Eindroute
"Als je de bergen uit gaat, rijdt je via San Bernardino goed en wel LA binnen, en dat merk je aan de eindeloze rijen verkeerslichten. Het eerste wat we zien is een Aziatisch restaurant, iets wat me niet meer tegenkwamen sinds we Chicago verlieten. Bijna met trots worden vegetarische gerechten aangeprijsd. Ze mikken vast en zeker op vegetariërs die sterven van de honger na 3000 kilometer afgelegde kilometers in de pure natuur. Wij snakten naar meer. De mensen in LA zijn erg vriendelijk maar na alle gewone mensen in de Midwest voelt het als een façade. Vreemd en fascinerend tegelijk. Een huis in Beverly Hills met 30 Griekse nepbeelden in de voortuin, allemaal dezelfde. Het scheelt natuurlijk wel dat je veel minder planten water hoeft te geven".
"Ook al hebben we de finish bereikt, nergens wordt echt aangegeven waar Route 66 eindigt. Het is enkel een knooppunt van 2 doorgaande wegen, geen geschikte plek om op de gevoelige plaat te zetten. We zijn daarom uitgeweken naar de pier van Santa Monica en hebben een luxe kamer genomen in het Georgian Hotel met uitzicht op de Stille Oceaan. Bij de 83ste verjaardag van Route 66 blijkt de pier daadwerkelijk erkend als het einde van de snelweg. Amerikanen maken er geen punt van om dingen te veranderen als iedereen er van profiteert. Waarom zouden ze ook niet?"
'American life'
"Ik ben de cultuur en mentaliteit van 'the American way of life' erg gaan waarderen. Ze leven voor de handel met een glimlach en vrolijke noot. Als ze zich niet kunnen bedruipen, gaan ze verder. Simpel, en soms hard, maar nooit achteruit hollend. Een prettige combi van wat Europeanen noemen nomadisch en zakeninstinct. In dat opzicht ligt de verklaring voor deze mentaliteit historisch bij de eerste 'native' Amerikanen. Men wordt rijk door op het ene stukje Amerika casino’s te runnen en op het andere stukje belastingen te ontlopen. Als je volbloed Amerikaans bent kun je een gratis beurs aanvragen voor vervolgonderwijs. Ongelooflijk hoe veel Amerikanen nu hun ‘echte’ Amerikaanse identiteit claimen".
De hele foto- en video-expositie R66/USA is te zien in Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam en loopt van from 10 september tot 8 oktober 2011. Daar zijn ook de gespeelde nummers tijdens de reis en audiofragmenten opgenomen op verschillende plaatsen te horen.
Noot
De hele tekst is vertaald naar het Nederlands. Luke Nyman is opgegroeid in Engeland en is als singer-songwriter bekend van het Amsterdam Songwriters Guild en formaties als de Travlin' Tunes en Hartog. Delphine Bedel heeft gestudeerd in Parijs. Ze is voornamelijk fotograaf en curator en werkt bij Amsterdam Art/Book Fair.