Welcome To The Future viert vijfjarig bestaan

Klimaatneutraal technofestival overwint elke Hollandse zomer

Tekst: Anne Caroline Slump en Robbie van Zoggel | Foto's: Anne Caroline Slump ,

Met weemoed kijken we terug naar de tijd waar we vanwege de enorme hitte met zweetdruppels op het voorhoofd op een festival stonden te genieten. Vandaag de dag zijn het poncho's en modder die de boventoon voeren. Welcome To The Future laat zich hier echter niet van weerhouden en trekt net als voorgaande jaren onvermoeid de kar voor de pure muziekliefhebber.

Meer foto's staan onderaan het artikel. 3voor12 heeft wederom sets opgenomen op Welcome to the Future. Je kunt 18 audiosets terugluisteren.

Het is alweer de vijfde editie en ook bij dit eerste lustrum zijn we allemaal deelnemers van een 'groen' festival, zeggen we op knooppunt Sloterdijk even gedag tegen al die andere festivalgangers (van Dance Valley) en worden we ook nu weer verrast door het contrast van korenmolens, slootjes en weilanden versus snoeiharde techno. Maar nog belangrijker: naast de stoet aan oudgedienden in de line up wordt er vooral pas op de plaats gemaakt voor nieuwe, veelal Hollandse aanwas. Zoals initator Gert van Veen het eerder al verwoordde begeeft Nederland en in het bijzonder Amsterdam zich steeds meer in de voorhoede van de dancewereld, en is Welcome To The Future het ideale jaarlijkse moment om deze ontwikkeling aan een groot publiek te laten zien.

Toekomstmuziek oftewel de showcase van de grote namen van morgen is net als voorgaande jaren te horen in de Future-tent. Of dat nog voor elke dj in de gelederen geldt is de vraag. Met David Labeij, Tom Trago en het duo Lauhaus en Boris Werner wordt er vooral een staalkaart getoond van de succesvolle Amsterdamse dancescene van de afgelopen 5 jaar. Met een hoog aandeel uit de Studio 80-stal en focus op talent (Tom Ruijg is na vorig jaar ook nu geboekt) horen we hoe solide en coherent deze scene zich uitbreidt. Lauhaus en Werner draaien in vergelijking met vorig jaar nu wel op prime time en Tom Trago oogst veel lof met zijn huidige set, die net als op Pitch erg goed aanslaat. De combinatie van een diepe en zware sound met een sexy onderlaag en het live-intermezzo van zijn linkerhand San Proper maakt Trago tot een van de meest visuele en attractieve acts in het dancecircuit.

Op het hoofdpodium, dit jaar weliswaar kleiner vormgegeven maar voor het oog juist nog oogstrelender, komt het wat traag op gang, maar dan ineens zijn daar debutanten Kollektiv Turmstrasse die met hun liveset eenieder, ondanks de regen, van praktisch begin tot eind weten te boeien. Het Hamburgse duo heeft deze prominente plek meer dan verdiend en al twee maal stonden ze in een uitverkochte Studio 80. Kleurrijke melodieën en fraaie trippy akkoordenreeksen die je doen denken aan Trentemøller nemen de feestende massa mee naar een hoogtepunt.

WTTF is ook het bewijs dat het er niet de hele dag bombastisch en beukend aan toe gaat op een technofestival. Met een kleurrijk dj-deck met bogen van honderden recyclebekers en discobollen is de Backyard het intiemste plekje van 't Twiske. Als een van de kleinere podia van het festival is er niet bepaald veel speelruimte om duizenden mensen in vuur en vlam te zetten en dat biedt ruimte voor specifiekere en gelaagde muziek. Dat zie je dan ook terug in de programmering: daar waar Jason and the Argonauts pieken met een melodieuze houseset met veel subtiele vocalen, hebben Nuno Dos Santos en Patrice Baumel de schone taak om het publiek te belonen dat tot de laatste minuut blijft plakken. Het duo dat in Trouw Amsterdam een stevige reputatie geniet als collectief 360 weet de gerichte luisteraar te vermaken met een flinke dosis melancholische en instrumentale platen. De gedrevenheid van Dos Santos en de losse heupen van Baumel daarbij opgeteld maken van het o zo Hollandse natuurgebied een tropisch paradijsje. Aan het einde komen de twee typisch genoeg met een ellenlange onvervalste tranceplaat, die teruggrijpt naar massale loodsfeesten van de vroege jaren 90, en blijkt weer hun genie van het knutselen en aan elkaar lijmen van genres.

Was het dan echt alleen maar hosanna in deze zwoele achtertuin? Ja, afgezien van wat technische problemen wel. Het geluid bij de tallentvolle Efdé valt tot overmaat van ramp twee keer uit wat de dj en producer meer dan begrijpelijk uit zijn doen haalt. Zelfs de monitor moet verplaatst worden om de dansende menigte te voorzien van een extra dosis bas. Gelukkig weet hij al met al de overgebleven feestvierders te verzadigen met zijn diepe disco-houseklanken. Bij De Man Zonder Schaduw valt een speaker uit maar is het af- en aansleepwerk vooral hilarisch en doet dit niets af aan de spannende strakke lijn van zijn set.

Na de laatste bedankjes zijn alle kleinere podia gestopt en zit er niets anders op dan met zijn allen verzamelen voor het hoofdpodium. Daar waar de drukte eigenlijk de hele dag niet storend was, is het voor de afsluitende Karotte toch nog dringen geblazen. Het volgepakte veld is broeierig en daar waar de poncho eerder op de dag nog ieders beste maatje was, ligt die nu inmiddels overal vertrapt op de grond. Vermoeidheid maakt de mens natuurlijk wat minder toegewijd na 10 uur feest, maar terwijl de rave in de technotent oneindig door lijkt te kunnen gaan is het publiek hier duidelijk wat tammer. De vraag luidt eigenlijk: wat maakt een dj finalewaardig? Karotte zet zijn stevige en vlakke stijl zonder compromis neer maar wordt niet echt en masse opgepakt. Alleen bij een klassieker als Underworld zie je herkenbare gezichten en worden de vuisten nog één keer gebald.

De Duitser lijkt de teruggelopen energie van de meer dan 10.000 WTTF-vrienden goed aan te voelen, draait zijn laatste nummer mellow weg en ontpopt zich met een uitgebreid slotwoord als een verdienstelijk woordvoerder van Welcome To The Future. "Bedankt dat ik wederom op het leukste en beste festival van Nederland heb gestaan. Jullie zijn een heerlijk publiek!". En zo is de ideale weg geplaveit is voor een vredige weg naar huis, het grote slotfeest in de Westerunie en de 6e editie volgend jaar.

Gezien: Welcome To The Future 2011, Recreatiegebied 't Twiske, 6 augustus 2011