Publieksthermostaat; wat vinden de bezoekers eigenlijk van HENK's fabriek?

"Ik geloof dat we allemaal wat nieuws meemaken, nee, ondergaan"

Robbie van Zoggel ,

HENK ging niet over één nacht ijs. Met een jaar voorbereiding moest er in festivalland duidelijk een nieuwe smaak van de lopende band rollen. Kunst als eindfabrikaat, letterlijk op handen gedragen door het hele volk. Creatief communisme anno 2013? Of zijn de meningen lekker verdeeld?

Grootste Familie
Sarah de Boer en Claudia Schoone zijn beiden via een vriendin met HENK in aanraking gekomen. "Zoals dat wel eens gaat in het leven is zij er zelf gek genoeg vandaag niet bij", zegt Sarah. Het opvallendste van Henk tot nu toe is volgens het duo het Grootste Familie Van Nederland-gevoel. "Dat bedoelen we niet op een cynische manier. We zien zo veel verschillende mensen lekker samen gaan. Dertigers, net zoals ons, zijn in de meerderheid. Tieners en vroege twintigers, die zichtbaar hun zintuigen op de proef stellen. Vijftigplussers en potentiële ouders zien veelal vanaf de rand van de dansvloer dat het erg relaxed is".

Claudia: "Ik geloof dat we allemaal wat nieuws meemaken, nee, ondergaan. De muziek spitst enorm de oren. Neem nu Patrice Bäumel: het lijkt wellicht op klaarlichte dag wat voort te kabbelen, maar het is een soort techno die ontzettend technisch en industrieel klinkt en daarmee denk ik iedereen hypnotiseert". Sarah complimenteert de directie van Henk's fabriek: "De bruine overalls zijn niet te stoppen. Ook op zaterdag blijven ze trouw in hun rol. Het werkt aanstekelijk".

Kunst als toegevoegde waarde
John en Joran zijn doorgewinterde festivalgangers. Zij zijn via een vriendin voor het eerst bij Henk terecht gekomen. Zij waarderen de frisse inslag van de organisatie zeer. John: "Ik vind het heel vet, de sfeer is anders. Dat merk je bij binnenkomst al, als je door dat hekkendoolhof op zoek gaat naar de ingang. Het is gelukkig niet zo standaard als een commercieel feestje. De beleving is daardoor anders, eigenlijk beleef je gewoon meer."

Joran: "Ik vind het zeker leuker dan een commercieel feestje, ik houd hiervan. Ik zie het echt als toegevoegde waarde. Op deze manier creëer je toch een eigen sfeer. Je wordt meteen betrokken in het proces en je hebt niet het gevoel van de gebruikelijke setting, waarbij de dj aan een kant staat en het publiek aan de andere kant. Het totaal is veel actiever en er gebeurt gewoon veel meer."

Liefde wint altijd
Kelly en Albert hebben geen overall aan maar zijn wel hard aan het werk. Onderweg terug naar hun vrienden met een vol blad bier maken ze graag even een praatje over het festival. Wat ze van de locatie vinden? "Het is bijzonder. Zeker omdat we op deze locatie samen zijn". Wat voor muziek hoor je straks nog nadreunen als je in je bedje ligt? "We zijn eigenlijk niet zo met de muziek bezig, vooral met elkaar".

Is er na Henk nog een overtreffende trap? "We kijken uit naar ieder Amsterdams festival. Zolang we samen op dat festival zijn is het goed". Inmiddels ongeduldig naar het bier loerend komen de ware Kelly en Albert over de brug. "We zijn sinds een maand exen van elkaar maar hebben besloten om toch samen naar Henk te gaan. Eigenlijk gaat het erg goed tussen ons. We worden uiteindelijk toch man en vrouw. Voltt is toch ook hier he? Nou, we zien je dan, getrouwd en wel!"

Kwaliteit is een rekbaar begrip. Toch checken we vlak voor sluitingstijd wat voor vlees we vandaag in de kuip hebben. Worst van paarden en koeien levert immers ook veel gedoe op. In de laatste batch van de dag steekproeven we Marijke uit Leiden. Ze is voor het eerst op Henk en heeft eigenlijk genoeg van de mellowsfeer in de scheepswerf. "Ik wil eigenlijk wel eens echt gaan knallen. De line up is aantrekkelijk en de aankleding origineel maar de muziek blijft wat vlak in de oren. Ik heb eigenlijk nog geen zin om naar huis te gaan. Wat moeten we nu zo om 23.00 uur? Is er nog een after in Amsterdam?". Marijke kijkt eigenlijk al lang en breed uit naar Henk op de Helling, later deze zomer. "Lekker spacen in de openlucht, dat moet goed komen!"