Buiten Westen verkocht ondanks de wildgroei aan festivals de laatste jaren toch in no-time uit. Waar zit dat onderscheidend vermogen? Wat is de sleutel? Bij Next Monday’s Hangover hebben zij daar wel een idee van. Om zich te onderscheiden van andere festivals wordt er bewust weinig echte techno geprogrammeerd maar juist warme, melodieuze elektronische muziek. Zij springen in op de hang naar kleinschaligheid en intimiteit. Organisator Rob Simon koos voor zes stages, gehost door verschillende organisaties. Elk met een eigen geluid maar wel duidelijk onderdeel van een groter geheel. Geen uitgesproken mainstage of hoofdact, elke act is even belangrijk.
Buiten Westen is het brutale kleine broertje van WTTF
Simon: "Dat je ons überhaupt met Welcome to the Future vergelijkt vind ik al een groot compliment"
Vorig jaar organiseerde Next Monday's Hangover, na een eerste feest in een verwaarloosd kitscherig partycentrum en een gratis Koninginnedagfeest bij Hanneke's Boom haar allereerste festival op de zondag na Gaasperpleasure in het Gaasperpark. Deze zomer ruilt de organisatie Zuid-Oost in voor het Westerpark. 3voor12amsterdam is aan het warmdraaien voor het reeds uitverkochte festival en sprak met organisator Rob Simon over de snelle ontwikkelingen van Next Monday's Hangover en Buiten Westen.
Waar kwam het idee vandaan om Buiten Westen op te gaan zetten?
"Na het eerste festival vorig jaar kwam de Next Monday's Hangover in een stroomversnelling terecht." zo vertelt organisator Rob Simon "Na een eerste feest in een verwaarloosd kitscherig partycentrum en een gratis Koninginnedagfeest bij Hanneke's Boom (Hanneke's Kroon), was ons festival vorig jaar eigenlijk pas ons derde feest. Next Monday's Hangover was nog zo groen als het maar zijn kan, maar toch hebben we met het festival de sprong in het diepe gewaagd."
Hoe hebben jullie het zo snel opgezet?
"Via ons online magazine Overdose.am hebben we iedereen die we kenden gevraagd om mee te helpen en ondanks alles wat we niet wisten en alle fouten die we hebben gemaakt hebben we toch iets heel leuks neergezet."
Wat is er sindsdien gebeurd?
"We hebben twee edities in het Sieraad gegeven (Midnight Wonderland en F*CK NYE!), één in de Jaap Eden hal (Garden of Eden) en het minifestival De Zon. Allemaal producties voor meer dan duizend man met een thema en heel veel aandacht voor locatie, aankleding, acts en andere randprogrammering. Allen werden een groot succes en met elke editie groeiden we verder".
Waar lag voor jullie de grootste uitdaging?
"Het was vooral een jaar waarin heel veel leuke mensen uit hun dak gingen op gestoorde themafeesten. Een jaar van artiesten overtuigen voor iets minder te komen omdat al ons geld opging aan decor, en een jaar van eindeloos bellen met gestoorde kunstenaars. Een fantastisch jaar dus!"
Wat maakt Buiten Westen anders dan Welcome To The Future?
"Dat je ons überhaupt met Welcome to the Future vergelijkt vind ik al een groot compliment. WTTF is een festival wat staat voor underground kwaliteitsmuziek en super goed geluid, op een prachtige locatie. Ik zie Buiten Westen als het brutale kleine broertje van dit soort festivals. Iets minder gevestigde namen, iets minder groot en iets meer houtje-touwtje. Wij zijn geen groot en professioneel bedrijf zoals ID&T, maar dat geeft het geheel juist iets meer romantiek en dat zie je terug in de uitvoering. En maakt het kaartje iets goedkoper!"