Je bent sinds september aan het touren. Kom je nog toe aan het schrijven van nieuwe liedjes?
“Nee, op dit moment niet. Alle ideeën die in me opkomen, neem ik op met mijn telefoon, door ze in te zingen. Omdat ik nu veel onderweg ben, gebeurt dat vaak als ik in een auto of vliegtuig zit. Ik heb januari vrij genomen om al die flarden muziek te gaan uitwerken.”
Als een reisverslag uitgedrukt in muziek?
“Ja, want tijdens een tour komt er veel op je af en dat laat allerlei indrukken achter, bewust en onbewust. Muziek is mijn manier om dat tot uiting te brengen. Ik hou ervan een concrete ervaring te bewerken tot iets abstracts als een liedje. De luisteraar kan niet weten welke ervaring me heeft geïnspireerd tot het schrijven van een liedje. Het verhaal dat mij heeft aangezet tot het schrijven van een bepaald nummer kan totaal anders zijn dan het verhaal dat de luisteraar ervan maakt als hij het hoort, maar de emotie die hij voelt, verschilt bij een geslaagd liedje weinig van de emotie die ik voelde toen ik het schreef. Een compositie biedt als het ware het vehikel om een bepaalde emotie over te brengen.”
In 2005 ben je verhuisd naar Boston, enkele jaren later naar New York en nu woon je in Düsseldorf. Overweeg je ooit weer terug te keren naar Israël?
“Voorlopig niet. Ik voel me erg op mijn gemak in Europa en nu ik zoveel met muziek bezig ben is het ook handig om hier te wonen. Reizen vind ik namelijk het minst prettige onderdeel van mijn leven op dit moment en als ik nu in Israël zou wonen, zou dat nog meer tijd in beslag nemen. Maar Israël blijft me natuurlijk trekken, omdat mijn familie en vrienden er wonen. Het is de plek is waar ik me uiteindelijk het meest thuis voel, ook omdat Israël het enige land is waar de mensen mijn moedertaal spreken.”
Ik kan me voorstellen dat je vaak wordt gevraagd of de politieke situatie in Israël jou beïnvloedt als muzikant.
“Dat valt wel mee, maar natuurlijk is het van invloed. Ik heb een liedje geschreven met de titel Hope. Het is een oproep om de situatie in het Midden-Oosten te verbeteren. Ik denk dat ik de betekenis van de muziek pas begreep toen het nummer af was. Op dat moment snapte ik welke emotie het probeert over te brengen. Het komt niet voort uit een persoonlijke ervaring; ik had het Midden-Oosten in mijn hoofd toen ik het schreef. Alle mensen die er leven verdienen het dat hun leiders zich inzetten om betere omstandigheden te creëren, in plaats van de levens van deze mensen voor niets op te offeren. Wat we leren van de geschiedenis is dat de situatie in de regio uiteindelijk zal worden opgelost, want als je terugkijkt zie je dat geen enkel conflict als dit honderden jaren onopgelost is gebleven. Het is een absolute schande dat het vandaag de dag nog voortduurt, als je bedenkt hoeveel levens er nog verloren zullen gaan tot het moment dat er eindelijk een oplossing is. Ik zie helaas geen visionaire, dappere leiders en daarom ben ik op dit moment weinig hoopvol. Uiteindelijk heeft elk mens volgens mij dezelfde wensen: dat hij veilig is en dat hij zijn kinderen in een veilige omgeving kan laten opgroeien. Ik hoop dat als mensen vinden dat ze dat zelf verdienen, ze in gaan zien dat anderen hier ook recht op hebben.”
Omer Klein, aanstaande zondag 1 december om 10:30 uur op Nederland 1 bij Vrije Geluiden en zondagavond in de North Sea Jazz Club om 21:00 uur