3tip12!: Warme geiserpop met Ólafur Arnalds

WEEK 19: Mac DeMarco houdt van Amsterdamse pijpenlaatjes, Rolling Stones-foto's Harm Botman postuum tentoongesteld

Robbie van Zoggel ,

► Zitconcert met IJslandse vioolfetisjist
► Nieuwe ronde, nieuwe kans voor een DeMarco-trip
► Opgedoken Nederlandse foto's van Rolling Stones te zien in GUP Gallery

Ólafur Arnalds
Af en toe moet er zittend naar een concert geluisterd worden zodat het beter uit de verf komt. Als het aan de IJslandse Ólafur Arnalds ligt is dat zelfs een voorwaarde om te genieten. Op een druilerige zondagmiddag in 2007 sprong daardoor in Paradiso bij een handjevol early adopters van de IJslander het kippenvel uit de armen. Met piano, een laptopje voor de electronische output en begeleiding door vier bloedmooie violistes duwde hij zijn debuutplaat Eulogy For Evolution de Nederlandse markt op. In zijn stijlvaste loopbaan met veelal lange moderne klassieke nummers schuift hij met zijn laatste album For Now I Am Winter naar wat meer lichtvoetige popmuziek.

Olafur Arnalds, Paradiso, zaterdag 11 mei 2013, 20.00 uur

Mac DeMarco
Bij de eerste Nederlandse show vorig najaar in De Nieuwe Anita werd duidelijk wat een DeMarco-trip is en hoe die voelt, klinkt en er ongeveer zou kunnen zien. De 21-jarige Canadees bloeit op in een nauw pijpenlaatje, omgeven door rood velours gordijnen, en een verleidelijke it-girl, pimpdaddy en een verdwaalde midget als vaste inboedel. Filmische popliedjes die ook op een plaat van David Bowie, Pavement, Jonathan Richman of ons eigen Amsterdamse zZz kunnen staan. De eerste EP van Mac DeMarco verscheen in 2012 op het label Captured Tracks, met veelal nummers over liefde, ouder worden en verlies, en live speels en verleidelijk het publiek in stromen.

Mac DeMarco, Bitterzoet, 11 mei 2013, 20.00

Rock 'n roll in the Netherlands
Vroeg in de inmiddels lange carrière van The Rolling Stones werd de band door de onlangs overleden Nederlandse fotograaf Harm Botman gefotografeerd. Het was tijdens de legendarische concerten in de Amsterdamse RAI in 1970 en in de Rotterdamse Ahoy in 1973. Botman liet de uitzonderlijke kleurendia’s en negatieven ruim veertig jaar in zijn archief rusten. Pas in de allerlaatste fase van zijn leven ontwikkelde hij zijn Rolling Stones foto’s, samen met zoon Kuan, tot een stel exclusieve prints. Tijdens de expositie Rock 'n Roll in the Netherlands in de Amsterdamse GUP Gallery worden 19 zeer gelimiteerde groot formaat prints voor het eerst na zijn overlijden tentoongesteld.

Rock 'n roll in The Nederlands, GUP Gallery, t/m 21 mei 2013