Milan Meyberg gaat voor Sven Weisemann, James Welsh en East End Dubs

"De meeste Deep House begint helaas steeds meer op elkaar te lijken"

Jouko Peters ,

DJ Milan Meyberg heeft residencies in de Amsterdamse Studio 80 en in Pand48 in Groningen. Verder is hij druk bezig met ontwikkelen van handige software voor DJ's en organisatoren. Wat zijn eigenlijk de laatst aangeschafte vinylplaten van Milan?

Om maar met de deur in huis te vallen, wat zijn jouw laatst aangeschafte vinylplaten?
Ik ben onlangs met mijn vriendin naar Berlijn geweest. Wij zijn beiden gek van vinyl en besloten daarom ook een bezoek te brengen aan de Hard Wax. Ik ben daar op twee juweeltjes gestuit. De eerste is Sun Dance van Rising Sun. Dan gaat het mij om Sven's LateNight Dub versie, op de B-kant van de plaat. Ik nam de allerlaatste kopie mee uit de winkel. Het is een hele relaxte plaat, die van binnen naar buiten afspeelt en is gemasterd door Redshape. Of ik hem kan draaien in een clubset weet ik nog niet, maar ik ga de plaat zeker verwerken in een podcast komende zomer.

Wat is de tweede die je eruit wilt lichten?
De tweede is een plaat van de Engelsman James Welsh, The Way EP. Ook deze heb ik gekocht tijdens mijn inspirerende weekend Berlijn. Het gaat om het nummer Hold, een track die al beter past in mijn DJ-sets. Er zit een goede en steady groove in. Hij is mooi diep en heel basslijn gericht, maar wel op een UK-manier. Een fijne plaat voor in een warme setting, al is 'ie wat mysterieus. Ik hou zelf van hypnotiserende platen, maar de warmte moet behouden blijven. Dat heeft Welsh hier goed gedaan.

Hoe kijk jij, als fervent Deep House liefhebber, naar de hedendaagse Deep House scene?
Ik ben vooral ontzettend benieuwd naar wat er komen gaat. Niets lijkt zo veranderlijk als de Deep House sound. Nu zijn vooral de Italiaanse en de Duitse Deep House aan het front, maar ook de Engelsen doen mee. Maya Jane Coles en Laura Jones zijn twee Engelse DJ's die ik nu nauw volg. Ik ben geïnteresseerd in de opkomende UK-dub. East End Dubs is bijvoorbeeld briljant. Nog geen enkele DJ die ik over East End Dubs heb gesproken, kende hem. Ik hoop dat die sound meer naar Amsterdam gaat komen, als tegenreactie op de oververtegenwoordiging van Deep House die er nu is. Als ik eerlijk ben vind ik dat het allemaal steeds meer op elkaar begint te lijken. Ik vind dat heel jammer, want de sound is warm. Maar als je steeds dezelfde basslijntjes hoort, plaat na plaat, dan gaat dat ten koste van de creativiteit en mijn luisterplezier.

Wat deed jij als vijftienjarig jochie in een platenzaak in Deventer?
Ik kreeg ineens een eureka-moment tijdens mijn eerste outdoorfestival. Ik was toen vijftien en vond het zoiets machtigs. Ging er helemaal in op. Vlak daarna begon ik met draaien. Ik woonde in Deventer en bracht al snel veel tijd door in een platenzaak. Daar raakte ik verknocht aan techno en na een tijdje maakte de eigenaar van de zaak zelfs kleine voorselecties voor me. Hij vond het als technoliefhebber helemaal fantastisch om te zien dat zo'n jong mannetje helemaal bevlogen was van techno en draaien. Ik had daarbij geen idee hoe ik moest beginnen in zo'n zaak, dus zijn hulp was welkom. Ik begon met de wat hardere techno en zwakte qua sound langzaam af. In mijn kast heb ik nu nog wel platen van die zaak uit Deventer. Onder anderen van Umek, Redhead, Technasia, Marco Bailey en Joris Voorn, zijn Lost Memories Pt. 1.

Hoe zit het met jouw vele Groningse activiteiten?
Ik woon inmiddels in Amsterdam, maar blijf veel in Groningen doen. Ik ben momenteel resident van Pand48. Maandelijks heb ik daar een eigen avond: 'Indepth'. Vanaf februari gaat het overigens 'Beyond' heten, want we starten met een nieuw concept. Ik ga de avond samen met Freak Strano opzetten, naar mijn mening een van de beste producers van het noorden. Verder ben ik nog betrokken bij de organisatie Boel op Stelten, waarmee we in Groningen laatst Marc Romboy hadden staan. We gaan alweer ons derde jaar in.

