Puna.nl wil artiesten gaan betalen voor video's, weer een radioprogramma gaan maken en vaker evenementen gaan organiseren. Dat liet Thomas Abera, mede-oprichter/eigenaar van het succesvolle hiphopblog, weten tijdens het panel State of the Blogs op ADE 2011, dat werd geleid door Job de Wit (hoofdredacteur DJ Broadcast). Puna.nl plaatst voornamelijk nieuwe Nederlandse muziek en videoclips, en daar mag het blog best wat voor terugdoen, aldus Abera. "We willen muzikanten gaan steunen. We hosten hun video's, daar willen we graag voor betalen zodra we daartoe in staat zijn." Hoe dit precies in zijn werk zal gaan, liet Abera nog niet weten.
Puna.nl ontvangt zo'n half miljoen unieke bezoekers per maand, en is daarmee verreweg het grootste én meest ambitieuze blog van het panel. Sinds kort kunnen de oprichters er zelfs van rondkomen. Bij de overige panelleden ligt dat anders: Gijs van der Togt (Crazybirds.org), Joris Rietbroek (KickingTheHabit.nl) en Roy Hessels (Eclectro.nl) verklaren allen hobbyisten te zijn, die zich volgens Hessels onderscheiden van grotere magazines zoals State, 3VOOR12 en DJ Broadcast door een "liefde voor muziek". Van der Togt werpt onmiddellijk tegen: "Job is hoofdredacteur geweest van State Magazine, denk je dat hij niet van muziek houdt?"
Abera stelt dat ieder blog haar unieke formule moet hebben om succesvol te zijn, en die van Puna.nl bestaat uit een focus op Nederlandse hiphop, niet teveel tekst en vooral geen duidelijke mening uitdragen. "Als we denken dat ergens een publiek voor is, dan plaatsen we het. Wie wil weten wat er op hiphopgebied gebeurt in Nederland, leest Puna." Dat zijn, in tegenstelling tot wat Van der Togt denkt, niet alleen jongeren. "We trekken mensen van 15 tot 40. Hiphop is in Nederland groter dan mensen denken. De Nederlandse maatschappij ziet dat niet. We hopen het genre meer zichtbaar te maken."
Na Puna.nl draagt Eclectro.nl (tussen de 15.000 en 30.000 unieke bezoekers per maand) het meest een visie uit, en een unieke formule. Hessels: "We schrijven alleen over 'eclectische' elektronische muziek, vooral van eigen bodem. Als groep enthousiaste vrijwilligers is dit een platform waarop we dingen kunnen uitproberen en onszelf kunnen ontwikkelen tot betere schrijvers en videomakers." Zo zal het blog "op een innovatieve en andere manier" festivals gaan verslaan, waaronder ReWire in Den Haag. "We zullen een dynamisch programma maken, waarmee mensen thuis kunnen zien wat er gebeurt op het terrein, en wat artiesten laten zien."
In het zwaar verzadigde blogland lijken Gijs van der Togt en Joris Rietbroek geen echt antwoord te kunnen geven op hoe zij zich onderscheiden. Crazybirds.org is het persoonlijke blog van Van der Togt, waarop hij schrijft over muziek en media. "Hoe succesvol mijn blog is? Ik krijg veel enthousiaste reacties, dat is voor mij genoeg." Dat Kicking the Habit sterk leunt op Amerikaanse blogs, moge duidelijk zijn. "We zijn begonnen met het idee om een Pitchfork- en Stereogum-achtig blog te maken. We focussen op indierock, en af en toe op interessante elektronische acts." Dankzij het redelijk beperkte publiek dat er in Nederland is voor deze genres, weet Rietbroek niet of Kicking the Habit een jaar na oprichting nog verder kan groeien: "We zijn nu al groter dan ik had verwacht."
ADE11: Puna wil artiesten gaan betalen voor video's
Over de staat van de Nederlandse blogs
Puna.nl wil artiesten gaan betalen voor video's, weer een radioprogramma gaan maken en vaker evenementen gaan organiseren. Dat liet Thomas Abera, mede-oprichter/eigenaar van het succesvolle hiphopblog, weten tijdens het panel State of the Blogs op ADE 2011. "We willen muzikanten gaan steunen. We hosten hun video's, daar willen we graag voor betalen zodra we daartoe in staat zijn."