Hoe ben je begonnen?
Muziek, dans, theater en kunst in het algemeen is bij deze half Algerijns, half Nederlandse singer/songwriter met de paplepel ingegoten. De achtentwintigjarige Aischa vertelt dat ze op driejarige leeftijd is begonnen met dans, namelijk ballet. De finalist heeft verschillende scholen gevolgd en op haar laatste middelbare school kon ze vakken volgen over muziek en theater. “Ik wilde zingen en dansen, ik wilde geen wiskunde doen”. Van jongs af aan maakte zij theater samen met haar oom en schreef onder andere de muziek voor het album van Nieuwe Kleren van de Keizer. Aischa zong op haar dertiende voor het eerst voor publiek in Kindertheater Appelmoes in Haarlem. Met een vader als regisseur, een moeder die theaterkostuums en decors maakt en andere familieleden in de creatieve sector, groeide deze artiest letterlijk op het podium op.
Na de middelbare school volgde ze een opleiding detailhandel en auditeerde voor De Nieuw Amsterdam (DNA). Ondanks dat ze werd afgewezen voor deze theatergroep, maakte ze kort daarna de choreografie voor een van hun toneelstukken. Vanwege tijdgebrek en blessures werd ze op gegeven moment gedwongen om de keuze maken tussen zingen en uitvoerend dansen. De keuze viel voor het zingen. “Ik wist dat ik kon zingen, maar ik kwam er pas later achter dat ik goed kon zingen”.
Kun je een omschrijving geven van je muziek en je invloeden?
Aischa vertelt dat ze veel naar hiphop, soul en jazz luistert. Artiesten als Jill Scott inspireerden haar om de route te nemen die zij nu volgt. “Het was iets aan haar timing wat ik gelijk snapte”. Ze omschrijft zichzelf als jazz-, pop- en soulzangeres. Dit is een self-made woman die zichzelf managed. “Ik doe alles liever zelf, want dan voelt het beter”. Over de jaren zijn er veel samenwerkingen tot stand gekomen met andere artiesten. Aischa zong onder andere twee nummers in op Salah Edin’s eerste album. Daarnaast leverde zij haar bijdrage aan het album Friends We Love van DJ Moni, met het nummer What’s Going On dat is uitgebracht in Japan en vertrok op haar drieëntwintigste naar New York. Zij raakte daar bevriend met rapper Black Spade en zong een aantal van zijn tracks in. Bij terugkomst in Nederland drie maanden later, ontmoette zij Geronimo Laumeten die inmiddels haar vaste toetsenist is geworden. Aischa werkt met twee producers. De eerste is Sotu the Traveller, waarmee zij eerder het nummer in Japan uitbracht en daarnaast Geronimo, die zij ongeveer acht jaar kent. Aischa heeft een jaar geleden samen met deze toetsenist besloten om een band op te zetten. Hij heeft inmiddels de taak als bandleider op zich genomen. “Ik style de band ook”, voegt zij hier nog aan toe. "Dit heeft op het podium als resultaat; muzikale kwaliteit, waarbij alles klopt, tot aan de styling".
De singer/songwriter trad vorig jaar november op in het Kennedy Center in Washington als openingsact voor haar oom. “Dat was mijn grootste optreden ooit”, aldus een glunderende Aischa. Deze vrouw houdt van optreden en probeert dit ook zoveel mogelijk te doen. Op dit moment is ze bezig om haar album af te ronden. De titel is nog niet bekend, maar ze kan ons wel vertellen dat de liedjes over een ex-relatie gaan en over fictieve verhalen van vriendinnen die ze een leuke draai heeft gegeven. Het album komt voorjaar 2011 uit.
Hoe kwam je terecht bij de Grote Prijs?
Ondanks dat Aischa op 13 november tweede werd bij de Amsterdamse Popprijs, vertelt zij dat ze zeer positief jurycommentaar kreeg. De lovende woorden van de jury neemt zij mee naar het optreden voor de finale singer/songwriter in Paradiso op 11 december. Zij vertelt ons dat dit de eerste keer is in haar leven dat zij meedoet aan talentenjachten. Toevallig vallen beide competities waarvoor ze zich inschreef in dezelfde periode. Ze vertelt ons dat haar deelname aan de Popprijs en de Grote Prijs een goede ervaring is (geweest), maar dat zij ook vind dat ‘muziek geen wedstrijd’ is. Aischa wil vooral haar eigen ding blijven doen. “Dankzij deelname aan de Grote Prijs ben ik er achter gekomen dat mijn nummers op zichzelf staan”. Voor de performance tijdens de finale zegt ze dat ze nog een geheime verrassing heeft, verder zal ze dingen doen die op dat moment tijdens het optreden goed voelen. “Ik heb een keer een jongen on-the-spot gezet, door hem op de voorgrond te halen tijdens mijn optreden en aan te kondigen dat het volgende nummer voor hem was. Ik vond het leuk om dat nummer aan hem op te dragen op dat moment”.
Wat wil je bereiken?
Deze dame, die toegeeft een schoenentik te hebben, wil haar hakken in de Nederlandse muziekscene zetten. Elke eerste donderdag van de maand organiseert zij dinershows in de Supperclub, onder de naam Supper Jam. Dit is een avond gevuld met jazzmuziek verzorgd door Aischa zelf met wisselende gastoptredens. Ze wil zoveel mogelijk doen om zichzelf te promoten en boekingen te krijgen. Naast haar optredens en dinershows geeft zij ook al een aantal jaren dansles (hiphop) en zangles aan kinderen. Onlangs is Aischa benaderd door scouts van X-Factor. Ze heeft ervoor bedankt, want van een goede vriendin weet ze hoe moeilijk het is om daarna gelanceerd te worden. Aischa wil het liever op haar manier doen. Deze songwriter wil vooral songwriter blijven en op muzikaal gebied zelf de touwtjes in handen houden .
Wat komt eraan?
Zoals vermeld, deze dame is elke eerste donderdag van de maand te vinden op de Supperclub boot met enkele gasten bij haar dinnershow en haar debuutalbum komt eraan. Op 6 januari is zij ook te bewonderen tijdens Holland Got Soul in Paradiso, georganiseerd door Radio 6. Belangrijker en binnenkort is natuurlijk de finale in Paradiso. Mis het niet, op 11 december om 13:00 uur is de finale singer/songwriter .