Wanneer kwam je op het idee voor deze app?
Toen ik drieënhalf jaar geleden begon als booker en agent kwam ik er al snel op. Ik was toen net terug van Jazzahead! en daar vielen me veel dingen op. Allereerst is de jazzwereld een heel oude industrie; de key players zijn redelijk op leeftijd. In de paneldiscussies kwam steeds hetzelfde naar voren: dat het zo moeilijk is om je hoofd boven water te houden in de jazz en dat de traditionele media zich minder op het genre richten tegenwoordig. Over nieuwe marketingmethoden met betrekking tot het aanbieden van muziek en het stroomlijnen van de industrie eromheen, hoorde ik niemand.
En social media dan?
Social media was geen onderwerp van gesprek, niemand praatte over de elektronische mogelijkheden die er op dit moment zijn. Toen dacht ik; wat als je nou gewoon een app hebt. Stel je voor, de programmeur van de North Sea Jazz Club krijgt van mij een push notification, aan de hand waarvan ik hem laten weten dat Erik Truffaz beschikbaar is. Dan kan hij met twee kliks tonen dat hij interesse heeft. Zo schakel je het proces van tien e-mails die je nu nog heen en weer stuurt in één klap uit. Ik ben gaan inventariseren of mensen het een goed idee vonden en ik merkte dat de jongere generatie er zeker oren naar heeft, maar ze wijzen er ook op hoe duur en ingewikkeld het maken van een app is. De oudere generatie reageerde met ‘mwoah, nee’, heel apathisch. Enkele bureaus stelden: 'daar hebben we al naar geïnformeerd; veel te duur'. En ik proefde bij sommigen angst voor wat komen gaat. Hetzelfde gebeurt bij de streaming van muziek. Ik heb zoveel negatieve reacties gehoord op Spotify en Amazon. ‘We gaan er allemaal kapot aan, niet alleen de artiesten, wij ook’, hoor ik vaak van het traditionele deel van de industrie. Maar ja, het is er en het gaat niet meer weg. Ik zeg: embrace it en vergeet niet dat het een fantastische promotietool is. Zie Spotify als een luisterpaal waardoor mensen de muziek die ze echt goed vinden gaan kopen.
En ze willen naar de optredens.
Precies. En daar zit ook het verdienmodel. De marges worden natuurlijk steeds kleiner, maar de functie van agents zoals wij is belangrijker geworden; het gaat steeds meer om de live-ervaring. Mensen willen zich graag betrokken voelen bij een artiest die ze goed vinden en als die artiest aanwezig is om een praatje mee te maken en de plaat te signeren, willen mensen er wel een kopen. Waar het op neerkomt is dat we moeten inspelen op de veranderingen in de muziekindustrie. Wij van Good Music Company krijgen meer werk en er is minder geld beschikbaar, dus we moeten op zoek naar een manier om ons werk efficiënter te doen. Wat mensen als ik - maar ook programmeurs en persagenten - het vervelendst vinden, is de eindeloze stroom aan e-mails waar je mee te maken hebt. Veel van de processen die samenhangen met het marketingdeel van het werk laten we nu samenkomen door middel van de app.