ADE11: Buma/Stemra presenteert iPhone app

Rechthebbenden kunnen airplay op radiostations inzien

Atze de Vrieze ,

Buma/Stemra presenteerde woensdag op Amsterdam Dance Event een eigen iPhone app. Met de app moet het voor rechthebbenden eenvoudig mogelijk worden in te zien hoeveel airplay hun liedjes krijgen. Met de app wil Buma/Stemra tegemoet komen aan de roep om meer transparantie. Rechthebbenden willen beter inzicht hebben in de geldstromen rond hun werk.

Rechthebbenden kunnen airplay op radiostations inzien

Buma/Stemra presenteerde woensdag op Amsterdam Dance Event een eigen iPhone app. Met de app moet het voor rechthebbenden eenvoudig mogelijk worden in te zien hoeveel airplay hun liedjes krijgen. De app is nog volop in ontwikkeling en heeft nog een zeer summiere werking, maar hij is al wel als bèta versie in Apple's App Store te vinden onder de naam Song Tracker. Met de app wil Buma/Stemra tegemoet komen aan de roep om meer transparantie. Rechthebbenden willen beter inzicht hebben in de geldstromen rond hun werk.

De app richt zich in eerste instantie alleen op een aantal grote nationale radiozenders, zoals 100% NL, 538 en 3FM. De data zou een achterstand van ongeveer een dag moeten hebben, en is in eerste instantie gebaseerd op de gegevens die radiostations bij Buma aanleveren. De gegevens worden door Buma gecontroleerd en mogelijk gecorrigeerd met het zogeheten fingerprinting systeem. Op termijn moeten ook gegevens van regionale zenders en van bijvoorbeeld DJ Monitor beschikbaar komen in de app. Met dat systeem wordt onderzocht welke specifieke tracks dj's in clubs en op festivals draaien. Op dit moment is die informatie nog niet voor rechthebbenden beschikbaar.

Het is niet mogelijk in de app meteen een complete afrekening te zien. Ook is in eerste instantie alleen data beschikbaar over songs waarover iemand zelf de rechten bezit. Volgens medewerker Andy Zondervan heeft Buma geen bezwaar tegen het volledig vrijgeven van die data, maar zijn het uiteindelijk de leden die daarvoor toestemming moeten geven. Zij kunnen er belang bij hebben de data niet vrij te geven, aangezien het vrij gedetailleerde informatie opleveren over de polulariteit van een artiest. Informatie die geld waard is, getuige ook de bedrijven die met dergelijke informatie geld verdienen. Buma/Stemra biedt de dienst gratis aan haar leden. Volgens Zondervan blijft dat ook in de toekomst zo.