#ADE14: ZeeZout avonden in Noord met onder anderen Bicep, Soul Clap, Paul Johnson en KiNK

"Wil je feesten gaan geven voor 2.000 man en meer, of juist niet?"

Jouko Peters ,

Wat ooit begon als een vrij simpel strandfeestje in Scheveningen, georganiseerd door twee jonge knapen, is inmiddels uitgegroeid tot twee avonden tijdens ADE, met op de flyer namen als Bicep, KiNK, Steffi, Hunee, Soul Clap, Paul Johnson, Space Dimension Controller, en Nederlandse artiesten als Tom Trago, San Proper, Awanto3, Elias Mazian en Anil Aras. Dat is bepaald niet mis, vinden ook ZeeZout bedenkers en oprichters Stijn Ceelen en Glenn Schonewille. Het gaat ze voor de wind, en wij voelden de heren vlak voordat ADE echt begint nog even aan de tand.

In een goed team vul je elkaar aan. Wat heeft Stijn dat Glenn niet heeft en wat heeft Glenn dat Stijn mist?
S: Glenn is een stuk preciezer dan ik ben. Ik ben eerder van heel veel grote ideeën, meer conceptueel ingesteld. Glenn is degene die mij achter mijn reet aan zit zodat alles niet voor 80 procent wordt gedaan, maar 100, of 110.
G: Je kunt het ook anders formuleren: Stijn is iemand die graag dingen initieert en start, maar iemand die minder houdt van de minder leuke dingen, het afmaken zeg maar. Er zijn hele belangrijke zaken voorafgaand aan een feest waarbij de puntjes op de i moeten komen, anders kun je jezelf lelijk in de vingers snijden. Dan doel ik vooral op financiële zaken. Je moet elkaar daarin ook aanvullen. Als je allebei alleen maar heel creatief bent, en continue ideeën bedenkt, dan sluit je dingen nooit goed af. In het verleden hadden we bepaalde dingen beter kunnen doen, en daar hebben we nu van geleerd. Ik wil verder niet uittreden over specifieke cases, maar het is niet altijd een even nette branche waarin we zitten.

Dan ga ik daar niet verder op door. Welke richting willen jullie op met ZeeZout?
S: We hebben wel een duidelijk doel, maar geen stappenplan naar succes. Het is niet zo dat we denken: 'als we nu dit doen en volgend jaar dat, dan zijn we over drie jaar daar en daar'. We willen vooral het concept en de naam ZeeZout zo sterk mogelijk maken. Daar ligt de focus. Onze muzikale visie, de visie op het kwaliteit van je feest - denk aan geluid en licht - en de ervaring van de bezoeker staan centraal. En er is die kwestie van: hoe ver en hoe groot wil je gaan? Wil je feesten gaan geven voor 2.000 man en meer, of juist niet? Wij kozen er nu bewust voor om twee avonden achter elkaar te doen van 800 man. De lijn die we dit jaar hebben ingezet, willen we graag doortrekken. We willen op een niet al te grote schaal toch kwaliteit bieden in onze line-ups en productie.

Dus het hoeft allemaal niet groter?
G: Het kan altijd groter, en ergens wil je dat misschien ook wel, maar wij vinden het leuk om op een feest nog een keer dezelfde persoon tegen te komen, in plaats van te verdwalen in een mensenmassa. Iets meer intimiteit mag wel. Bij ons kennen veel mensen elkaar, wat het gezellig maakt, en als je dan gigantisch gaat schaalvergroten, dan filter je de kwaliteit eruit. Mijn voorkeur gaat neer feesten tussen de 500 en 1.500 man. Niet meer dan dat.
S: Als je een artiest als Hunee boekt en hem voor een gigantisch publiek neerzet, Lowlands daargelaten, dan valt het effect een beetje weg. Zoiets zie je veel liever in kleinere zaal, waar het iets intiemer is. Dan pas komt zijn muziek echt tot z'n recht. De magie tussen publiek en dj wordt ook anders als de dj op een groot podium staat, ergens hoog en ver weg. Nu blijft het contact behouden.

