13:54 Techno legende Derrick May met Dimitri In AIR

Laat je Op 8 februari meenemen op een trip door ruim twintig jaar aan EDM geschiedenis

José de Witt ,

Het is 1963 en we bevinden ons op het schoolplein van een highschool in Belleville, Detroit. Twee 13 jarige jongetjes staan in een hoekje cassettetapjes uit te wisselen met daarop voor zijn tijd zeer vooruitstrevende elektronische muziek. De namen van deze twee 13 jarige ventjes? Derrick May en Juan Etkins. 40 jaar later weten we waar dit onderonsje toe heeft geleid.

Op 8 februari zal Detroit techno godfather Derrick May in AIR een lesje geschiedenis geven. Al vanaf eind jaren 80 is Derrick May kapitein van de dynamische techno scene waarin trends elkaar snel opvolgen. Inmiddels is techno al lang geen luguber elektronisch genre uit de krochten van Detroit meer en heeft het wereldwijd miljoenen harten weten te vinden. Met het bereiken van dit miljoenen publiek is ook de faam van Derrick May gegroeid.
Niet lang na het ontstaan van techno in Detroit ontstond er binnen de Amsterdamse progressieve clubs een levendige house scene. Door de tolerante sfeer en de creatieve vibe die op deze feesten heerste werden deze feesten ook snel opgepikt door de vrije geesten buiten de club scene. Dit alles leidde tot de hoogtij dagen van de Amsterdamse scene waarin collectief uit je dak gaan voor het eerst werd ervaren en de fundamenten werden gelegd voor het heden. Een van de clubs die vooropliep in deze trend was de Roxy en Dimitri was haar muze. In het kielzog van de stijgende populariteit van de house muziek groeide Dimitri binnen korte tijd uit tot een van de ringleaders binnen de Nederlandse house scene en hij is sindsdien, op een kleine onderbreking na, ook niet meer verrokken.

TE ZIEN: Derrick May, Club AIR, vrijdag 8 februari 2013, 23:00 uur


  

   alle nieuwsberichten in één oogopslag