Hart Op De Tong aan het woord

Aanstaande maandag presenteert 3voor12amsterdam in samenwerking met Hart Op de Tong: Handsome Poets

Redactie ,

Na Eefje de Visser is Handsome Poets maandag 18 maart de tweede op rij dit jaar die in de Keizersgrachtkerk optreedt bij het muziekevenement Hart op de Tong. Tijdens deze avond worden artiesten onder andere gevraagd om tussen de nummers door de dialoog aan te gaan met het publiek over muziekbeleving en zingeving. Bovendien krijgen ze de uitdaging om een deel van hun werk te vertolken met het orgel.

Maar hoe kijken organisatoren Joachim Vreeman en Guido Attema zelf eigenlijk naar deze thema's? Attema: "Het hangt heel erg af van wat je onder zingeving beschouwd. Voor sommige mensen is luisteren naar André Hazes het summum van zingeving en voor andere mensen is meelallen op zijn nummers in de kroeg voldoende zingevend. Voor weer anderen heeft het juist te maken met het zoeken van pure rust of het luisteren naar muziek. We zien vooral dat bij veel mensen muziek luisteren toch een onbewust gevoel is, en die beleving proberen wij op deze manier concreter te maken, zodat mensen bewuster na gaan denken over songs en songteksten."

Vreeman vult aan: "Veel mensen denken bij zingeving vaak meteen aan iets met het hoofd, maar dat hoeft niet per se. Het heet niet voor niets Hart Op De Tong, dus het gaat ook over of je mensen raakt. Dat heeft volgens mij juist zin. Neem Giovanca, de tweede artieste vorig jaar. Voor haar zijn haar teksten niet het belangrijkste, maar geldt vooral de sfeer die zij overbrengt en de manier waarop zij de muziek brengt. Zij wil haar publiek daarmee raken. Natuurlijk nodigen wij altijd een gastspreker uit en wordt er uiteindelijk ook over gesproken, maar het is dus niet zo dat de avond compleet om het woord draait. We vragen artiesten om letterlijk hun hart te laten spreken deze avond en wanneer een artiest dat doet, dan doet dat ook wat met het publiek. Dat kan zijn in woorden, maar dat kan dus ook zijn de sfeer, of de manier waarop. Dat is inmiddels ook onze ervaring uit de voorgaande edities. We spreken achteraf iedere keer met mensen uit het publiek die zeggen 'dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt, dit heeft ons echt geraakt'. Zingeving hoeft wat dat betreft dus helemaal niet alleen filosofisch te zijn".

Attema vervolgt: "Tegenwoordig is zingeving een vervagend begrip aan het worden. Vroeger was het heel duidelijk dat je naar de kerk ging en daar zingeving vond. Dat geldt nu niet meer voor 99% van de mensen, dus kan je jezelf afvragen wat het woord nog wel betekent. Happiness kan je tegenwoordig gewoon kopen als tijdschrift. In die zin kan je net zo goed op het toilet gaan zitten om aan zingeving te gaan doen.

De cirkel lijkt rond. Waar mensen vroeger voor zingeving luisterden naar een preek in een kerk, nodigen jullie hen opnieuw uit, maar biedt je ze nu een muzikale dienst aan? Attema: "Ja, neem nu Bruce Springsteen op Pinkpop bijvoorbeeld. Daar heb je helemaal geen spreker of verhaal bij nodig. Hij maakt er toch al zijn eigen dienst van en voor wie luistert naar zijn nummers, gaat vanzelf relativeren en langer nadenken over de teksten. Wij geven artiesten dat zetje om iets meer over zo'n nummer te vertellen. Dan heb je kans dat het onderwerp net iets langer blijft hangen en het publiek langer met het thema bezig blijft dan die drieënhalve minuut dat het liedje duurt."

Artiesten zijn de voorgangers, priesters en dominées van nu. Het poppodium hun altaar en 3voor12amsterdam hun digitale spreekbuis? Van Gils: "In zekere zin, al is een essentieel verschil met vroeger dat er geen eenduidig evangelie meer is. Iedere artiest of muzikant verkondigt zijn eigen verhaal, of een verhaal dat hij heeft gehoord. Zie hen in de traditie van de minstrelen een aantal eeuwen geleden. Zij vertolken de stem en de verhalen van het volk, verbinden mensen met hun emoties en de tijdgeest. Muziek als religie is in die zin geëmancipeerd en kent tegenwoordig net zo veel verscheidenheid als de mensheid zelf; van Jan Smit tot Metallica. De media, onze website incluis, biedt artiesten, die zij zingevend vinden, een platform om hun bereik te vergroten. Want niet iedereen komt meer dagelijks op markt of stadsplein voor het dagelijkse nieuws."

"Voor mij is overigens muziekbeleving in de breedste zin van het woord al zingevend. Of je nu een plaatje opzet, in de auto de radio aanzet of gewoon met een melodie in je hoofd naar college fietst. Vergis je niet, muziek werd uitgevonden ver voordat het wiel er was en verbindt onbewust mens met emotie en is daarmee essentieel in ons bestaan. Stilstaan bij muziek is geen vereiste om het het als zingevend te ervaren. Muziek doet zijn werk ook/juist zonder dat je er over nadenkt, maar het is om die reden bij uitstek de moeite om bij stil te staan."

TE ZIEN: Handsome Poets, Keizersgrachtkerk, maandag 18 maart, 20:00 uur