorbeeld Rødhåd, Bicep en Move D staan, daar trek je vaak makkelijker een groter publiek mee. Dat soort artiesten hadden we nu ook weer kunnen krijgen, dan hadden we het onszelf makkelijker gemaakt. Dit voelt echter als een meer onderscheidend en specialer iets. Voor nu, maar ook voor de langere termijn. Het is echt even iets anders. Ik denk dat het publiek dat wel doorkrijgt op een gegeven moment.
Brent: Ik vind het helemaal niet leuk om precies hetzelfde te doen als anderen. Dat heb ik nooit gevonden overigens.

Is er sprake van een overkill aan feesten op Koningsdag?
Brent: Heel Nederland komt naar Amsterdam toe, dus er is veel nodig, maar ik vind wel dat er veel te veel van hetzelfde is. Ik bedoel: waar zit het gevoel van Koningsdag nog in? Wat is er allemaal nog Koningsdag aan? Weer een extra festival daar, nog een festival daar..
Stijn: Veel evenementen worden steeds groter en niet iedereen wil op een evenement van 10.000 bezoekers staan. Wij bieden wat voor degenen die iets kleiners willen, voor het schappelijke prijsje van 15,99 euro.
Brent: Maar toch, er is wel echt weer heel veel te doen. Je ziet nu ook wel om je heen dat dingen die vorig jaar snel uitverkocht waren, dat nu niet meteen zijn.
Stijn: Dat komt niet door het aanbod, maar door de vraag. Vorig jaar was alles zo uitverkocht, nu niet meer omdat er elke dag vijf nieuwe festivals uit de grond worden gestampt. Bezoekers worden er meer van bewust dat ze niet maanden van tevoren al hoeven te kiezen voor een bepaald feest, maar dat ook prima later kunnen doen.
Brent: TicketSwap speelt ook een rol daarin, ik vind dat echt een oplossing. Je kunt daar vaak nog terecht voor het scoren van een kaartje, ook als je laat bent.
Stijn: Ja, ik geloof dat je vorig jaar via TicketSwap naar Lowlands kon voor 50 euro. Dat werkt prima.

Hebben jullie tot slot nog wat te melden?
Brent: We doen ook nog een afterparty op dezelfde locatie voor zo'n 800 mensen die willen blijven na het dagprogramma. Wie er komen draaien? Dat houden we nog even geheim..

Hollandsch Glorie Festival 2015 // maandag 27 april // vanaf 12.00 uur // Undercurrent // Papaverweg 54