“Artiesten zijn betere vertegenwoordigers van Afrika dan politici.”

De roots van Aline Frazão

Redactie ,

“Ik ben geen dokter, ik kan geen mensenlevens redden. Ik ben geen architect, ik kan geen gebouwen bouwen of ontwerpen. Ik ben muzikant. Ik gebruik mijn kunst, mijn stem en mijn talent om te doen wat ik denk dat belangrijk is. Ik hoop mensen te raken en wil mezelf kunnen uitdrukken. Mijn muziek reflecteert wie ik ben."

3voor12amsterdam spreekt de Angolese zangeres Aline Frazão bij Muziekgebouw aan ’t IJ na haar optreden op Amsterdam Roots. Over haar eigen roots in een land waar burgeroorlog woedde, over haar wereldverbeterende visie die ze door muziek wil overbrengen en haar terugkeer naar Nederland eind van het jaar.

De 24-jarige Aline Frazão vierde op 6 juli 2012 als voorprogramma van fadozangeres Ana Moura tijdens Amsterdam Roots Festival 2012 haar debuut in Nederland. Frazão zingt sinds jonge leeftijd in verschillende stijlen en laat zich ook daardoor inspireren. Van bossanova en jazz tot traditionele Angolese muziek. Ze heeft een verfrissende klank in haar sound die ze zo puur mogelijk probeert te houden.

Frazão: “Ik werd uitgenodigd om hier te zijn en ik hou van Nederland. Ik waardeer Ana Moura’s werk zeer en het is een grote eer voor mij om voor haar te openen vanavond. Het is een mooie dag voor een goed concert.” Frazão heeft als kind fado gezongen. "Ik heb wel een sterke connectie met fadomuziek en fado-artiesten. Ana Moura is een interessante artiest binnen de fado in Portugal. Antonio Zambujo is mijn favoriete fadozanger.”

“Artiesten zijn betere vertegenwoordigers van Afrika dan politici.”
Frazão komt oorspronkelijk uit Luanda, de hoofdstad van Angola. Het repertoire van Frazão bestaat uit zogenoemde feel-good liedjes, maar ook politiek geëngageerde nummers. “Ik schrijf mijn eigen nummers en ik schrijf over wat op dat moment speelt bij mij. Wat mij zorgen baart, zoals mijn land.” Frazão is als kind opgegroeid in een land waar burgeroorlog was. “Luanda had veel civiele en politieke problemen, ik was altijd heel bezorgd over de maatschappij en onrecht. Ik probeer te schrijven over sociale en politieke onderwerpen, want ik denk dat muziek een manier is om een belangrijke boodschap over te brengen. Ik identificeer me erg met Afrika als continent en met de muzikanten van Afrika. Er zijn veel goede muzikanten in Afrika met belangrijke boodschappen. Ik ben van mening dat Afrikaanse artiesten de beste vertegenwoordigers van ons continent zijn, beter dan politici.“

“Cantos Na Maré deed mij besluiten professional te worden.”
De Angolese woonde de afgelopen drie jaar in verschillende steden in Spanje en vertelt dat zij deze zomer (terug) verhuist naar Lissabon, waar ook haar zus (eveneens zangeres) woont. “Ik heb al eerder in Lissabon gewoond, toen ik studeerde. Vanuit Angola verhuisde ik als eerste daarheen. Later deed ik in Barcelona een uitwisseling voor mijn studie en in Madrid volgde ik een stage. Ik begon daar veel te zingen in het zogenoemde “Circuito Madrileño”, een route van zalen en clubs. Ik heb dat ongeveer een jaar lang gedaan en toen werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan een muziekfestival in Galicië, Cantos Na Maré. Het was de achtste editie van het festival met onder meer Antonio Zambujo en Lenine uit Brazilië. Er hebben al veel grote namen opgetreden daar, zoals Mayra Andrade, en het is gericht op Portugeestalige artiesten. De taal is het bindmiddel van het festival, het heeft verschillende muziekstijlen. Na die ervaring heb ik besloten om mezelf helemaal te wijden aan de muziek. Dit was in december 2010. Vanaf dat ik negen jaar oud was zong ik al, maar ik had muziek tot dat festival toe altijd gecombineerd met andere activiteiten. Ik zie Cantos Na Maré als een breekpunt in mijn carrière. Vanaf toen is artiest zijn mijn beroep geworden".

Wat mis je het meest aan je thuisland?
“Het meeste mis ik natuurlijk de voorspelbare dingen als mijn familie, mijn vrienden en het weer. Mijn thuis. Al hou ik ook van reizen en ervaringen op verschillende plekken opdoen. Op dit moment beleeft het land een goede periode en dat maak ik niet mee. Er is vrede, we groeien economisch gezien. Ik zou daar graag willen zijn en daar een onderdeel van uit willen maken en die verandering ervaren. Het is nu heel anders dan het Luanda van mijn jeugd.”

Hoe omschrijf je je eigen muziek?
“Ik streef ernaar om oprecht te zijn. Ik wil dat niet verliezen. Oprecht naar mezelf en naar het publiek toe. Ik ben “mestiza” (halfbloed). Mijn muziek heeft veel invloeden uit Braziliaanse muziek, Afrikaanse, vooral Kaapverdische muziek, en dan jazz.”

“Clave Bantu is mijn visitekaartje.”
“Clave Bantu is mijn eerste album en ik zeg meestal dat het ‘hand made’ is. Ik heb het zelf geproduceerd, ik heb geen label: het is dus een indie album. Dat maakt het extra speciaal voor mij.” Het debuutalbum van Frazão is een mengeling van haar verschillende invloeden en de boodschap is de mix vanuit haar Angolese roots. “Roots kan heel letterlijk genomen worden eigenlijk. Op de hoes ben ik in een boom veranderd. Dat is omdat de muziek een mix is van roots, zowel in muziek als tekst. Ik heb altijd Angola in gedachten als ik muziek maak. Daar komen dan alle invloeden uit de reizen over de jaren heen bij.” Het album is een verzameling van elf liedjes die zij in de afgelopen vijf jaar heeft geschreven. “Het gaat om heel verschillende fases in mijn leven en dat kun je merken aan de teksten, vind ik. Het album is rauw, authentiek en akoestisch. Er zijn maar drie instrumenten bij de opnames gebruikt: gitaar, contrabas en percussie. Het klinkt heel fris en boven alles oprecht, dat was mijn eerste doel. Ik wilde bij dit eerste album per se heel oprecht zijn. Het is mijn visitekaartje, mijn introductie.”

Toekomstplannen
Frazão keert eind november terug naar Nederland voor een tour met World Sessions. De organisatie van World Connection heeft een tour van zes concerten opgezet in Nederland, waaronder in Amsterdam. De tour is van eind november tot begin december. “Ik presenteer dan in Nederland officieel Clave Bantu, het album is 2 december 2011 officieel uitgebracht. Ik ben nu bezig om liedjes te schrijven voor mijn nieuwe album. Het nummer dat ik nu aan het water voor jullie speel, is een van die nieuwe liedjes. Ik ga waarschijnlijk volgend jaar opnemen.”

Frazão heeft exclusief voor 3voor12amsterdam een solo-sessie aan ’t IJ gehouden. Toepasselijk presenteert zij Poema Em Sol Poente (gedicht aan de ondergaande zon).
Te zien: Aline Frazão, World Sessions 30 november 2012, Podium Mozaïek Amsterdam