Jaimeo Brown is op zoek naar verbinding

"Muziek is meer dan een kunstvorm"

Mark Bink ,

In Amsterdam vind je meer verschillende culturen dan in New York. Muzikanten van over de hele wereld komen naar onze stad om te laten horen wat ze in huis hebben. In de rubriek ‘Mokum Melting Pot’ aandacht voor een keur aan stijlen, van jazz en funk tot niet-westerse muziek. Dit keer een gesprek met de Amerikaanse drummer en componist Jaimeo Brown. Eerder dit jaar bracht hij onder de naam Transcendence zijn debuutplaat uit. Brown vertelt 3voor12amsterdam over zijn zoektocht naar zichzelf en de spirituele kracht van muziek.

De muziek op Transcendence is een combinatie van uiteenlopende stijlen: jazz, Afro-Amerikaanse spirituals en Indiase muziek. Hoe kwam je op het idee voor deze plaat? 
"Een paar jaar geleden ben ik me gaan verdiepen in de oorsprong van Afro-Amerikaanse spirituals; religieuze liederen die zijn ontstaan tijdens de slavernijperiode in de Verenigde Staten. Ik ben toen in contact gekomen met de Gee's Bend, een groep vrouwen uit Alabama. Muziek en spiritualiteit heeft Afro-Amerikanen in het verleden geholpen extreem moeilijke tijden te doorstaan. De oorsprong van deze muziek komt voort uit een menselijke behoefte aan verbondenheid, het vormen van een gemeenschap. Het was geen pure entertainment, zoals je tegenwoordig vaak ziet. De muziek had een andere functie: het hielp mensen moeilijke periodes in het leven te doorstaan. Met dat idee in mijn achterhoofd heb ik Transcendence gemaakt."

Heeft muziek ook die functie in je eigen leven?
"Ja, muziek heeft mij ook geholpen door moeilijke tijden heen te komen. Die mix aan stijlen is overigens niet de uitkomst van een vooropgezet plan. Het is allemaal muziek waar ik van hou en waar ik iets aan heb gehad in mijn leven. Ik ben ermee gaan experimenteren en dit is het resultaat."

“Performing pain and deliverance into art” is hoe je het zelf omschrijft, toch?
"Inderdaad. Het ontstaan van de spirituals komt niet voort uit de behoefte van mensen om kunst te maken. Het had een heel andere oorsprong, maar uiteindelijk heeft dit wel geleid tot kunst. Toen ik zelf door een zware periode heenging, was mijn beleving van muziek ook niet gericht op het genieten van de muziek als kunstvorm an sich, maar was het een middel om te overleven."

Ik las dat je op je zestiende op het verkeerde pad dreigde te belanden en dat je vader je toen drumstokjes gaf in de hoop dat drummen je ervan zou weerhouden foute dingen te doen. Kun je zeggen dat muziek jouw leven de goede richting op heeft gestuurd?
"Drummen heeft me geleerd om naar mezelf te kijken en in contact te komen met mijn gevoelens. Als je het echt wilt leren, vraagt het veel toewijding; het is een serieuze zaak. Ik oefende zo'n zes tot acht uur per dag en het heeft me geholpen een spirituele reis te maken. Drummen is geen doel op zichzelf, maar mijn middel om beter te begrijpen hoe ik in elkaar zit en waar ik behoefte aan heb."

Wat ontdekte je over jezelf? 
"Rond mijn twintigste maakte ik in korte tijd veel vervelende dingen mee; gedoe met een relatie, een auto-ongeluk, een inbraak waardoor ik al mijn bezittingen verloor en andere narigheid. Drummen bood me de steun waardoor ik ontdekte dat God liefde is. Dat was een openbaring voor mij, want ik ben niet echt religieus opgevoed. Deze periode was bepalend voor mijn ontwikkeling en het vormt de basis van wat ik tot uitdrukking wil brengen in mijn muziek."

Wat zijn jouw muzikale plannen voor de komende tijd?
"We zijn begonnen aan een tweede album en samen met Carl Craig en Q-tip als producers hebben we net de remix van ‘Mean World’ afgerond, de eerste track op Transcendence. Ik ontdek nog steeds allerlei nieuwe dingen in de muziek die ik goed wil beschermen."

Beschermen?
"Ja, want ik denk dat muziek een helend effect kan hebben en in staat is om mensen met elkaar te verbinden. Daar moet je voorzichtig mee omgaan in een tijd waarin technologie een belangrijke rol speelt. Ik zie zeker de voordelen in van alle moderne mogelijkheden; dankzij Skype kunnen we nu op grote afstand met elkaar praten. Maar er is iets speciaals aan een ontmoeting tussen twee personen, waarbij je die ander in de ogen kunt kijken en samen eet. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat dat niet verloren gaat. Ik ontmoette eens een vrouw van tachtig jaar oud die me vertelde dat ze op jonge leeftijd, onder barre omstandigheden, katoen moest plukken. Met de andere mensen die ook op het land aan het werk waren, begon ze plotseling te zingen. De muziek zorgde ervoor dat ze moesten huilen van blijdschap, al was de situatie verre van ideaal. Muziek is meer dan een kunstvorm, het heeft ook een spirituele kant. Die boodschap wil ik graag delen, omdat ik denk dat veel mensen er iets aan kunnen hebben."

Jaimeo Brown, Bimhuis, donderdag 14 november 2013, 21:00 uur