Good Music Company stoft de jazzscene af met de presentatie van een interactieve app

"We moeten inspelen op de veranderingen in de muziekindustrie"

Mark Bink ,

In Amsterdam vind je meer verschillende culturen dan in New York. Muzikanten van over de hele wereld komen naar onze stad om te laten horen wat ze in huis hebben. In de rubriek Mokum Melting Pot aandacht voor een keur aan stijlen, van jazz en funk tot niet-westerse muziek. Dit keer een Melting Pot met een andere insteek; geen interview met een muzikant, maar met een booker. Een gesprek met Mike Bindraban van Good Music Company, die heeft besloten niet te wachten totdat de ietwat ingedutte jazzindustrie zichzelf nieuw leven inblaast, maar zelf het voortouw te nemen door een interactieve app te laten ontwikkelen. Zaterdag 26 april presenteren Mike en zijn collega Jurjen Mooiweer de app tijdens Jazzahead! in het Duitse Bremen.

Wanneer kwam je op het idee voor deze app?
Toen ik drieënhalf jaar geleden begon als booker en agent kwam ik er al snel op. Ik was toen net terug van Jazzahead! en daar vielen me veel dingen op. Allereerst is de jazzwereld een heel oude industrie; de key players zijn redelijk op leeftijd. In de paneldiscussies kwam steeds hetzelfde naar voren: dat het zo moeilijk is om je hoofd boven water te houden in de jazz en dat de traditionele media zich minder op het genre richten tegenwoordig. Over nieuwe marketingmethoden met betrekking tot het aanbieden van muziek en het stroomlijnen van de industrie eromheen, hoorde ik niemand.

En social media dan?
Social media was geen onderwerp van gesprek, niemand praatte over de elektronische mogelijkheden die er op dit moment zijn. Toen dacht ik; wat als je nou gewoon een app hebt. Stel je voor, de programmeur van de North Sea Jazz Club krijgt van mij een push notification, aan de hand waarvan ik hem laten weten dat Erik Truffaz beschikbaar is. Dan kan hij met twee kliks tonen dat hij interesse heeft. Zo schakel je het proces van tien e-mails die je nu nog heen en weer stuurt in één klap uit. Ik ben gaan inventariseren of mensen het een goed idee vonden en ik merkte dat de jongere generatie er zeker oren naar heeft, maar ze wijzen er ook op hoe duur en ingewikkeld het maken van een app is. De oudere generatie reageerde met ‘mwoah, nee’, heel apathisch. Enkele bureaus stelden: 'daar hebben we al naar geïnformeerd; veel te duur'. En ik proefde bij sommigen angst voor wat komen gaat. Hetzelfde gebeurt bij de streaming van muziek. Ik heb zoveel negatieve reacties gehoord op Spotify en Amazon. ‘We gaan er allemaal kapot aan, niet alleen de artiesten, wij ook’, hoor ik vaak van het traditionele deel van de industrie. Maar ja, het is er en het gaat niet meer weg. Ik zeg: embrace it en vergeet niet dat het een fantastische promotietool is. Zie Spotify als een luisterpaal waardoor mensen de muziek die ze echt goed vinden gaan kopen.

En ze willen naar de optredens.
Precies. En daar zit ook het verdienmodel. De marges worden natuurlijk steeds kleiner, maar de functie van agents zoals wij is belangrijker geworden; het gaat steeds meer om de live-ervaring. Mensen willen zich graag betrokken voelen bij een artiest die ze goed vinden en als die artiest aanwezig is om een praatje mee te maken en de plaat te signeren, willen mensen er wel een kopen. Waar het op neerkomt is dat we moeten inspelen op de veranderingen in de muziekindustrie. Wij van Good Music Company krijgen meer werk en er is minder geld beschikbaar, dus we moeten op zoek naar een manier om ons werk efficiënter te doen. Wat mensen als ik - maar ook programmeurs en persagenten - het vervelendst vinden, is de eindeloze stroom aan e-mails waar je mee te maken hebt. Veel van de processen die samenhangen met het marketingdeel van het werk laten we nu samenkomen door middel van de app.

Wie heeft de app gemaakt?
Mark Marijnissen, Made by Mark. Een jonge gast die is afgestudeerd op artificial intelligence, een hyperintelligente jongen. Hij had heel duidelijke ideeën over hoe de app er uit moest gaan zien, daarbij speelde functionaliteit een grote rol. Maar bovenal moest 'ie overzichtelijk en sexy ogen; niet te druk, niet amateuristisch.

Maak je jezelf niet overbodig als agent?
Nee, zeker niet. Aan de hand van de app kunnen we efficiënter werken. Daar komt bij dat we voor zover ik weet de eerste zijn met zo’n applicatie. Dat zet ons als Good Music op de kaart, want we brengen iets nieuws in de industrie. We licenseren de app ook, dus andere agencies kunnen ‘m straks kopen en er een abonnement op nemen. Dat is aantrekkelijk voor hen, want ze hoeven niet de investering te doen die wij hebben gedaan. En ja, het neemt ons werk uit handen, maar daardoor hebben we meer tijd om naar muziek te luisteren en artiesten te boeken. We kunnen ons kortom meer gaan bezighouden met wat dit werk nu eigenlijk zo leuk maakt.

Wanneer is de presentatie?
26 april in Bremen tijdens Jazzahead!. We krijgen zo’n drie kwartier om ‘m te pitchen.

Het voordeel voor de muziekindustrie lijkt me duidelijk, maar wat heeft de gemiddelde muziekliefhebber aan de app?
Je vindt er exclusief de nieuwste muziek van onze artiesten plus een biografie en tourschema’s. Stel dat je Zara McFarlane tof vindt, dan kun je instellen dat je een push notification krijgt als ze weer naar Nederland komt en kun je via de app meteen tickets bestellen.

Heb je nog meer vooruitstrevende ideeën?
We zijn van plan de optredens van onze artiesten interactiever te maken, maar we zijn er nog niet helemaal over uit hoe we dat gaan aanpakken. En we zitten ook te denken aan het opzetten van een festival. Ik heb een goed idee waarvan ik weet dat het een gat in de markt is; zoiets bestaat nog niet in Europa.

Een eigen festival?
Ja, we willen laten zien dat je met een progressieve programmering, zonder meteen allerlei grote namen of pop-acts aan te trekken, toch een financieel rendabel festival kunt neerzetten. Dat hebben we bijvoorbeeld op kleinere schaal gedaan met Snarky Puppy, door publiek toe te laten bij de opnames. Daarmee creëer je inkomsten en betrokkenheid. Plannen genoeg dus.

De Good Music Company app is nu gratis beschikbaar via i-Tunes en de app store