Meshell Ndegeocello: ongrijpbaar als water

“Ik hoop dat ik nieuwsgierig blijf”

Mark Bink ,

In Amsterdam vind je meer verschillende culturen dan in New York. Muzikanten van over de hele wereld komen naar onze stad om te laten horen wat ze in huis hebben. In de rubriek Mokum Melting Pot aandacht voor een keur aan stijlen, van jazz en funk tot niet-westerse muziek. Dit keer een gesprek met Meshell Ndegeocello. De bassiste, zangeres en songschrijver draait inmiddels ruim twee decennia mee en bracht met 'Comet, Come to Me' dit jaar haar elfde album uit. Aanstaande zondag 2 november is ze live te zien in de North Sea Jazz Club.

Muzikale drang
Ndegeocello’s twee eerste albums kun je omschrijven als een mix van funk, jazz en R&B. Hoewel ze geen artiest is die de ene na de andere hit scoort, heeft ze in haar beginperiode enkele commerciële successen, zoals If That’s Your Boyfriend (He Wasn’t Last Night). In de loop der jaren rekt ze haar muzikale scope verder op en doet ze haar artiestennaam steeds meer eer aan; Ndegeocello betekent ‘vrij als een vogel’ in het Swahili. Door zich ook door rock en singer-songwriters te laten beïnvloeden, krijgt Ndegeocello’s muziek een ondefinieerbaar, maar nog altijd herkenbaar geluid. De vaak indringende teksten dragen hier ook aan bij. Op de vraag of ze van plan is haar muziek door nog meer stijlen te laten beïnvloeden, zegt ze: “Natuurlijk: opera, heavy metal, shoe gaze; het hangt er maar net van af wie ik tegenkom.”

Muziek speelt al lang een grote rol in Ndegeocello’s leven. “Als tiener voelde ik al een onverklaarbare drang om muziek te maken. Ik hou ervan mijn ideeën op te nemen en doe dat zo vaak mogelijk. Na verloop van tijd kom ik dan uit bij een verzameling liedjes. Wat betreft mijn teksten: ik schrijf over wat er rond gaat in mijn hoofd; mijn leven, de wereld, over mensen die ik ontmoet.”

Samenwerken
Het valt Ndegeocello op dat zij tegenwoordig meer dan ooit tevoren graag samenwerkt met andere artiesten. “Voor Comet, Come to Me, vond ik vooral mijn ontmoeting met My Brightest Diamond inspirerend; we hadden een muzikale klik. Naast muzikanten werk ik ook graag samen met dichters en andere denkers of laat ik me inspireren door hun werk. De poëzie van Kenneth Fearing heeft me verrijkt.”

Gevraagd naar of zij een doel heeft met haar muziek, maakt Ndegeocello duidelijk dat het haar daar niet om te doen is. Van verwachtingen moet zij sowieso niet veel hebben. “Ik maak gewoon muziek en ik hoop dat er iemand is die luistert en erdoor geraakt wordt, of gewoon zin krijgt om te dansen. Ik verwacht niet veel van anderen en hou er ook niet van als er muzikaal gezien veel van mij verwacht wordt. Ik heb geen idee wat mijn platenmaatschappij precies van me wil en hou dat graag zo, anders zou ik nu een heel andere artiest zijn. Ik probeer me te ontwikkelen tot een persoon die vloeiend kan zijn als water. Hoewel het afleidt van mijn werk in de muziek hou ik wel graag rekening met mijn familie, want dat voedt mijn hart. De gevoelens die hiermee samenhangen kan ik weer kwijt in mijn liedjes.”

De schoonheid van ongrijpbaarheid
Ongrijpbaarheid en twijfel spelen een belangrijke rol op Comet, Come to Me. “Ik vind twijfel een mooi gevoel. Het is niet erg dat je niet altijd weet wat je kunt verwachten. Het fascineert me dat veel mensen niet kunnen omgaan met wat ze niet zeker weten; met het accepteren van het onbekende.

Ndegeocello heeft weinig woorden nodig wanneer ze praat over de toekomst. “Ik doe m’n best om te kunnen leven van mijn muziek en ik hoop dat ik altijd nieuwsgierig blijf.”

Bekijk voor meer informatie over Meshell Ndegeocello en haar meest recente album Comet Come to Me deze mini-documentaire

Het concert van aanstaande zondag 2 november 2014 in de North Sea Jazz Club is helaas uitverkocht.