Edwin Oosterwal draait tot zijn eigen spijt te weinig techno

"Voor elektronische muziek en dance was Amerika in de jaren dat ik er woonde niet the place to be"

Jouko Peters ,

Naast al het nieuws over festivals, podia en bands is de redactie van 3voor12amsterdam benieuwd naar welke platen en mp3's de artiesten zelf binnenhengelen. Hoeveel hardware wordt er nog aangeschaft in de elektronische wereld? DJ en producer Edwin Oosterwal draait aanstaande zaterdag tijdens een van zijn Rejected labelavonden in Studio 80. Wat zijn eigenlijk de laatst aangeschafte en favoriete platen van Edwin?

Ik zie dat je een platenkast hebt, maar ik weet ook dat je digitaal draait. Wat is daarom jouw laatst aangeschafte mp3?
"Dat is de track Box Clever van houseproducer Huxley. Eigenlijk is het al wel een oudje, maar doordat Joris en ik Huxley voor onze Rejected avond uitnodigden tijdens ADE, dook ik weer even in zijn oudere werk. Deze track moest ik per se hebben. Het is echt een uitstekend voorbeeld van een plaat die je op meerdere momenten op een avond kan draaien. Hij is heel mooi als opwarmer aan het begin van een set, maar je kunt er net zo goed mee pieken of afsluiten. De piano in het nummer is in mijn ogen geniaal en Huxley vind ik sowieso een bijzonder goede en verfrissende producer. Het is bovendien een ontzettend aardige kerel."

Groeit jouw platenkast nog steeds of doe je er niets meer mee? En heb je er een persoonlijke favoriet in staan?
"Groeien doet mijn kast niet, want ik koop al tijden geen fysieke platen meer. Met Rejected brengen we nog wel vinyl uit. Ik vind de vinylplaat namelijk nog steeds een heel mooi product. Als we op ons label wat uitbrengen ben ik er altijd weer trots op het tastbare eindproduct in handen te krijgen. Als ik zelf niks meer met vinyl zou hebben, zouden we als Rejected zijnde natuurlijk ook geen vinyl meer uitbrengen. Een duidelijke favoriet uit mijn kast pikken is moeilijk, maar als ik er één uit moet pikken, ga ik voor Red Planet's Star Dancer, een oude technotrack die ik kocht in 1993. Van die plaat word ik nog steeds warm, ook al draai ik hem zelf tegenwoordig niet zo veel meer."

Een goed half jaar geleden gaf je aan dat er toch iets meer techno in je zit dan house. Nu draai je vooral veel house heb ik het idee. Hoe komt dat?
"Ik draai helaas niet zo veel techno meer. Toevallig draaide ik tijdens ADE op zaterdag in The Egg, in Londen. Ik stond daar geprogrammeerd van half zeven tot half negen 's ochtends en kon toen voor het eerst sinds tijden weer meer techno draaien. Ik kon daar lekker wat dieper en harder gaan, maar het komt er helaas veel te weinig van. Ik merk dat ik op de feesten waar ik sta, niet altijd techno kan draaien. Misschien ligt dat wel aan mezelf, moet ik mezelf meer pushen om weer die technokant op te gaan. Maar vaak word ik toch geprogrammeerd als de techhouse Edwin Oosterwal. Londen was daarom goed voor me."

Waar zijn de wegen van jou en Joris parallel gaan lopen?
"Ik ben in Apeldoorn opgegroeid en na mijn middelbare schooltijd ben ik in Enschede gaan studeren. Daar heb ik Joris ontmoet. Hij studeerde architectuur aan de kunstacademie en ik civiele techniek aan de Universiteit Twente. Wij leerden elkaar kennen via Atak, een poppodium in Enschede. Ze zochten voor Atak een vaste resident voor de dance-donderdagavond en Joris en ik hadden ons aangemeld voor de dj-contest. We eindigden op een gedeelde eerste plek en kregen beiden speeltijd op de donderdagavond. Sindsdien is de klik er altijd geweest. We runnen samen twee labels."

