Amsterdam Open Air groeistuipt zich groot

Fröbelen aan de rand van de stad wordt serieuzer en leuker

Tekst: Jarmil Soe-Agnie | Foto's: Aicha Visser ,

Mooie mensen, mooi weer en een mooi gebied. Amsterdam Open Air 2012 was het afgelopen weekend de plek om te zijn voor iedereen die zin had in een dansend Pinksterfeest. Door het mooie landschap van het Gaasperpark krijgt het festival een unieke sfeer die je niet verwacht binnen de stad. Het festival doet een serieuze gooi om tot een groot meerdaags festival uit te groeien.

Voordat de grote podia van start gaan is het nog erg rustig, of zoals persvrouw Kunna Haan het verwoord, 'genieten we vandaag van een echte relaxte zondag'. De vroege bezoekers worden al vermaakt door de Caribische muziek van Sosasound die met hun instrumenten naast de gedekte tafels staan. "Dit jaar wilden we iets doen voor alle betrokken partijen van AOA dus hebben we een gezamenlijk etentje georganiseerd, midden op het festivalterrein. De hele band woont in Zuid-Oost en was direct enthousiast om te komen spelen bij dit Pinksterontbijt".

Na de eerste editie in 2011 is uitgebouwd naar een weekendfestival en is naast de aandacht op meer kaartverkoop ingezet op nog meer creativiteit en plezier. Door de uitverkochte zaterdag oogt Haan nu al dik tevreden. "We weten het karakter van de knallende grote podia en de gezellige intieme kleinere podia te behouden en toch goed met elkaar te combineren. Die dynamiek slaat aan bij een groot publiek dus we hoeven geen wereldberoemde dj's te boeken om bestaansrecht te claimen. Sterker nog, het speelveld voor Amsterdamse organisaties is dit jaar vergroot en dus ook de ruimte voor opkomend talent".

De sfeer tijdens deze editie wordt versterkt door de zomer die dit jaar voor het eerst echt heer en meester over Nederland is. Behalve dansen met onder andere Hollands glorie Cinnaman, Mr. Wix en Juan Sanchez (met eigen stage) is het aan de oever van de Gaasperplas prima toeven bij Gino’s Italipop disco, een caravan met een knusse dansvloer, de gladste italodisco, zeepbellen en natuurlijk glimmende pakjes. Of This is Africa, een initiatief van bewoners uit Amsterdam Zuidoost die hun muziek en cultuur promoten, waar meer Hollandse billen op en neer schudden dan Afrikaanse. Er is zelfs voor de avontuurlijke bezoekers een doolhof waar je even moet zoeken naar het feestje, en door de dag heen doet een bakfiets dienst voor een rondrijdende punkband. Iedereen kan fröbelen als het uitkomt.

Groeistuipen
Zelfs voor het eten en drinken is er een gevarieerd aanbod. Bier en saté maken plaats voor ambachtelijke hamburgers en biologische spijs en als je liever zelf voor je drinken zorgt, mix je een heerlijke fruitdrank door fietsend elektriciteit op te wekken voor een fruitmixer.

De samenwerking tussen de verschillende toonaangevende Amsterdamse feestorganisaties leidt wederom tot een leuk en gevarieerd festival en publiek. Zelfs in de vertrekkende metro gaat het feestje nog even door. Haan: "Wij willen over 5 jaar een driedaags festival zijn met dezelfde beleving als Lowlands -met camping en maximale festivalroes- maar nog steeds gericht op de lokale creatieve scene en dat aan het randje van de stad. De meer dan geslaagde weekender is in ieder geval een aanwinst voor Amsterdam Zuid-Oost en festivalliefhebbers in de omgeving.