Wat is je tip uit het Amsterdamse aanbod?
“Ik wil graag Rishi Romero tippen. Hij is een DJ die zijn sporen heeft verdiend en ook anderen heeft geholpen om het te maken. Hij begon in de UK garage scene, kwam toen in de latinhouse terecht en houdt zich tegenwoordig veel bezig met produceren en het organiseren van feesten. Hij is ook een van de initiatiefnemers achter Ritmo in de Powerzone. In het verleden heeft hij andere DJ's geholpen om groot te worden. Helaas werkt het in die wereld niet zo dat je daar ook iets voor terugkrijgt. Het is heel vluchtig en mensen gaan vooral voor eigen succes. Maar Romero verdient het echt.”
DJ Mickster kiest Rishi Romero
“Ik wil de latinscene nieuw leven inblazen.”
DJ Mickster is een drukbezet man. Hij laat regelmatig zijn draaitafelkunsten zien tijdens Que Pasa? in de Sugar Factory en ook in de Winston is hij kind aan huis. Mickster produceert muziek en houdt zich als een van de eerste DJ’s in Nederland bezig met video DJ-ing. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de Estéreo Tropical Blockparty avonden, een feest waar urban en latin samenvloeien. 18 augustus is het in Paradiso weer tijd voor Estéreo. Een goed moment om Mickster te vragen naar zijn tip uit het aanbod en zijn ideeën over latin in de stad.
Jullie werken ook samen, toch?
“Ja, we organiseren samen de Estéreo Tropical Blockparty avonden. We willen mensen verrassen door dansbare muziek te draaien met een latin-feel. Dus geen artiesten als Manu Chao, maar stijlen als Moombahton, Kuduro en Panamese dancehall. Je kunt het omschrijven als een urban latin-avond. Toen we begonnen was het lastig om een club te vinden die ons wilde hebben, want programmeurs wisten niet wat ze met ons aan moesten. We passen niet in een hokje. Gelukkig slaan de Estéreo-avonden aan en is het geen probleem meer om een locatie te vinden.”
Wat voegen jullie toe aan de latin scene?
“De latin scene in Amsterdam bestaat uit twee delen: de salsa scene en de clubscene. De salsa scene werd eind jaren ’90 groot en is nog steeds sterk. Daarnaast heb je de club scene en die is inmiddels behoorlijk saai en oppervlakkig. Ik wil de Latin scene nieuw leven inblazen. Op dit moment wordt er op neergekeken. Het is te voorspelbaar en te weinig vernieuwend.”
Hoe komt dat, denk je?
“Vrij veel latino’s in Amsterdam zijn nogal behoudend. Ze willen vooral horen wat ze al kennen en staan niet altijd open voor iets vernieuwends. Tijdens de Estéreo-avonden hebben we een heel gemengd publiek, maar je ziet weinig latino’s. Ik merk ook dat er nog steeds misverstanden bestaan over Estéreo. Als ik mensen vraag of ze zin hebben om te komen, zeggen ze soms “nee, dat lijkt me geen goed idee, want ik dans geen salsa.” Dan zeg ik altijd: “Dat hoeft ook niet, want we draaien geen salsa.” Mijn doel is door middel van Estéreo een hipster latino feel te creëren. Ik wil het zo groot maken, dat mensen het gaat zien als de latinovariant van Bassline.”
Hoe zorg je ervoor dat je het interessant houdt voor jezelf?
“Voorlopig zit er zeker nog rek in Estéreo. Om het fris te houden, moeten we steeds op zoek naar nieuwe muziek. Gelukkig heb ik een obsessie voor het ontdekken van muziek, dus dat gaat vanzelf, al is het wel tijdrovend. Daarnaast wil ik me verder ontwikkelen als video DJ. Het combineren van beeld en geluid vind ik heel tof om te doen. Ik verbaas me erover dat je het nog niet veel ziet in Nederland. Het maakt een avond voor het publiek veel intenser en dus meer de moeite waard. Verder produceer ik ook muziek en als de tijd er rijp voor is, wil ik hiermee naar buiten komen. Waar het op neerkomt, is dat ik me wil blijven onderscheiden. ”