Corey Harris, bluesveteraan met een missie

"Ik zie mijn werk als een boom met verschillende takken die zijn gegroeid uit dezelfde wortels"

Mark Bink ,

In Amsterdam vind je meer verschillende culturen dan in New York. Muzikanten van over de hele wereld komen naar onze stad om te laten horen wat zij in huis hebben. In de rubriek Mokum Melting Pot aandacht voor een keur aan stijlen, van jazz en funk tot niet-westerse muziek. Dit keer aandacht voor Corey Harris, bluesveteraan met een brede smaak en een duidelijke boodschap. Zondag 17 april treedt hij op in de North Sea Jazz Club.

Waar bent u op dit moment muzikaal gezien mee bezig? Heeft u bijvoorbeeld plannen voor een nieuw, dertiende album?
Ik ben bezig met de afronding van mijn volgende plaat. Een titel heb ik nog niet bedacht, maar de meeste nummers zijn klaar. Komende zomer wil ik het uitbrengen. Het wordt echt een ‘roots’-plaat, met veel blues en Afrikaanse invloeden.

Voelt deze plaat als een logische volgende stap, of slaat u muzikaal gezien een nieuwe weg in?  
Ik weet eerlijk gezegd niet wat mensen verwachten, maar ik denk dat luisteraars weten dat ze kunnen rekenen op het onverwachte. Tegelijkertijd is het niet totaal iets anders; het heeft nog steeds blues als basis, het is ‘roots’-muziek.

In uw muziek combineert u veel verschillende stijlen, waaronder naast blues, invloeden uit Jamaica, Cuba en Mali. Waar komt bij u de belangstelling vandaan voor al die verschillende stijlen?
Ik beschouw mezelf als een Pan-Afrikaan, als gevolg van mijn opleiding en de mensen die ik heb ontmoet tijdens mijn reizen. Er zijn veel overeenkomsten tussen de culturen in onder andere Cuba, Jamaica en West-Afrikaanse landen. Ik wil deze verbondenheid vieren en het bewustzijn over de gemeenschappelijke wortels vergroten. Voor de duidelijkheid; ik zie mijn werk niet als een mix van stijlen, maar als één boom met verschillende takken die zijn gegroeid uit dezelfde wortels.  

Heeft u een boodschap met uw werk? Zo ja, probeert u per album iets nieuws over te brengen, of spreekt er een overkoepelende boodschap uit uw muziek?  
In het algemeen is mijn boodschap: ken uzelf. Daar ligt de sleutel. Wie zichzelf beter leert kennen, is in staat betere relaties te onderhouden met anderen. In groter verband kun je stellen dat dit de verstandhouding tussen verschillende culturen en naties ten goede komt. Ik zie mijzelf als onderwijzer en heb me tot doel gesteld 't wederzijdse begrip tussen het Westen en Afrika te vergroten. Het is belangrijk meer begrip te creëren, zodat mensen een realistischer beeld krijgen van ‘de ander’. Dat doe ik onder andere via het online platform Sonic Junction, waar ik gitaarles geef. Zo breng ik mensen in aanraking met uiteenlopende muziekstijlen. 

In een eerder interview hoorde ik u zeggen dat u het belangrijk vindt iets persoonlijks aan uw muziek toe te voegen. Wat ik me afvraag is hoe je als artiest de balans houdt tussen verbondenheid met je publiek enerzijds en voldoende afstand bewaren, anderzijds?
Het hangt ervan af hoeveel je bereid bent over jezelf te openbaren aan je publiek. Het gaat er denk ik vooral om dat je erin slaagt een bepaald gevoel over te brengen, zodat de luisteraar zich kan verplaatsen in wat je doet op het podium. Diegene hoeft niet te hebben meegemaakt wat jij hebt meegemaakt. Het gaat om universele gevoelens, waar ieder mens, ongeacht achtergrond, iets bij kan voelen. Om dat voor elkaar te krijgen moet ik iets persoonlijks in mijn muziek leggen, iets waar ik zelf gevoel bij heb. Op die manier kan ik iets oproepen bij de luisteraar. 

Als we nog even teruggaan naar de metafoor van de boom met de takken die staat voor verschillende stijlen die voortkomen uit dezelfde wortels en samen één boom vormen, is er dan nog een tak, een bepaalde stijl, die nog niet aan bod is gekomen in uw muziek en waar u in de toekomst nog iets mee zou willen doen?
Ik heb het gevoel dat ik ondertussen mijn plek in het muzikale universum wel gevonden heb. Mijn doel is nu om mezelf te verbeteren in de stijl die ik me eigen heb gemaakt.

U heeft korte tijd in Nederland gewoond. Hoe vindt u het om op te treden in de North Sea Jazz Club?
Ik heb vier maanden in Amsterdam gewoond, in de Czaar Peterstraat. In die periode heb ik opgetreden in Bourbon Street en ook buiten de stad, in Haarlem, Lisse en Utrecht. Ik bewaar goede herinneringen aan die tijd en ik kijk uit naar mijn optreden in Amsterdam.  

Corey Harris, North Sea Jazz Club, zondag 17 april 2016, 21:00 uur