Dance in de ogen van negentien Amsterdamse dj's

Amsterdam Dance Report viert successen genre en blikt vooruit

Sacha Krynen en Sanne Remmerswaal ,

Kijk naar Amsterdam Dance Report, de documentaire van Sacha Krynen en Sanne Remmerswaal over de veranderingen in de Amsterdamse dancescene. 19 Amsterdamse dj's vertellen zelf hoe en wat.

Met het DGTL Festival is het Amsterdamse festivalseizoen 2014 officieel begonnen. Het meer dan goed bezochte festival met maar liefst 81 danceacts waarvan ook veel lokaal talent, verdeeld over 6 podia en uitverkochte weekend- en campingtickets maakt één ding duidelijk: de Amsterdamse dancescene maakt nu al een flink aantal jaar een ongekende bloeiperiode door en daar komt voorlopig nog geen einde aan. Op clubs, festivals en feesten genieten elke week honderden mensen van een even divers als hoogstaand aanbod dj’s en producers. Bij clubs en boekers over de grens is Amsterdam inmiddels zelfs een kwaliteitsstempel en andersom treden buitenlandse grote namen maar wat graag in onze hoofdstad op.

Voor reporters Sacha Krynen en Sanne Remmerswaal was dit reden in de zomer van 2011 langs clubs en festivals te trekken om een aantal kopstukken uit de scene eens nader aan de tand te voelen. In het tijdsbeeld Amsterdam Dance Report laten zowel gevestigde namen als Dimitri, Joost van Bellen, Quazar en Boris Werner als toen nog relatieve nieuwkomers als Cinnaman, Tom Trago, San Proper en Sandrien hun licht schijnen op trends en sfeer van toen en waagden zich aan voorspellingen die nu in terugblik verrassend vaak zijn uitgekomen. De reportage beleefde niet voor niets zijn première als opener van 5DaysOff in 2012 in het bijzijn van ondermeer hoofdpersonen Tim Wolff, Isis en Steve Rachmad. En ook in het nagesprek tijdens Amsterdam Dance Event 2012 raakte het panel niet uitgepraat. Ook al zijn de meningen in de reportage verdeeld, eens zijn alle negentien hoofdpersonen het wel: we mogen trots zijn op de rijke dancecultuur in onze hoofdstad en inmiddels lijkt Burgermeester Eberhard van der Laan daar ook van doordrongen.

In de reportage krijg je en passant ook de historie mee van de rijke hoofdstedelijke scene en zie je hoe enkele hoofdpersonen inmiddels zelf een prominente plek in de geschiedenis van onze stad zijn gaan opeisen. Tom Trago is net teruggekeerd van een dikke maand touren in de Verenigde Staten. En Cinnaman is van bijna geen festivalaffiche meer af te slaan. Een dj kan ook solo moeiteloos twee keer poptempel Paradiso uitverkopen, wat Olivier Weiter bewijst, en de 24 uursvergunning is er gekomen, waar in 2011 nog naar werd gesmacht. Nadat hij door een onbekende bacteriële infectie een onderbeen verloor, is Dimitri gelukkig weer terug aan het front, met zelfs allnighters in Trouw. Boris Werner en Steve Rachmad worden even vaak in het buitenland geboekt als in Nederlandse clubs en Isis maakt met o.a. San Proper en Arjuna Schiks een remix album van Doe Maar klassiekers.

Op haar maandelijkse Imprintavonden in Trouw zet Sandrien geregeld technogrootheden als Marcel Dettmann en Oscar Mulero in haar schaduw en het mag dan ook geen verrassing heten dat ze al meerdere malen in technomekka Berghain geboekt is. Samen met haar draaimaatje Carlos Valdes, ook gezamenlijk aan het werk te zien in de reportage, start ze vanaf Pasen 2014 de nieuwe gay-avond ‘Is Burning’ in Trouw, een idee dat met open armen in de hoofdstedelijke dancescene ontvangen is. Een clubnacht waar iedereen zich kan ontladen en welkom is zoals in de begindagen van de house, treffend omschreven door Melon in de reportage. Van die vibe kan nog tot eind 2014 op die plek genoten worden want Trouw, de inmiddels internationaal roemruchte club, sluit na dat jaar op de huidige industriële locatie helaas haar deuren.

En mocht je zelf dj aspiraties hebben, dan legt San Proper nog één keer het belang van vinyl uit en hoe je je onderscheidt als dj. Met zulk een rijke en bloeiende scene geen onaardige tip. 


  

   de laatste nieuwsberichten in één oogopslag