Even voorstellen... Kashmere Hakim

"Mijn liedjes zijn geen liefdesliedjes, maar o.a. een brug naar een hopelijk betere samenleving"

Tekst: Jannie Post | Beeld: Kashmere Hakim ,

Kashmere Hakim is een Marokkaanse Nederlander, maar vooral singer-songwriter en wereldmens, en zijn onlangs uitgebrachte EP krijgt lovende reacties. Op een mooie nazomeravond schoof 3voor12/Amsterdam in het Vondelpark bij Kashmere aan tafel om eens nader kennis te maken.

"Mijn liedjes zijn geen liefdesliedjes, maar o.a. een brug naar een hopelijk betere samenleving"

Niet alleen de EP is voor Kashmere Hakim een reden tot vrolijkheid, ook de kwartfinale van de Grote Prijs Van Nederland en de programmering in de Popronde zijn mooie en leerzame ervaringen.

De van oorsprong Amsterdammer is reeds drie jaar bezig met zijn muziekcarrière, waarvan anderhalf jaar intensief. Als bijnaam wordt hij ook wel de Hillsinger genoemd, verwijzend naar zijn dromerige folkmuziek, muziek met een ziel. “Het gaat mij om de teksten. Ik krijg de mensen op een of andere manier wel stil tijdens mijn optredens, ze luisteren wel. En ze komen dan na die tijd meestal vragen stellen over mijn teksten, bijvoorbeeld waarom ik voor zo'n onderwerp heb gekozen”. De liedjes gaan voornamelijk over rechtvaardigheid, hoop, geduld en maatschappelijke en persoonlijke ervaringen. “Ik vind het wel fijn dat ik erkenning krijg voor mijn teksten. Het zijn geen liefdesliedjes, maar een brug naar een betere samenleving. Ik wil graag dat mensen nadenken over wat ik zing, dat ze zichzelf erin kunnen herkennen of dat ze kunnen zeggen: ja er zit wel een punt in“.

Deze openheid kwam niet vanzelf. “Op een gegeven moment had ik heel veel nummers klaar staan. Ik ging naar café Sappho voor een open mic en zat daar altijd in een hoekje aan de bar. Volgens mij ben ik ook de enige Marokkaanse jongen die daar ooit is binnen gekomen. Na een jaar besloot ik ook eens een set mee te spelen. Toen kreeg ik zulke goede reacties. Dat was een boost om verder te gaan spelen. Ik vond het meteen leuk om voor mensen te spelen. Dat had ik veel eerder moeten doen”.

Kasmere heeft in mei dit jaar zijn EP uitgebracht. De opnames van deze EP met 6 tracks hebben volledig in zijn eigen huis plaatsgevonden. Samen met een geluidsman, die al die tijd bij hem gelogeerd heeft, en gastmuzikanten, is in twee weken de het opnameproces afgerond. “Alle nummers zijn in 1 take opgenomen. Ik wilde graag die jaren 70 vibe hebben”. Op de achtergrond begint een groep jongens luid te juichen. “Yes, zo voelde ik me ook toen ik net met mijn EP klaar was! Dat weerspiegelt echt het juiste gevoel”. Inmiddels is het materiaal voor een volledig album klaar. Dit moet echter nog wel opgenomen worden. De wens is om deze ergens eind dit jaar klaar te hebben, maar dat is nog geen vaste datum.

'Een eigen cd opnemen is iets wat ik altijd al graag heb willen doen. Ik ben trots op de EP die er nu ligt, iets wat ik zelf heb geschreven en gecomponeerd heb. Ik heb ervoor gekozen om muziek te maken, met het idee dat als ik er ooit niet meer zal zijn ik iets volwaardigs achterlaat. Dat ze zullen zeggen: er was eens een Amsterdammer van Marokkaanse komaf die een goede folk-cd heeft afgeleverd.”

Het leven in Amsterdam heeft Kashmere Hakim, een anagram voor Marrakesh, verder geholpen. “Ik woon in een drukke stad, met meer dan 200 nationaliteiten met ieder zijn eigen normen en waarden. Iedereen heeft zijn eigen denkwijze en realiteit. Als je dat allemaal bij elkaar trekt krijg je op een gegeven moment een eigen visie op het leven en creëer je een eigen realiteit. Amsterdam heeft veel problemen en veel leuke dingen, dus genoeg om over te schrijven. Ik vind dat Amsterdam wel zijn best heeft gedaan, er is veel ruimte en open mics. Dit heeft er wel voor gezorgd dat ik met mijn muziek verder dan de slaapkamer gekomen ben.”

In programma's als Popstars en Idols zullen we hem niet tegen komen. Kashmere Hakim is meer dan alleen een stem, hij schrijft, componeert en zingt en houdt van de vrijheid om zijn eigen richting te bepalen. Wel komen we hem op maandag 18 oktober tegen in café  Dwaze Zaken in Amsterdam. De popronde is slechts een opstapje naar meer, want de komende jaren gaan we vast nog veel van deze singer-songwriter horen.