Wat valt jullie op als je naar de scene in Amsterdam kijkt?
S: Het is een tijd die gekenmerkt wordt door verandering. Het grappige is: die verandering komt eigenlijk maar door een club en dat is Trouw, dat gaat sluiten. Dat is het voornaamste wat er nu gebeurt.
G: Ik denk dat veel organisatoren en promotors dat gat dolgraag willen opvullen, op hun eigen manier dan. Hoe dat zich allemaal gaat invullen, wordt spannend.
S: Je ziet nu wel weer nieuwe - of opgeknapte - locaties uit de grond komen. Ik denk dat een en ander ook te maken heeft met het feit dat Trouw op z'n einde loopt. De vraag is wel: Trouw heeft een veelzijdig aanbod, veel artiesten die daar komen, zet bijna geen enkele promotor neer op een los event. Er kunnen wel meer en meer feesten komen, maar blijft de kwaliteit, in de breedste zin van het woord, die Trouw biedt dan wel behouden in Amsterdam?
G: Er is geen enkele promotor die het hele aspect van Trouw aanbiedt. Dus het gaat op een bepaalde manier verdeeld worden. Wij zijn benieuwd hoe.

Zien jullie al wat toffe nieuwe locaties?
S: De Marktkantine, waar wij met Cartel Sounds Like Trouble gaan doen in november, kan zeker wat worden. De sfeer die daar binnen heerst, zelfs als het leeg staat.. Super. Laat staan als het vol is, dat kan echt wat moois worden. Je hebt platgezegd nog het ouderwetse ravegevoel als je daarbinnen komt. Maar wat een gigantisch verschil is tussen Trouw, een Marktkantine, en bijvoorbeeld Radion, ook een nieuwe toffe locatie, is dat ze geprogrammeerd worden door promotors die daar een feest geven. Niet door een iemand met een bepaalde visie, zoals bijvoorbeeld Olaf Boswijk. Er staat die locaties een grote uitdaging te wachten.

Wat is jullie favoriete ADE moment tot nu toe?
S: Wat ik altijd gezellig vind is Trouw op Zondag. Iedereen die de hele week bezig is met eigen events en ADE-gerelateerde zaken, komt zondag toch even daar buurten. Dat is qua sfeer altijd super. Wat eigen feesten betreft: vorig jaar George Fitzgerald bij ons in de Chicago Social Club. Dat was een vette avond. Hij draaide echt een goede set in die kleine locatie, en liet zien dat hij toch iemand is die het UK genre wel ontstegen is. Het is een goede producer ook.
G: Dat was het beste feest dat we ooit in de Social hebben gegeven, maar schrijf voor mij ook maar gewoon maandagochtend 4 uur in Trouw op . Na een week ADE, met allemaal fantastische dingen, weinig slapen, veel mooie momenten, en dan nog met z'n allen bij elkaar komen. Dat is hét ADE moment voor ons, al drie jaar op rij.

Welke feesten mogen we niet missen deze week?
S: Dat zijn er heel veel. Ik vind die van TAPE in de Tolhuistuin op donderdag tof, Creme Organization X L.I.E.S. in de studio 80 wordt vet, en die Dekmantel party op vrijdag met Moodymann wordt ongetwijfeld ook top. Woensdagavond - vanavond 15 oktober - Rush Hour met Traxx en gewoon Antal in Trouw wordt er ook eentje om nooit meer te vergeten. Antal in Trouw tijdens ADE, dat is sowieso eigenlijk al kippenvel en een must. Hij is echt een dj die we al heel lang proberen te boeken met ZeeZout, maar het juiste moment is nog niet gevonden.
G: Het is niet dat we niet willen van beide kanten, maar het is er gewoon nog niet van gekomen. Het paste elke keer net niet. Die houd je dus nog van ons tegoed. Ik vind de zaterdag van Dekmantel ook heel vet trouwens, met Tale Of Us.

Hoe kwamen jullie avonden tot stand, in samenwerking met ADEPT?
S: De guys van Bicep hebben we anderhalf jaar geleden in Rotterdam neergezet, bij Visionair. Toen we ze destijds boekten waren ze nog niet zo groot, maar toen het feest er eenmaal aan kwam, ontplofte de boel rondom het duo. Sindsdien zijn we goede vrienden met ze. We vroegen ze een tijd geleden voor een avond tijdens ADE en toen kwamen zij met het aanbod om de boel samen op te pakken. Daar is een mooi programma uit voortgekomen met onder anderen Hunee, KiNK en Steffi. Veel mensen zien Bicep nog steeds als die gasten van Vision Of Love, die classic 90's house, terwijl het enorm veelzijdige dj's zijn.
G: Ze hebben vorige week nog zes uur lang Italo disco met Steffi gedraaid, en houden ook van stevige techno. Het mag veel rauwer van ze dan menigeen denkt. 

