The Como Mamas: een boodschap vol hoop

"Haat is niet aangeboren"

Mark Bink ,

In Amsterdam vind je meer verschillende culturen dan in New York. Muzikanten van over de hele wereld komen naar onze stad om te laten horen wat ze in huis hebben. In de rubriek Mokum Melting Pot aandacht voor een keur aan stijlen, van jazz en funk tot niet-westerse muziek. Dit keer aandacht voor The Como Mamas, de nieuwste aanwinst van het kleine, maar muzikaal gezien rijke label Daptone. Het trio bestaat uit de zussen Della Daniels en Angela Taylor en hun nicht Ester Mae Smith. De dames zijn geboren en getogen in het kleine stadje Como - down south in Mississippi - en wonen daar nog steeds. 3voor12amsterdam sprak met Della Daniels over hoop, racisme en dromen die uitkomen. De krachtige en inspirerende samenzang van The Como Mamas is aanstaande donderdag 13 februari te bewonderen in de North Sea Jazz Club, waar ze liedjes zullen zingen van hun vorig jaar verschenen debuut 'Get an understanding'.

Wat bedoelen jullie precies met Get an understanding?
Get an understanding is een uitdrukking uit de bijbel. Om de boodschap van God te kunnen bevatten, is het belangrijk dat je begrijpt wat je leest. We zingen a capella, omdat we willen dat de mensen snappen waar we over zingen; we willen dat onze boodschap duidelijk overkomt.

Wat is jullie boodschap?
Onze belangrijkste boodschap is dat je nooit de hoop moet opgeven. Er bestaat iets groters dan jezelf. Voor ons is dat God. Ons geloof en vertrouwen in Hem geven ons een krachtig gevoel. Dat gevoel en die positieve energie willen we overbrengen.

Het is opvallend dat op het album geen instrumenten te horen te zijn. Is de enige reden dat jullie daarvoor gekozen hebben dat de boodschap duidelijk overkomt?
We weten niet beter; hebben van jongs af aan a capella gezongen. In een kleine gemeenschap als Como was vroeger geen geld voor instrumenten om de zang te begeleiden. Maar Daptone heeft er onlangs voor gezorgd dat we een aantal van onze liedjes konden opnemen met een band. Wanneer we de kans krijgen, gaan we graag een samenwerking aan. 

Is het een bewuste keuze om met z’n drieën te zingen, of zingen jullie met evenveel plezier in een koor?
We zingen net zo lief met z’n drieën als in een koor, maar een trio is praktischer; vooral als we op reis zijn. Met een grote groep mensen is dat heel duur, maar voor ons drieën willen ze nog wel betalen, haha!

Over reizen gesproken: is dit jullie eerste tour?
Binnen de V.S. hebben we opgetreden in verschillende steden door het hele land, maar dit is onze eerste tour in het buitenland. Het is zelfs de eerste keer voor ons dat we in een ander land komen.

Bevalt het?
Als kind droomde ik ervan om de wereld rond te reizen, mijn neus achterna, maar ik had nooit gedacht dat ik die kans zou krijgen. We hadden er simpelweg het geld niet voor. Nu zijn we opeens in Europa. Het is prachtig hier en iedereen is zo aardig voor ons; we love it.

Tijdens mijn voorbereiding van dit interview zag ik dat segregatie een grote rol speelde in het Como van uw jeugd. Hoe is de situatie daar wat dat betreft tegenwoordig?
Er is gelukkig minder sprake van dan toen ik jong was, maar racisme is helaas nog niet verdwenen.

Kunt u een voorbeeld geven van een situatie waarin u daar getuige van was?
Ik had een neef die genezende was van kanker. De dokter zei tegen hem dat hij er goed aan zou doen om veel te wandelen. Toen hij op een dag, niet zo lang geleden, langs een weg liep in de buurt van Como, werd hij doodgereden door een blanke jongen die later toegaf dat hij mijn neef met opzet aanreed omdat hij gekleurd was. Toen wij hier als familie aangifte van deden, werden we met de nek aangekeken door de plaatselijke politiecommissaris. 

Wat verschrikkelijk...
Ja, het was een tragische gebeurtenis. Toch geloven wij dat de mens in wezen goed is. Haat is niet aangeboren, het wordt kinderen aangeleerd door haatdragende volwassenen. Wij vinden het belangrijk om een positieve boodschap uit te dragen, een boodschap vol hoop.

The Como Mamas, North Sea Jazz Club, donderdag 13 februari, 21:00 uur