Met betrekking tot je albumtitel ‘Heroes + Misfits’ hoorde ik je zeggen dat we op dit moment te maken hebben met de heldengeneratie. Wat bedoel je daarmee?
Ik las een theorie van Strauss en Howe, twee Amerikaanse filosofen. Zij beschrijven hoe elke generatie gekenmerkt wordt door een bepaald archetype. Er is volgens hen sprake van een cyclus die bestaat uit vier typen: de profeet, de nomade, de held en de artiest. De periode waarin je geboren wordt, bepaalt waartoe je behoort. Volgens deze theorie is de heldengeneratie nu aan bod; deze heeft het op dit moment politiek en cultureel gezien voor het zeggen. Ik zie het als ik naar de wereld kijk, iedereen kan op dit moment een held zijn; revoluties ontvlammen dankzij mensen die actief zijn op sociale media en internet maakt van iemand met een bepaald talent een wereldster.
Wat interesseert jou zo aan deze generatietheorie?
Dat heeft meerdere redenen. Mijn favoriete muzikanten uit het verleden deden verslag van hun generatie en de tijd waarin ze leefden. Ook ik denk dat het de taak van een artiest is zijn tijdgenoten een spiegel voor te houden en ik treed op deze manier in hun voetsporen. Op mijn eerste album wilde ik meteen duidelijk maken wie ik wil zijn als artiest; niet iemand die inwisselbare muziek maakt, maar een muzikant die iets te zeggen heeft. Daarnaast speelt de periode waarin ik dit album maakte ook een rol. Pas toen ik van school kwam begon ik me te interesseren voor politiek en voor wat er in de wereld gebeurt. De laatste jaren is dit me meer dan ooit gaan bezighouden en dat heeft zijn weerslag op mijn muziek.
Waarnaar verwijst ‘misfits’ in de albumtitel?
Ik heb het gevoel dat mensen elkaar steeds meer accepteren zoals ze zijn, omdat we continu worden blootgesteld aan hoe andere mensen leven en op die manier over het algemeen ruimdenkender worden. Je hebt meer dan ooit de vrijheid om iemand te zijn die afwijkt, een ‘misfit’.