Hoe krijg je dit als relatief kleine organisatie allemaal bij elkaar tijdens ADE? Kwestie van ver van tevoren boeken?
S: We zijn er lang mee bezig geweest.
G: Dit is een van de moeilijkere line-ups die we voor elkaar hebben gekregen. We maakten van tevoren een lijst met de jongens van Bicep en zijn daaruit gaan vissen. Alles ging in samenspraak met wat zij leuk vonden. Uiteindelijk werd de lijst kleiner en kleiner, ook omdat sommige artiesten niet beschikbaar bleken, maar we wilden dat het impact zou hebben; er moest een soort wow-gevoel loskomen. Dat is wel gebeurd geloof ik, want we zijn uitverkocht.
S: Daarbij vind ik het een mooi muzikaal geheel. Je bouwt op van Hunee, met zijn lekkere up-tempo disco, naar de laatste uurtjes van Steffi, die met rauwe house en graag op het randje van techno eindigt. Je hoort zeker niet de hele avond dezelfde soort muziek.

En die andere avond met Tom Trago & Friends?
G: Die is op ons pad gekomen toen we werden benaderd door de manager van Tom. Hij zocht een promotor waar hij een goed gevoel bij had en kwam bij ons uit. Dat vonden we een eer. Het was echt kort dag, want binnen twee weken moest de line-up uit de grond worden gestampt, maar via onze connecties, en die van hen, ging het razendsnel.
S: Tom is in Amsterdam een van de toonaangevende mensen op muziekgebied. Hij stond al eens eerder bij ons op het festival Buiten Westen, dus dit is een mooie voortzetting van die samenwerking.

Waarom hebben jullie gekozen voor de Undercurrent in Noord?
S: Dat is moeilijk om te verwoorden zonder iets negatiefs te zeggen. Wij merkten, als je een feest geeft in een club in de binnenstad, met heel veel aanloop gedurende de avond, dat het moeilijk is om echt het gevoel te krijgen dat hoort bij een speciale avond. Een deel van het publiek komt uit de voorverkoop, maar een ander deel komt gewoon aanwaaien, kent de dj totaal niet, en heeft zin om gewoon wat te drinken. Er zijn meer verdwaalde toeristen ook in de stad, dat is lastig. Wij willen het liefste de vrijheid hebben om zelf dingen neer te zetten, en dat heb je meer in bijvoorbeeld een Undercurrent. Wij bepalen nu wat voor soundsystem erin komt, wat voor soort dj-booth, waar 'ie komt te staan, de openingstijden, wat voor lichten er komen te hangen, en wie er bij de deur komen staan. Die voordelen heb je, zonder het negatief te bedoelen, niet bij een club in de binnenstad. En natuurlijk, soms komst het moeite om mensen naar de Undercurrent te krijgen, maar we kunnen daar wel iets bieden wat we in de stad niet voor elkaar krijgen. Dan hangt er ergens misschien een ZeeZout bord, en that's it.
G: Vorig jaar organiseerden we daar een feest van twaalf uur lang , het begon om 14.00 en eindigde om 02.00 uur, en dat was te gek; helemaal in de winter. Overdag feesten, de zonsondergang zien, niet te laat thuis naar huis gaan, of toch nog door en de stad in. Die vrijheid heb je simpelweg niet in een reguliere club.

Is de toko rolstoelvriendelijk voor Chicago legende Paul Johnson?
S: Zeker weten, de boel is helemaal rolstoelvriendelijk. Hij heeft alleen een verhoging van 40 centimeter nodig, omdat hij anders niet boven de dj-booth uit komt, maar dat komt helemaal goed. Wat hij gaat doen? We hebben wel contact gehad over wat voor soort set hij ging draaien, maar dat is verder natuurlijk helemaal aan Paul zelf. Ik geloof dat hij ging voor zo'n classic Dance Mania set, dat zou lekker zijn.

Wat zeggen jullie, tot slot, als de Ziggo Dome zondag belt om daar de avond even in te vullen? Jullie krijgen er een hoop centjes voor.
Eensgezind: "We moeten zondagnacht om 4 uur in Trouw zijn, dus dat wordt lastig."