Vanuit Groningen reizen we door naar Amsterdam, want hoe ben jij bij de Studio 80 beland?
Ik studeer muziek aan de Academie voor Popcultuur, met als specialisatie Event & Festival Management. In dat kader zocht ik een stage en benaderde ik de 80. Al snel kreeg ik een reactie. Ik wilde niet langer in Groningen blijven, zeker niet bij zo'n grote kans als een stage in de Amsterdamse Studio 80. Ik verhuisde van het noorden naar de hoofdstad en het voelde echt alsof het zo moest zijn. Sinds dat moment voelt het allemaal professioneler. Toen kwam de gedachte: 'Oké, ik moet hier echt vol voor gaan.' Met alle projecten die ik nu doe, naast mijn eigen avonden in de 80 en Pand 48, ben ik bijna fulltime met muziek bezig.

Hoe is jouw eigen avond Black Box, al heel snel tijdens je stage, ontstaan?
Ik zat in de derde maand van mijn stage en Chris Julien deed Katapult op de woensdagavond. Dat deed hij al drie jaar en daarom vond hij dat het tijd was voor wat nieuws. De avond kwam vrij en directeur Gert van Veen kwam bij mij uit. Ik was meteen enthousiast, want als je al tijdens je stage de kans krijgt om een wekelijkse avond te toen, dan grijp je die. Samen met Chris en Gert hebben we gebrainstormd over een nieuw concept. Het moest iets worden met warme house, waar je naar binnen kan lopen en niet geforceerd een feestje moet maken. Gert kwam aanzetten met de naam 'Black Box', omdat Studio 80 als het ware een zwarte doos is.

Ben je tevreden over de invulling van de woensdagavond?
Zeker. We hebben voor een woensdagavond veel bezoekers en vierden onlangs ons eenjarig bestaan. In de wintermaanden hebben we zo'n 250 bezoekers op een avond en in de zomermaanden gaan we richting de 350 tot 400 bezoekers. Er zijn in de afgelopen periode op woensdagen verschillende nieuwe concepten in clubs verschenen, maar die verdwenen allemaal stilletjes weer van de radar. Ik zie een stijgende lijn in onze bezoekersaantallen en krijg steeds meer positieve reacties. Dat voelt goed.

Hoe komt het dat je wel veel draait, maar zelf nog niet produceert?
Dat komt doordat ik met enorm veel dingen bezig ben. Ik kom er simpelweg niet aan toe. Ik heb wél net mijn eerste studiosessies gepland. Momenteel ben ik al bezig met afstuderen, organiseren en grafische vormgeving. Daarnaast ben ik druk met softwareontwikkeling. Dat neemt veel tijd in beslag. Als ik iets besluit te doen, wil ik me erin vast kunnen bijten. Geen halfbakken werk leveren. Ik ben inmiddels dus bezig en ga met goede producers de studio in. Dat doe ik in de hoop dat ik, aan de zijde van ervaren jongens, het leerproces versneld kan ondergaan. Ik wil in de nabije toekomst zelf gaan produceren.

Waarin verschilt de Groningse van de Amsterdamse scene?
Groningen is veel warmer, maar ook een stuk kleiner dan Amsterdam. Alle DJ's en organisatoren kennen elkaar. De gunfactor is zeer groot. De scene staat echt als een huis en er is veel support onderling. Hier is dat anders en dat vind ik soms jammer. Toen ik naar Amsterdam kwam, merkte ik al snel dat veel organisatoren hier vooral hun eigen eilandje claimen en beschermen. Dat er af en toe ellebogenwerk aan te pas komt. Ik ben van mening dat je de scene pas echt naar een hoger plan kunt tillen als je elkaar aanmoedigt. Artiesten moeten niet geclaimd en geblokt worden, omdat ze binnen zijn gehaald door een bepaalde organisatie. Zo houd je elkaar alleen maar klein.

Hoe zit het met de DJ-app STAGE, waar je op dit moment aan werkt?
STAGE is een idee waar ik samen met twee vrienden al iets meer dan een jaar aan sleutel. Het is software, speciaal ontwikkeld voor artiesten en organisatoren. Met de software kunnen ze hun complete online aanwezigheid eenvoudiger beheren. Als je jezelf als artiest in de kijker wilt spelen, zijn sociale media ontzettend belangrijk. Leer je Facebook, Twitter, Soundcloud en YouTube goed gebruiken, kun je de artiest veel beter 'in the picture' plaatsen. Zonder nu al te veel informatie vrij te geven, denk ik dat artiesten met deze software hun online aanwezigheid flink kunnen verbeteren.

Wat zie jij tot slot nog als interessante ontwikkelingen in het uitgaanscircuit?
Ik wil het nog kort hebben over club Paradigm in Groningen. Echt een voorbeeld van een product door samenwerking. De passie voor muziek zit er zwaar in en de hele scene ondersteunt het ook. Ik heb het idee dat de Randstad nu voor het eerst naar Groningen kijkt. Bijna alle avonden zijn op deze rauwe locatie uitverkocht en er zijn geen sluitingstijden. Dat moet in Amsterdam ook overal kunnen, als het in Groningen goed beheersbaar werkt. Verder ben ik benieuwd naar de Shell-toren en de plannen van ID&T. Als ik het goed begrijp, willen ze met de toren Nederland steviger op de wereldkaart zetten. Klinkt allemaal bijzonder veelbelovend.