Je bent een tijd naar de Verenigde Staten geweest, maar je hebt het daar niet gemaakt. Hoe komt dat?
"Klopt. Ik heb daar vierenhalfjaar gewoond, van begin 2001 tot halverwege 2005. Iedereen heeft het nu over Amerika, het land dat dance helemaal begrijpt en in zijn armen heeft gesloten, maar iets meer dan tien jaar geleden was de situatie daar totaal anders. De wat meer undergroundmuziek die ik nog steeds maak, was daar toen nog heel moeilijk te verkopen. Dat is één van de redenen waarom ik terug ben gegaan naar Nederland. Dat mijn muziekcarrière daar niet van de grond is gekomen, is niet verwonderlijk. Voor elektronische muziek en dance was de VS in de jaren dat ik er woonde gewoon niet the place to be."

Wat heeft jouw periode aan de andere kant van de oceaan bijgedragen aan de muzikant Edwin Oosterwal?
"In New York heb ik heel veel van andere soorten muziek meegekregen. Heel veel disco bijvoorbeeld. Dat werd vaak gedraaid op de radio. Funk en soul zijn twee andere genres die me grepen. Dat heeft me als muzikant wel gevormd. De house en techno komen toch een beetje overwaaien uit de Verenigde Staten. Ik ben destijds ook naar Chicago en Detroit geweest, toch wel heel bijzonder. Mijn jaren daar zijn heel goed geweest voor mijn muzikale ontwikkeling. Ik heb er zeker geen spijt van."

Je draait tegenwoordig niet meer zij aan zij met Joris. Waarom niet?
"Dat doen we inderdaad niet meer. Met de laptop zij aan zij draaien geeft een totaal andere dimensie, dan met cd’s of vinyl. Ik vind het moeilijk om uit te leggen, maar het is echt heel anders. Met vinyl en cd’s ben je veel meer met elkaar bezig. Joris is bovendien ontzettend druk, dat speelt mee in die beslissing. We hebben een bewuste keuze gemaakt om nog wel labelavonden te doen, maar dan niet meer per se back to back te draaien."

Ben je op dit moment happy met hoe het je vergaat op muzikaal gebied?
"Ik moet zeggen dat het goed met me gaat. Het kan altijd beter natuurlijk, maar ik ben nu druk met een remix bezig voor Terence Dixon. Die is bijna af. Hij is een van mijn favorieten uit de jaren '90. Dat ik gevraagd werd, voelt daarom wel als een eer. De remix komt begin januari uit. Daarnaast ben ik bezig met een EP voor Rejected. Dat wordt na de plaat voor Dixon mijn volgende project. Verder draai ik eind december nog op Mysteryland in Chili. Het concept is overgewaaid naar Zuid-Amerika en dat is toevallig het enige continent waar ik nog nooit gedraaid heb, op Afrika na. Ik ben dus wel een blij man."

Aanstaande zaterdag sta je op jullie labelavond van Rejected in Studio 80, met onder andere Anton Pieete en Mulder. Wat heeft Rejected in de toekomst in petto voor ons?
"Volgende week komt er een EP van Anton Pieete uit op het label. Daarnaast ben ik dus bezig met een EP en is Joris druk met een album. Ik hoop verder dat er nog meer van Anton uit gaat komen op ons label. Mulder is ook nog bezig met een nieuwe EP en Joris en ik zijn samen bezig met een re-release van Ian Pooley. Er komt dus voldoende aan. Verder dus een aantal maal per jaar die Rejected-avond in de 80. De volgende wordt ongetwijfeld weer om de verjaardag van Joris goed te vieren."

Kun jij, tot slot, nog uitgaan en je helemaal overgeven aan de muziek? Of heb je daarvoor een te kritisch oor?
"Ik zag laatst Sting in NOVA College Tour. Hij had het erover dat waar hij ook liep en wat hij ook hoorde, hij met een heel technisch oor naar geluiden luistert. Dat heb ik ook. Je luistert naar het arrangement en naar hoe muziek is afgemixt. Dat het soms heel ver gaat bij me, vind ik wel jammer. Als ik op een feestje ben kan ik niet losgaan op muziek zonder na te denken over wat er gebeurt in de DJ booth. Dat was twintig jaar geleden nog wel anders. Misschien heeft het zelf platen produceren en het scherpe oor dat daarbij komt kijken, wel een deel van het luisterplezier weggenomen."