Mario & Vidis moet wennen aan Amsterdam en vice versa
"Wij zien er naar uit om het nachtleven in Amsterdam gauw te mogen komen verkennen"
Een unieke live act uit Litouwen. DJ Vidis en Mario Basanov besloten in 2007 samen te werken aan avontuurlijke housemuziek. Hun eerste vocaal georiënteerde track samen met singer-songwriter Jazzu, I’ll Be Gone, werd uiteindelijk een nationale nummer één hit en de bijbehorende videoclip werd de meest geblogde Litouwse videoclip aller tijden. Na een aantal releases op befaamde labels als Future Classics, Crosstown Rebels en Best Works heeft dit duo nu ook hun langverwachte album Changed uit, waarvan ze vandaag komen spelen op Buiten Westen, inclusief Jazzu.
Wat is de succesformule van Mario & Vidis?
“Ik vind het moeilijk om mezelf te evalueren, maar ik zou dan toch de muzikaliteit zeggen. We werken samen met artiesten zoals Jazzu, die in Litouwen tot de top behoort van de popmuziek. Zo doende wordt onze muziek veel op de radio gedraaid en is het heel herkenbaar voor mensen. Jazzu zingt wel over echte dancemuziek heen, waardoor we zowel in de underground scene, als onder het grote publiek gewaardeerd worden en onze poppy plaatjes niet onze identiteit passeren.”
Hoe staat het met de dancescene in Litouwen?
“Het is iets later begonnen dan het westerse gedeelte van Europa omdat we geïsoleerd waren in de sovjet unie maar na de val van de muur kwam het op gang. In het begin van de jaren 90 kreeg het langzaamaan steeds meer voet aan de grond. Van 2005 tot 2008 piekte het nachtleven, dat zakte in door de financiële crisis. Deze raakte de Litouwse economie hard en veel nachtclubs hebben daar onder geleden. Een aantal toonaangevende uitgaansgelegenheden konden zelfs het hoofd niet meer boven water houden.”
“Aan de andere kant is het zo dat toen het nachtleven inzakte, de creativiteit enorm steeg. Minder feesten meer werken in de studio en dat heeft wel een goede invloed gehad op de kwaliteit van de muziek. Het leeft nu wat minder, maar wat inventiviteit betreft is het nog nooit zo goed geweest als nu. Ook is er veel meer variatie en hebben we behalve techno-dj's ook goede dubstep-, drum 'n bass- en house-dj's. Alle elektronische subgenres kennen een steivge achterban en eigen subcultuur. Volgens mij is dat een teken van een gezond nachtleven."
Wat is je favoriete stad om in te draaien?
"Er zijn verschillende steden waar we graag staan. Wij houden enorm van dancehoofdstad Berlijn. Daar hebben we het altijd naar ons zin. Maar daarna behoort Moskou zeker tot een van onze favorieten. We hebben één keer in Boekarest gestaan. Dat werd een onvergetelijke ervaring was. Dit is de eerste keer dat wij in Amsterdam staan, al kunnen wij onze festivalervaring niet echt vergelijken met de nachtclubs in andere steden. Wij zien er wel naar uit om ook het nachtleven in Amsterdam gauw te mogen komen verkennen. Wat altijd leuk blijft zijn de optredens in ons thuisland, de mensen kennen onze nummers goed en zingen altijd mee."
Hoe vond je het optreden van vandaag?
"Het ging wel aardig. Ik denk dat het Nederlandse publiek onze muziek nog wat beter moet leren kennen en wij op onze beurt het Nederlandse publiek. Zij kenden voorlopig alleen onze grootste hit Changed, dat wordt hopelijk gauw meer in de toekomst."