Wat is je tip uit het aanbod van artiesten dat binnenkort optreedt in Amsterdam?
Fritz Kalkbrenner speelt 2 maart 2013 in Paradiso. Dat was meteen uitverkocht. Ik vind Berlijn een geweldige stad en ik houd enorm van de minimal-electro die daar vandaan komt.
Zit er verschil in de kwaliteit van jullie optredens?
Er zijn natuurlijk altijd dingen die je graag beter wil doen. Maar de afgelopen optredens waren vooral totaal verschillend van elkaar. Dit komt mede doordat de gastmuzikanten per avond verschilden. Ook waren de sfeer in de zaal en de setlist elke keer anders. Het was dus iedere avond verschillend, maar elk optreden was tegelijk toch te gek. Onze gastmuzikanten waren ook heel enthousiast. Wij konden daar vervolgens lekker in meegaan. Zij werden dan weer aangestoken door ons enthousiasme, waardoor het elke show genieten was.
Orgel Vreten over Fritz Kalkbrenner en Vollanalog
"Een Hammondorgel klinkt iedere keer een beetje anders en ik vind het daarom het mooiste instrument"
Orgel Vreten is een project van Thijs Schrijnemakers en Robin Piso. Schrijnemakers speelde in de band Stereo en is momenteel de toetsenist van Wende Snijders. Piso ken je waarschijnlijk als toetsenist van DeWolff. Het idee van Orgel Vreten is simpel: zet twee orgels tegenover elkaar, en gassen maar. We spreken met Thijs Schrijnemakers over afterparty's en Hammondorgels.
Improviseren jullie veel tijdens de optredens?
Ik durf te zeggen dat ongeveer drie kwart van onze show geïmproviseerd is. De rest bestaat uit vooraf gerepeteerde riffs die we tegelijk spelen. Maar improvisatie is een heel belangrijk deel van de show.
Zijn jullie afterparty's net zo ruig als jullie optredens?
Ik ben altijd wel in voor een flinke afterparty, maar Robin niet zo. Het is maar goed dat hij dit niet hoort. Het is trouwens niet gemeen bedoeld hoor.
Wie kwam er met het idee van Orgel Vreten?
Het idee van Orgel Vreten is eigenlijk ontstaan op een festivalletje in Limburg, genaamd Vollanalog. Daar spelen dus alleen maar bands die met analoge apparaten spelen. De organisator van het festival, Ron Koerts, wilde wel eens meerdere orgels op een podium met elkaar zien vechten. Robin en ik namen dat idee een beetje over.
We wilden alleen niet zomaar met elkaar gaan vechten, maar liedjes van onze favoriete artiesten verbouwen en er een drukke orgelversie van maken. Op deze manier heeft het publiek iets met de liedjes en zit er ook een goede opbouw in. Zo ontstond Orgel Vreten.
Jullie spelen dus alleen covers?
Dat is een mooi verhaal. In het begin speelden we alleen maar liedjes van onze helden. Deze liedjes hebben we alleen zo verschrikkelijk verbouwd, dat onze helden zich in hun graf om zouden draaien als ze het zouden horen. Nu hebben we ook een paar eigen liedjes, en daar gaan we toch wel steeds meer naar toe. Maar we blijven onze helden wel eren natuurlijk.
Hadden jullie vooraf verwacht dat een show met twee orgels zou werken?
Aanvankelijk hadden we niet verwacht dat twee orgels zo lang zouden kunnen boeien, omdat dit eigenlijk de muziek is die we altijd op onze zolderkamer speelden. Daardoor is het juist zo leuk dat het wel aansloeg. Het is geweldig dat mensen kaartjes kopen en dan na een show van anderhalf uur met een smile op hun gezicht naar huis gaan.
Waarom werkt Orgel Vreten eigenlijk?
Ik weet niet precies waarom het werkt. Ik denk dat het werkt omdat mensen zien dat we tijdens de optredens tot het uiterste gaan. Elke show gaat de zaal ook helemaal los en kapot. Ik denk dat dat wel één van de dingen is die mensen mooi vinden.
Waar werkt Orgel Vreten het best?
Wij dachten eerst dat Orgel Vreten typisch een band is voor in de club. Daarom waren we ook een beetje huiverig voor de zomerfestivals. Maar de festivalshows gingen iedere keer beter en het was ook hartstikke leuk. We zijn dus ook echt wel een festivalact, maar we doen het toch wel beter in de clubs. In clubs heb je dat intieme gevoel. Je hebt een beetje het idee dat iedereen bij jou op visite komt en dat jij dan muziek voor ze maakt.
Waarom is het Hammondorgel het mooiste instrument?
Het Hammondorgel is in ieder geval het mooiste elektronische instrument. Het geluid uit een Hammondorgel wordt namelijk gemaakt door een fysieke metalen motor. Deze motor maakt het geluid steeds een beetje anders en hierdoor gaat het instrument echt leven. Het werkt dus niet zoals bij een keyboard, waar een chip iedere keer hetzelfde geluidje geeft. Een Hammondorgel klinkt iedere keer weer een beetje anders, en ik denk dat het Hammondorgel daarom het mooiste instrument is.
Wat is de toekomst van Orgel Vreten?
We hebben net een nieuwe single opgenomen. Het is geen radiosingle, maar een seven-inch vinyl met op beide kanten een liedje van zeven minuten. Dit zijn onze eerste eigen liedjes. Op basis daarvan zijn we nu lekker aan het sleutelen aan nieuwe dingen. Mensen mogen echt nog wel een hoop orgelgeweld van ons verwachten.
Te zien: Orgel Vreten, Paradiso, woensdag 2 januari 2013, 20:30 uur